Een hond is nooit te oud om te leren, schrijf je dan ook in voor die cursus! Wees vooral geduldig en geef je hond op de juiste momenten een beloning. Waar een oude hond wat minder fysiek bezig kan zijn, kan hij metaal juist wel wat uitdaging gebruiken. Bijvoorbeeld met trucjes.
Nooit. Je moet natuurlijk wel rekening houden met wat fysiek nog mogelijk is voor je hond. Zo kun je een hoogbejaarde hond meestal beter niet meer op twee poten leren staan. Maar honden blijven tot het einde van hun leven te belonen en dus te trainen.
Bij heropvoeding van angstige honden heb je twee dingen nodig: tijd en geduld. Een angstige hond moet allereerst meer zelfvertrouwen krijgen, en vervolgens in kleine stapjes (zonder angst te ervaren!) langzaam wennen aan datgene waar hij bang voor is. Het heropvoeden van angstige honden kan soms erg lastig zijn.
De lessen mogen gestart worden vanaf het moment de pup de leeftijd van 12 weken heeft bereikt. Om aan de lessen te kunnen deelnemen moet de pup tevens alle inentingen gekregen hebben.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Trainen met je hond is een leuke hobby. En soms is het ook noodzaak, denk aan het leren 'niet op te springen', 'niet trekken aan de lijn' en nog meer situaties. Je kunt trainen via een hondenschool, of zelf thuis. In alle gevallen zijn regelmatige trainingssessies nodig.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Een of twee per dag trainen, hooguit een paar dagen per week gedurende 5-15 minuten is voor de meeste honden voldoende om goede resultaten te behalen. Als je met je hond lessen van een uur volgt, zorg er dan voor dat je hond tijdens de les een aantal keren pauzeert.
Ga in de buurt van hem staan, noem zijn naam en beloon hem als hij naar je kijkt. Herhaal dit een paar keer en ga dan weer verder met waar je mee bezig was. Als je pup na dit een paar keer gedaan te hebben steeds naar je kijkt als je zijn naam noemt kun je het ook op moeilijke momenten gaan proberen.
Overmatig veel zitten is bij honden net zo belastend, want er komt veel druk te staan op knieeën, heupen en ellebogen. Bij pups en jonge honden zijn de botten nog in de groei en erg kwetsbaar.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.
Ja, je kunt een oude hond nieuwe trucs leren, maar het duurt langer. Verwacht niet van hem dat hij dingen net zo snel oppakt als een jonge puppy in zijn socialisatieperiode. Maar wees niet ontmoedigd als de voortgang traag is, houd vol en je zult uiteindelijk beloond worden.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor een kleinere hond is een half uur tot een uur waarschijnlijk genoeg, maar een grote hond met veel energie heeft waarschijnlijk meer baat bij een wandeling van anderhalf uur.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.
Waarom is het belangrijk dat een hond achteruit kan lopen? Achteruit leren lopen is een belangrijke vaardigheid voor elke hond. De beweging helpt erbij om het lichaam van een hond veilig en efficiënt te leren gebruiken. Ook is het nuttig voor de kracht en conditie van een hond.
Border Collie
Hij kan in minder dan 5 seconden een nieuw kunstje leren en onthoudt deze voor 95% van de tijd: de Border Collie is de slimste hond van de wereld.
De training van een oudere hond kan bestaan uit het beter leren luisteren, lopen aan de riem zonder te trekken, op jacht gaan, op zoek gaan naar dingen interactie met de baas, jagen, zoeken. Verder hangt het ervan af of er problemen zijn waar de hond last van heeft, zoals bang zijn voor andere honden of de dierenarts.
Begin met het blijven in liggende positie aan te leren. Daarvoor geef je je hond eerst het commando te gaan liggen. Zeg dan met een rustige stem 'Blijven' en houd je hand met gestrekte arm voor je, met de palm richting je hond. Wacht enkele seconden en klik dan, om je hond te belonen voor het blijven liggen.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren. Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis.