Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Bij een ondergrondse verbinding heeft u een XMVK-as of een YMVK-as grondkabel nodig. Deze kabels kunnen direct onder de grond worden gelegd of gebruikt worden als brandveiligheid belangrijk is. Wanneer u bijvoorbeeld een staande tuinlamp in uw tuin wilt aansluiten, dan gaat dat met behulp van een grondkabel.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Normaal gesproken geldt voor bekabeling een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Maar zoals opgemerkt kunnen bepaalde omstandigheden de levensduur flink bekorten. Met name licht met UV-straling en wisselende hoge of lage temperaturen kunnen de levensduur bekorten naar 10 tot 20 jaar.
Een grondkabel gebruiken zonder specifieke bescherming is toegestaan, maar alleen in sleuven die zestig centimeter of dieper onder de grond liggen. Slimmer is om bij voorbaat te kiezen voor goed beveiligde bekabeling. Een goede beveiliging kun je realiseren door de kabels door een pvc buis te trekken.
YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV. XMVK kabels worden voornamelijk gebruikt voor lichte voedingen tot 450/750V. Ze zijn dunner en minder goed geïsoleerd, maar zijn daardoor ook makkelijker verwerkbaar. XMVK kabels zijn bovendien niet geschikt voor het bundelen.
U heeft een 2-aderige grondkabel nodig als u deze gaat gebruiken voor een standaard aansluiting van schakelaars of wandcontactdozen. Als u een uitgebreidere aansluiting gaat maken gebruikt u minimaal een 3-aderige grondkabel.
De YMvK kabel is geschikt voor ruimtes waar het vochtig kan zijn of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld. Een YMvK-as kabel kan buiten en onder de grond worden gebruikt.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Ruikt u bij het graven een gaslucht? Meld dit dan direct via het landelijk storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009.
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
Voor het aansluiten van verlichting of elektriciteit via de grond, kan het beste een YMvK-as grondkabel worden gebruikt. Deze kabel is voorzien van een metalen omvlechting die een betere mechanische bescherming biedt.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Ze worden lood- recht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600 mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld).
Je hebt in principe een 4 aderige kabel naar de schuur (fase, nul (grijs) en schakeldraad (zwart).
YMvK is een 600/1000 Volt voedingskabel die geschikt is voor laagspanningsinstallaties tot 1000V. De kabel is zeer geschikt voor woning- en bedrijfsruimtes, voor ruimtes waar het vochtig kan zijn en ruimtes met hoge brandveiligheidseisen.
Specialist Elektra
YmVk is geschikt om zo door de kruipruimte te leggen. Gewoon los door de kruipruimte niet vastleggen aan andere leidingen gewoon los door het zand. Ja deze kabel mag direct op de wcd worden aangesloten. Je mag de kabel zadelen met speciale Som zadels elke 20 cm of een buis beugelen elke 40 cm.
Zoals reeds omschreven is de aarde één van de aders in een (installatie)kabel. Dit is echter niet hetzelfde bij een grondkabel. Het verschil is dat bij een grondkabel de aardlitze wordt gebruikt als aarde. De aardlitze vind je onder de ijzeren mantel de grondkabel.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Eerst alle kabels uit de wachtbuis verwijderen, vervolgens een dun katoenen koordje (type keukentouw) door de buis zuigen met behulp van een stofzuiger (zuigmond zo goed mogelijk aansluiten op de buis). Aan dit touwtje knoop je een nylon koordje van een mm of 3-4 wat je door de buis trekt.
Een wachtbuis is een grote kabel die ervoor zorgt dat je de kabels eenvoudig op de gewenste plek kunt trekken en de kabels beter beschermd blijven. Leg de kabel in de grond op een diepte van minimum 60 cm. Als de kabel bovengronds loopt, neem je een slagvastelektrabuis en zet deze vervolgens vast op de muur met zadels.