Als ouders Franstalig zijn én Frans spreken met een Franse r, dan zullen hun kinderen automatisch ook die Franse r gebruiken.
Tong niet flexibel genoeg voor rollende r
"Je tong moet heel precies tegen de bovenkant van je mond aandrukken en vervolgens moet je er met genoeg kracht lucht langs persen, dat is echt niet makkelijk." Voor sommige mensen is de rollende-r zelfs onmogelijk, omdat hun tong niet flexibel genoeg is.
Wanneer je kind 3 jaar is zou het alle klanken goed uit moeten spreken en bij 4 jaar spreekt het verstaanbaar voor buitenstaanders. De /r/ is een uitzondering, die verwerf je als laatste.
Als je je tong in de goede positie hebt gebracht, kun je met de klanken gaan oefenen. Eerst met de letter d. Als je dat onder de knie hebt, dan ga je de d steeds sneller zeggen en wordt het vanzelf een r.
De Nederlandse harde 'g' bestaat in veel talen niet
'Maar veel talen kennen die g-klank niet. Dus is die vaak niet beschikbaar als klank voor 'ruw'. De 'r' is breder verspreid. Driekwart van de talen kent een 'r' en meestal is het een rollende 'r'.
De Gooise r is de uitspraak van het foneem /r/ zoals men die, althans in naam, vooral in de Nederlandse streek het Gooi (provincie Noord-Holland) bezigt.
Niemand spreekt de r altijd hetzelfde uit." Van Oostendorp: "De Gooise r wordt vaak gelinkt aan die regio, maar eigenlijk komt die r vanuit Hilversum. In de media hoor je zo vaak de airrrr, maar het is nooit bewezen dat de verspreiding van die uitspraak ook daadwerkelijk door de media komt."
Die Franse r is een zogenaamde uvulaire fricatief: een schuurklank die gemaakt wordt door de huig te laten schuren tegen de achterkant van de tong. Die klank is eigenlijk makkelijker te leren dan de tongpunt-r. Schuren is makkelijker dan trillen.
De rollende R, ook bekend als de alveolaire tril, wordt voornamelijk gebruikt bij het uitspreken van woorden in vele talen over de hele wereld, waaronder het Nederlands, Italiaans, Spaans, Portugees, Russisch, Pools, Schots Engels, en nog veel meer.
De Franse r is een soort combinatie tussen de r en de g. Je spreekt de klank uit achter in je keel. Als je de letter g heel kort uitspreekt, dan lijkt dit al heel erg op de Franse r. De ai klank spreek je op dezelfde manier uit als de e in bed.
Maaike Hebbrecht, logopediste: “In de Nederlandse taal is de letter 'r', samen met de 's', technisch gezien een van de moeilijkere klanken. We zien dan ook dat kinderen daar de meeste problemen mee hebben. De reden dat de 'r' zo moeilijk uit te spreken is, heeft te maken met de articulatiewijze.
Laat uw kind een klein beetje water in de mond nemen, hoofd iets achterover doen en dan zachtjes gorgelen. Gebruik, als het goed gaat, iedere keer steeds minder water bij het gorgelen. 3. Laat uw kind gorgelen, het water doorslikken en daarna direct met dezelfde beweging van de huig, de huig /R/ maken .
Als je kind 3 jaar wordt, gaat hij zijn zinnen steeds verder uitbreiden, tot vier- en vijf-woordzinnen. Je kleine kan op deze leeftijd al ongeveer 1.000 woorden zeggen, en hij begrijpt er 1.250. Onder die woorden zijn ook abstracte begrippen, zoals gevoelens en bijvoeglijk naamwoorden.
De r wordt met de punt van de tong gemaakt, waarbij de tong zich vlak achter de tanden tegen het harde gehemelte bevindt. In veel talen is de tong-r de 'gewone' r, dat wil zeggen de r van de 'normale' uitspraak van de standaardtaal. Voorbeelden zijn Italiaans, Spaans en Russisch.
De ene spreker heeft een tongpunt-r en verafschuwt de huig-r (ook wel brouw-r). De ander gebruikt een huig-r omdat hij die van zijn ouders geleerd heeft of omdat hij zijn tongpunt simpelweg niet kan laten rollen. Jonge mensen geven vaak de voorkeur aan een Gooise of kinderen-voor-kinderen-r.
Twee veel voorkomende manieren zijn de alveolaire [r] (met de voorkant van de tong) en de huig [ʀ] (achterin de keel). Hoewel deze klanken wel van elkaar verschillen beschouwen we het toch als één foneem (de /r/). We noemen [r] en [ʀ] >allofonen van het foneem /r/.
De Gooise r dankt zijn naam uiteraard aan Het Gooi, het gebied ten zuidoosten van Amsterdam waar veel televisie- en radio-opnamen plaatsvinden en waar de Gooise r zijn oorsprong zou vinden. Als voorbeeld worden vaak de liedjes van Kinderen voor kinderen aangehaald.
De oorspronkelijke Semitische letter is vermoedelijk geïnspireerd door een Egyptische hiëroglief van een hoofd, uitgesproken als /tp/ in het Egyptisch, maar als /r/ in de Semitische taal omdat hun woord voor hoofd Rêš met die klank begon.
De meest gebruikte methodes zijn het tongtrekken en de pittigheidsmethode. Bij het tongtrekken wordt de tongpunt op de alveolaire rand geplaatst. Daarna wordt met de duim tegen de tongpunt geduwd, waardoor tong- trilling ontstaat. De pittigheidsmethode vertrekt vanuit de pd- of td- combinatie.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Als je in een hockey team zit, zit je niet op hockey, maar er onder… Mijn vader, mijn moeder, mijn opa hoor je in Brabant niet veel. Ze zeggen daar: 'ons mam of ons oma'. Aangereden betekent in Brabant dat je bent vertrokken en onderweg bent naar de plaats van je bestemming.
De naam Prullekes Spullekes is echt Brabants, Prulleke een koosnaam voor 'meisje'.
Je tongval is echt Gooisch
Dan zijn er bepaalde woorden die je jou nóóit zal horen zeggen: koelkast bijvoorbeeld, gebakje of wagen. Voor jou is het namelijk ijskast, taartje en auto. Overigens wel uitgesproken als 'oto' hè. En je stopzinnen zijn ' liever verwend dan verwaarloosd' en 'beter te duur dan niet te koop'.
'Laat beginnen praten' kan dus verschillende oorzaken hebben. Vaak is er niets aan de hand en gaat het gewoon om een kind dat wat meer tijd nodig heeft. Maar het kan ook een eerste signaal zijn van een bredere ontwikkelingsproblematiek. Om die reden is vroegtijdige erkenning van taalproblemen heel belangrijk.