Die plastiek dient om het water dat in je beton zit niet te snel in de grond te doen verdwijnen zodat je beton niet te snel uitdroogt.
Als een vloer poreus is of van een materiaal is gemaakt met zo veel veel zuigkracht dat het vocht opneemt – beton bijvoorbeeld – dan is bouwfolie noodzakelijk. De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is.
Bij het klassieke zwembad wordt de ruwbouw uitgevoerd met een betonplaat van 15 cm dikte. Daarop worden betonblokken gemetseld. Op die manier krijgt men een wand van 30 cm, die eventueel kan voorzien worden van een rolluiknis.
Meestal wordt bij het waterdicht maken van een betonnen zwembad gebruik gemaakt van een PVC liner, ook wel zwembadfolie genoemd. Dit doek in kunststof wordt in aparte stukken geplaatst, waarna de naden aan elkaar worden gelast. Bij standaardafmetingen kan je het in 1 stuk plaatsen.
Nog belangrijker is dat het zwembad geheel waterpas staat. De volledige oppervlakte inclusief die van de poten moet volledig vlak zijn. Is het niet waterpas, maak het dan waterpas. Doe dat door het VERWIJDEREN van overtollige grond, niet door het aanvullen van te lage delen.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
De folie die je onder de betonplaat moet leggen is PE (polyethyleen) bouwfolie van 200 micron, ongeveer 50 cm overlappend leggen als je verschillende stukken legt. De precieze dikte van de ijzeren netten wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur en wordt dus mee bepaald door wat er boven op komt te staan.
Noppenfolie voorkomt dat de naderhand te storten beton in contact komt met de ondergrond, waardoor geen water aan het beton wordt onttrokken. Deze polyetheen noppenbaan is zeer makkelijk en direct verwerkbaar vanaf de rol. U bespaart op arbeidstijd en materiaalkosten."
ZANDBED ALS FUNDERING
Om ervoor te zorgen dat de ondergrond de juiste draagkracht biedt, adviseert De Keij om een zandbed aan te brengen op een vlakke en dragende ondergrond. Het zandbed dient als laatste laag van een betonplaten fundering en wordt op een gelijkmatige klei,- zand,- of veengrond aangebracht.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn. Op een vaste ondergrond is een wapening niet noodzakelijk, maar in twijfelgevallen is een lichte wapening in de lengterichting zeker aan te raden.
Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Door het toepassen van een dubbele wapening is de betonvloer ook meteen een goede constructievloer en verminderen we de kans op scheurvorming. De onder-wapening leggen we dan op afstandhouders of supporters en daarop de vloerverwarming.
Wat is beton vlinderen? Wanneer het beton gestort en een bepaalde droogtijd achter de rug heeft, is het oppervlak nog vrij ruw. Door het te vlinderen maakt u de vloer (of ander oppervlakte als een werkblad) egaal, verdicht u de toplaag en laat u de toplaag goed hechten aan de bulklaag van het beton.
Een zwembad opzetten kun je het beste doen vanaf de maand april. Dit omdat rond deze tijd de lente begint en er dus (als het goed is) geen sprake meer is van nachtvorst. Want je wil natuurlijk niet dat een nachtje met temperaturen onder nul het materiaal van je zwembad aantast, of erger nog, schade veroorzaakt.
Er zijn veel verschillende soorten zwembad ondervloer te kiezen zoals; grondzeil, ondertapijt, foam tegels en kunstgras. Om de zwembad ondervloer te kiezen, kijk je eerst naar het soort ondergrond; gras, bestrating, grind, zand of aarde.