Een legende is een traditionele Christelijk (met name katholiek) volksverhaal, waarin een heilige, Jezus Christus, Maria, of een heilig voorwerp een belangrijke rol speelt (Mariken van Nieumeghen) om de geloofsleer te verduidelijken, in een toen nog hoofdzakelijke analfabetische samenleving.
Een legende is traditioneel een verhaal over een christelijke heilige. Vaak zit er een (kleine) kern van waarheid in een legende, maar is het verhaal aangevuld met allerlei verzonnen elementen: allerlei fantasie, bijzondere gebeurtenissen en/of wonderen.
Volksverhalen en legendes zijn verhalen die zijn ontstaan door onverklaarbare waarnemingen van vroeger, waardoor mensen deze verhalen (soms deels) geloofden. Hierdoor kun je de vraag stellen of deze verhalen vroeger ook onder de categorie fictie vallen.
De term legende wordt in de hedendaagse taal ook gebruikt voor beroemde personen - met name sporters en artiesten - over wie veel al dan niet verzonnen verhalen de ronde doen en wiens status of talent iconische proporties heeft aangenomen. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken van een schaatslegende of een jazzlegende.
De legende is heel vaak een schriftelijke overlevering. Ze werd verteld en voorgelezen met de bedoeling lering te trekken uit de levens van Christus, Maria en de heiligen. Doel van de legendes is en was altijd “stichting”. Het is bewezen dat ze op heel veel manieren en plaatsen heilzaam zijn geweest.
Het betekent `legendarisch`.
Een legende is een verhaal dat gaat over een heilig persoon maar een legende kan ook op iets gebaseerd zijn wat echt gebeurd is. Een heilig persoon is iemand die andere mensen goed recht wil aandoen. In legendes worden vaak allerlei wonderen beschreven.
legenda = wat moet worden gelezen. Verhaal in versvorm of in proza rond het leven van Christus, Maria (Marialegende), een heilige, een martelaar of over heilige voorwerpen.
geschiedenis, historie, kroniek, legende, mare, mythe, parabel, relaas, sage, sprookje, story, verslag, vertelling, vertelsel. in Charivarius' Een Ander Woord (1945): legende: omschrift, randschrift.
Volgens de nieuwe Dikke Van Dale is een legende een 'legendarische, al dan niet nog levende persoon die in een kunstvorm, sport of enig vakgebied op eenzame hoogte staat'.
Een legende is een wonderlijk verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. Wat mij betreft is een levende legende een wonderlijk verhaal dat blijft voortduren.
legende {de}
legend {znw.}
Een fabel bevat een moraal die kinderen kunnen begrijpen.Een sprookje is een kort verhaal waarin we één personage volgen. Soms is er een moraal, maar die is niet expliciet en niet belangrijk om het verhaal te snappen.
De legenda (In België wordt dit ook wel legende genoemd) is het gedeelte van een kaart waarop wordt uitgelegd wat de afzonderlijke kaartsymbolen betekenen. Een goede legenda is er een die zo min mogelijk geraadpleegd hoeft te worden, omdat de gebruikte symbolen voor zich spreken.
Legenden zijn een christelijk, en meer speciaal een katholiek genre, en komen pas voor na de kerstening van bevolkingsgroepen in de middeleeuwen. Omdat legenden mooie wonderbaarlijke verhalen waren, werden ze ook in de volkspreek en de mondelinge overlevering weer doorverteld, om de luisteraars te stichten.
In principe werden de sagen vroeger als waarheid verteld. Door vertellers en publiek werden ze ervaren als non-fictie. Een sage is dus weliswaar verzonnen, maar bevat doorgaans een kern van waarheid. Door middel van de sage wordt getracht een verschijnsel of gebeurtenis op narratieve wijze te verklaren.
Een sage is een traditioneel volksverhaal dat zich afspeelt op een bekende plaats en op een bekend moment in de tijd. De sage is doorgaans een kortere vertelling dan een sprookje, en behandelt een bepaalde vorm van volksgeloof.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord.
Literatuur heeft inhoudelijk meer diepgang, is in een betere stijl geschreven, heeft een goede bouw, geen voorspelbare personages en geen vaste rolpatronen. Lectuur is altijd hetzelfde geschreven volgens dezelfde opzet, de lezer weet wat hij kan verwachten.
Literatuur zijn teksten waarvan men vindt dat ze meer waarde hebben dan 'gewone' teksten. Het gaat dus om bijzonder knappe gedichten, verhalen, toneelstukken of andere teksten die als kunstwerken beschouwd worden. Reisgidsen, kookboeken en knutselboeken zijn dus geen literatuur.
De inhoud is simpelweg het verhaal zelf: de gebeurtenissen, de (hoofd)personen en de problemen die zij tegenkomen. De inhoud van een verhaal is altijd fictie of non-fictie.
Het meervoud van legende is 'legenden' maar ook 'legendes'.
Soorten. Men onderscheidt heldensagen en verklarende of aetiologische sagen. De heldensagen hebben een held als middelpunt. Hij volbrengt onmogelijke en gedenkwaardige daden, beschikt over bovennatuurlijke krachten en is soms door wonderbaarlijke geboorte vrijwel onkwetsbaar.
Het is doorgaans anoniem van oorsprong. Volksverhalen maken deel uit van de 'orale kunst' (verbal art) van het dagelijkse leven in heden en verleden. Tot de klassieke genres van het volksverhaal (in elk geval in ons cultuurgebied) rekenen we de anekdote, de legende, de mop, de mythe, de sage en het sprookje.