Een flamingo staat symbool voor plezier in je leven hebben, voor een sociaal leven en het verkeren in gezelschap van anderen. De flamingo staat – niet geheel verrassend – ook voor evenwicht en balans.
Een plastic flamingo is een rozegekleurd beeld van plastic dat vaak in de tuin geplaatst wordt. Plastic flamingo's zijn een symbool van Noord-Amerikaans consumentisme en een demonstratie van de snelheid waarmee een trend kan ontstaan.
Flamingo' s broeden in kolonies. Ze komen vooral in Afrika voor, maar je kunt ze ook zien in Zuid Frankrijk. In het voorjaar komen de Franse flamingo' terug van hun winterverblijven in Afrika om in Frankrijk jongen te krijgen.
Ze blijven lekker warm
Want flamingo's mogen dan in tropische gebieden leven, van de hele dag in het water staan, krijgen ze het snel koud. Door een poot op te trekken, kunnen ze hun temperatuur beter reguleren. De ene poot blijft lekker warm tegen het lichaam en de andere trotseert het koude water.
"Flamingo's krijgen hun felle roze kleur door voedsel met veel carotenoïden te eten. Die pigmenten zorgen voor rode, roze en oranje kleuren in dieren." Bij flamingo's geldt namelijk: je bent wat je eet. Door voedsel met veel carotenoïden te eten krijgen ze die felle roze kleur.
Flamingo's hun mooie roze kleur te danken hebben aan het voedsel dat zij eten? Ze worden allemaal grijs/donkerblauw geboren en drinken melk bij hun moeder. Wanneer ze eenmaal groot zijn staan er dagelijks schaaldieren op het menu.
Beschrijving. Jonge flamingo's worden met een rozegrijs pluimen donskleed geboren. De pluimen van een volwassen flamingo variëren van zeer lichtroze tot rood. De kleur krijgen ze door bacteriën en bèta-caroteen dat ze uit hun voedsel halen.
Flamingo's zijn roze vanwege de kleurstof astaxanthine die ze uit hun voedsel halen. Deze kleurstof wordt gemaakt door algen en eencellige organismen. Kleine kreeftjes en garnaaltjes eten die algen op en worden zelf roze. Wanneer de flamingo vervolgens deze kleine kreeftjes en garnaaltjes opeet, wordt ook hij roze.
Omdat Chileense flamingo's de meeste tijd in het water leven, hebben ze niet veel natuurlijke vijanden. Alleen op het land worden ze weleens door een katachtige gepakt. De flamingo's hebben wel last van de mens. Er wordt op flamingo's gejaagd om hun veren, voor voedsel of als sport.
Gewone flamingo's zoeken overdag naar voedsel, zelfs bij grote hitte. Dit voedsel bestaat uit insecten, wormen, kreeftachtigen, microscopisch kleine algen en ander groenvoer. De vogel is deels een trekvogel, die vaak in warmere streken overwintert.
In het wild kan de flamingo 30 tot 40 jaar oud worden, en in dierentuinen 60 jaar. Flamingo's broeden in groepen.
Flamingo's zijn elegante dieren die meestal op één poot staan.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Kropmelk lijkt in wezen veel op 'gewone' melk. Toch is er één uniek verschil. Kropmelk van flamingo's is rijk aan rode en witte bloedcellen en hetzelfde pigment (genaamd: carotenoïde) dat de veren van volwassen flamingo's roze kleurt. Hierdoor krijgt de kropmelk een dieprode kleur.
Het Naturschutzgebiet Zwillbrocker Venn - net over de grens bij Groenlo - is vooral bekend om zijn flamingo's, maar er zijn veel meer soorten te bewonderen.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
De kleur van een flamingo kan veranderen. Hij moet voedsel blijven eten waarvan hij roze wordt. Als hij dat niet doet, verliest hij zijn roze kleur en wordt hij wit.
Flamingo's slapen namelijk in het water. Dan staan ze op één poot te slapen, buiten het bereik van roofdieren. Maar als het keihard vriest, blijven ze 's nachts gewoon in het water staan. Met als gevolg dat ze vast kunnen vriezen.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
De grote flamingo wordt niet bedreigd. Wereldwijd leven er zo'n 550.000 – 680.000 grote flamingo's in het wild. Hun aantal neemt zelfs toe, de grote flamingo doet het dus lang niet slecht! Maar met andere flamingo soorten, zoals de kleine flamingo, gaat het helaas minder goed.
De tijger is het populairste dier ter wereld, maar of het zijn voortbestaan op deze planeet zal garanderen valt nog te bezien. En de panda is ook immens populair, maar ook voor dit dier lijkt dit gegeven hem eerder te nekken dan te behoeden voor uitsterven.
10 triljard exemplaren.
Dat er zo veel rondwormen zijn, komt in de eerste plaats doordat ze in elk milieu voorkomen, inclusief de zee. Volgens sommige onderzoeken vormen rondwormen zo'n 80 procent van alle dieren op aarde.
In Vandaag Inside, dat een kleine overlap heeft met The Masked Singer, haalt Wilfred tweemaal aan dat niemand minder dan Hélène Hendriks verstopt zit achter het roze masker van de Flamingo.
Wij geven je dus graag wat tips en informatie mee over het poetsen van je kleine flamingo's hun tanden. Voor de allerkleinsten is het vaak heel wat om een vreemd object zoals een tandenborstel toe te laten in hun mondje.