De maïskorrels die nog niet gepoft zijn kunnen gewoon nog eens opgewarmd worden en zullen alsnog poffen. Popcorn maak je eenvoudig zelf in de magnetron met enkel een papieren zak. In slechts 2-3 minuten heb je deze gezonde snack op tafel staan. Plaats de pofmaïs in de papieren zak en plaats deze in de magnetron.
Het enige wat je nodig hebt is een oven. Verspreid je popcorn over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Verwarm de oven voor op 120 graden en schuif als de oven warm is de popcorn erin. Wacht vijf minuutjes, totdat de popcorn goed warm en knapperig is.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Manieren om popcorn te maken
Met stevige papieren zakken die geschikt zijn voor de magnetron kun je ook popcorn maken. Vul de zak met 40 tot maximaal 80 gram pofmaïs en vouw de bovenkant van de zak twee keer om. Leg de zak op zijn zijkant in de magnetron en zet de magnetron circa 2 à 3 minuten aan op vol vermogen.
Popcorn wordt gemaakt van mais. Het is een gezondere snack dan chips of koekjes. Het is rijk aan antioxidanten en polyfenolen. Ook is het een goede bron van vitamine B1, B2 en ijzer.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Bestel zakjes, suiker, olie, de popcornmachine of een gehele popcornkraam hieronder. Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Wees vooral niet te scheutig met olie of boter, verbrande popcorn komt door te hoog vuur en te weinig olie/boter over het algemeen.
Smeer de maïskolf in met een goede laag boter, zodat alle maïs bedekt is. Leg de maïskolf vervolgens op een bord en zet 'm in de magnetron. Laat de maïskolf 3 minuten in de magnetron poppen op de hoogste stand. Sprenkel er wat zout overheen en klaar is je popkolf!
Ondertussen met behulp van het antwoord een bekertje vol gewogen (standaard plastic bekertje). 166 gram. Dit betekent dat voor 1 portie van 200 ml dus ongeveer 17 gram mais nodig is. Voor alle 450 porties is dus ongeveer 7.65 kilo nodig.
U kunt het voorkomen door de zak in één keer op te eten. Als dat niet is gelukt heeft u een zak taaie chips. Maar door de chips 10 minuten (afhankelijk van de taaiheid) op 180 graden in de oven te doen kunt u ze weer krokant maken.
Combi magnetron zonder draaiplateau: Plaats de popcorn zak (met het lange gedeelte van voor naar achter) rechts voor in de ovenruimte en stel de tijd en het vermogen in wat op de verpakking van de popcorn staat. In sommige gevallen zal de tijd iets langer moeten worden ingesteld.
Het is gemaakt van verschillende soorten maïs. Voor "ronde" popcorn wordt een ander soort maïs gebruikt dan voor de onregelmatige.
Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
Over het algemeen vindt men de verse popcorn, die je zelf moet maken in de pan of popcornmachine, het lekkerst. Daar scoorde elke smaak een voldoende. De kant-en-klare zoete popcorn van C1000 haalde de hoogste score, een 7,33.
Doe de maïs in de zak en vouw de bovenkant een paar keer dubbel. Zorg dat de zak dichtblijft tijdens het poffen. Zet de zak 2 a 3 minuten in de magnetron op 800 Watt. Als het poffen van de maïs een stuk minder is geworden ben je klaar.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Lijstje met snacks om lekker te Netflixen. Natuurlijk niet de kant en klare popcorn die je in de winkels kunt vinden. Deze bevatten namelijk wel een hoop calorieën en koolhydraten en dat is nou net wat je niet kunt gebruiken. Maar je kan wel zelf popcorn maken om zo je calorie innamen flink te beperken.