Een praline is de Belgische benaming voor de Hollandse bonbon, maar met praliné doelen we op de zoete nootachtige vulling binnenin een bonbon. We kennen chocolade bonbons in allerlei vormen, maten, kleuren en met uiteenlopende vullingen.
Wat wordt bedoeld met het woord "praline"? Volgens de regels van de semantiek is de praline in de Franse taal een geroosterde amandel of hazelnoot, omhuld met gesmolten en geglaceerde suiker. In België verwijst praline eerder naar een bonbon van gevulde chocolade. Overigens is de term praline van Belgische oorsprong.
Een bonbon wordt gemaakt van chocolade, met een zachte vulling aan de binnen kant. Bijvoorbeeld een vulling met aardbeiensmaak, pistachesmaak of van crème freche.
Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
Een praline is een specifiek type chocolade bonbon. Een stuk zoetigheid met een chocoladelaagje omringd, dat verschillende vullingen kan hebben. Het meest gebruikelijk is een vulling op basis van noten, praliné, of op basis van room, een ganache.
Het woord bonbon is aan het Frans ontleend, waar het de algemene benaming is voor snoepgoed. Het oorspronkelijke Franse woord is een verdubbeling van het bijvoeglijk naamwoord bon, dat "goed" – of in dit geval vooral "lekker" – betekent. Het woord raakte vanaf de 17e eeuw in gebruik binnen het Franse hof.
Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden. Melkchocolade kan u tot 6 maanden bewaren. Pure chocolade kan u een jaar bewaren.
Ongeveer 35 pralines, een leuke attentie om fijnproevers te verwennen.
In één praline zit maximaal 0,6 gram alcohol en dat is 16 keer minder dan het alcoholgehalte in een glas bier." Kortom: een mens moet al heel wat pralines eten alvorens hij of zij "een glaasje teveel op heeft".
Chocolatier Marieke ten Have won maandag 7 maart de wedstrijd Beste Bonbon van Nederland. De jury was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was haar bonbon de uitgesproken winnaar. De bonbon van Marieke is een ode aan de Inca's uit Peru.
Laat de chocolade op je tong smelten.Kauw alleen om de bonbon in kleinere stukjes te breken die makkelijk smelten. Zo kan de cacaoboter zich gelijkmatig in je mond verspreiden en worden eventuele bittere ondertonen verzacht.
Oorspronkelijk komt het woord bonbon uit Frankrijk en de letterlijke betekenis is 'goed goed'. In Frankrijk heeft bonbon niet dezelfde betekenis zoals wij deze kennen; het is daar gewoon een snoepje. In Nederland is een bonbon een snoepje van chocolade, gevuld met bijvoorbeeld noga, marsepein, likeur en praliné.
Pralines kan je invriezen om ze langer te bewaren, maar je moet de regels van de kunst volgen. Kies een luchtdichte verpakking.
Ga je zelf bonbons of chocoladepatisserie maken, kies dan voor couverturechocolade. Bakkers en chocolatiers gebruiken deze kwaliteitschocolade voor al hun toepassingen met chocolade, zoals pralines, sinterklaarfiguurtjes of paaseieren.
Verras met een lekkere selectie Leonidaspralines met verschillende soorten en smaken. Een doos van 1kg pralines bevat ongeveer een 65 pralines.
Hoe bewaar ik het best Leonidas pralines? Leonidas pralines met alcohol of roomboter bewaar of eet je het best koel (recht uit de koelkast).
Chocolatier van het Jaar 2023 voor Wallonië: Pierre Plas in Bastogne. Alle chocolade, bonbons en pralines van Pierre Plas werden unaniem goedgekeurd door het proefpanel van Gault&Millau.
Witte chocolade, roombotercrème met aardbei- en rabarbersmaak.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Als je je pralines toch langer dan een week wil bewaren, vooral bij warm weer, dan is dit onze tweede tip. Gevulde pralines blijven stabiel tussen 12 en 22°C.Je bewaart ze het best bij 15 tot 18°C. Boven de 30°C smelten ze (uiteraard het liefst in je mond).
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Een Chocolatier is een chocolade-expert en houdt zich bezig met het verwerken van chocola tot verschillende producten bedoeld voor consumptie. Zo maakt een Chocolatier bijvoorbeeld bonbons, chocoladeletters en truffels.
In 1912 maakte Jean Neuhaus jr. de eerste gevulde chocoladebonbon die hij praline noemde. Het woord praline is afgeleid van de naam van Graaf Plessis-Praslin. Hij scheen ernstige spijsverteringsklachten te hebben gehad die hij bestreed met een soort bonbon van medicijnen, suiker, amandelen en chocolade.