Nee.SRAM cassette en Shimano derrie gaan slecht samen. Om eoa reden monteert TREK SRAM cassettes terwijl al het andere Shimano is en het wil gewoon niet lekker schakelen.
Verder kun je KMC of Connex kettingen gebruiken inclusief bijgeleverd snelschakel. Je kunt er ook kiezen een KMC, SRAM of Connex snelschakel te gebruiken op een Shimano ketting.
SRAM en Shimano cassettes hebben dezelfde passing en passen dus op dezelfde body. Door het HG-systeem kan de ketting gemakkelijk van het ene naar het andere tandwiel glijden.
Je voelt beter dat de ketting op het kransje wordt gelegd. Als we dit vergelijken met een Shimano-groep, schakelt een Shimano-groep wat soepeler. je merkt dat er geschakeld wordt, maar het voelt wat minder schokkerig dan bij een SRAM groep, omdat het zo snel gaat.
In het mountainbike is de trend naar een 12-speed al langer aan de gang. Maar daar wordt die gecombineerd met een enkel tandwiel vooraan. De 1x12. Met zo een fiets hoef je vooraan niet meer te schakelen, maar zijn de verschillen bij het schakelen achteraan veel groter.
Veel mensen maken zich zorgen of de lichtste versnelling van een 1x12 derailleur wel licht genoeg is. Een gangbaar 2x11 systeem heeft als lichtste overbreging 26-42 wat resulteert in een verzet van 0,62. Bij 1x12 heb je doorgaans een 32 tands voorblad en een 50 tands tandwiel als grootste achter ( Shimano XTR = 51t ).
Het verschil tussen Deore en Deore XT is het materiaal wat gebruikt wordt en de duurzaamheid van het product. Deore XT is van beter materiaal gemaakt waardoor het langer meegaat. Sommigen zeggen dat XT langer meegaat dan XTR, terwijl XTR meer dan 2x zo duur is, en het niet eens zo heel veel scheelt in gewicht.
SRAM heeft de traditionele manier van schakelen met een grote en kleine hendel aan iedere shifter losgelaten. Iedere shifter heeft slechts 1 hendel om te schakelen. Rechts is naar kleiner blad achter en links is naar groter blad achter. Door op beide hendels te drukken shakel je het voorblad op en neer.
SRAM Corp. is een Amerikaans bedrijf dat fietsonderdelen produceert. Het is opgericht in 1987 in Chicago, Illinois, Verenigde Staten van Amerika.
De SRAM NX Eagle 1x12 groepset is een kwalitatief uitstekende groepset van SRAM voor mountainbikes in het net wat betere instapsegment. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat de schakelprestaties en de duurzaamheid van de onderdelen van iets mindere kwaliteit zijn dan de duurdere groepsets.
Voor veel mountainbikers is een Shimano Deore of een Shimano SLX al een perfecte groep. Het verschil zit hem vooral in het materiaal van de verschillende onderdelen en het gewicht van de groepset. Hoe duurder je groepset, hoe duurzamer en lichter het materiaal is.
Het verschil in kwaliteit tussen SLX en XT is veel kleiner dan vaak gedacht, de SLX groep is vooral iets zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting.
Voor de montage van een 10-speed cassette op een 11-speed body heb je ook nog een 1.0mm vulring nodig. Deze wordt meestal meegeleverd met een nieuwe cassette.
Een Campa of TA Specialites groot voorblad gaat ca. 12.000 km mee.
De 3000-kilometer-regel. Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen. Let wel, dit is slechts een richtlijn.
Als je een fietsketting wilt kopen dan is de Shimano Ultegra een van de beste keuzes. De fietskettingen van Shimano staan erom bekend dat ze soepel schakelen en in zijn algemeenheid goede prestaties leveren. Daarna volgt KMC en SRAM.
SRAM geeft aan dat de accu minstens 1.000 kilometer mee gaat.
Shimano Ultegra & Dura Ace Di2 12 speed groepen
Met deze twee recentste toevoegingen heeft Shimano het schakelen weer verder geperfectioneerd. Als je echt op zoek bent naar het beste van het beste, dan is deze 12 speed Shimano Dura Ace Di2 groepset echt iets voor jou!
De SRAM Force eTap is een uitermate goede groepset. Ook de Force eTap is uitgerust met een 12-speed aandrijving. Bij een dubbel voorblad kan je kiezen uit een 48/35 of 46/33 systeem en bij een elke voorblad kan je kiezen uit 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50 of 52 tanden.
SRAM RED is de beste fietsgroep en te koop als elektrisch en mechanische groep. Als top level en duurste groep is het een wel degelijk andere groep dan de goedkopere van SRAM.