Tepeluitvloed is in de meeste gevallen onschuldig, slechts in een klein deel van de gevallen (4%) is dit het gevolg van een kwaadaardige aandoening. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen zoals in de puberteit en aan het begin van de overgang.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Na een bevalling zal niemand ongerust zijn als er melk uit de tepel komt. Maar het gebeurt vrij vaak dat er vocht uit de tepels komt zonder dat de vrouw zwanger is geweest. Veel vrouwen hebben angst voor kanker. Toch is tepelafscheiding meestal een onschuldig verschijnsel.
Deze richtlijn gaat enkel over tepelafscheiding en borstklierontsteking bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Onder tepelafscheiding verstaan we het spontaan verlies van melkachtig (groen, bruin, geel), waterig of bloederig vocht langs de tepel.
Als er vocht uit de tepel komt, noemen we dit tepeluitvloed. Tepeluitvloed komt veel voor. Meestal is tepeluitvloed een onschuldig verschijnsel. Dit neemt niet weg dat verder medisch onderzoek en een eventuele behandeling soms noodzakelijk kunnen zijn.
Er kunnen ook tekenen van een ontsteking in de tepel of tepelhof zijn. Dit gaat gepaard met pijn, met name tijdens het aanleggen, een rode huid, oedemen en een verhoogde temperatuur. Bij een bacteriële infectie is er mogelijk sprake van gelige afscheiding en een rode tepel.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. De groei van je borsten is niet te voorspellen.
Als een vrouw eerder borstvoeding heeft gegeven, vergroot dit de kans dat zij volledige melkproductie kan genereren. Sommige vrouwen die borstvoeding geven zonder zwangerschap, hebben alle melk geproduceerd die de baby nodig had.Helaas is dit niet het geval voor allen.
Pijn en jeuk aan de tepels wordt vaak veroorzaakt door wrijving. Deze wrijving kan ontstaan doordat een bepaald kledingstuk constant langs je tepel schuurt, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Maar ook wrijving van de tepels tijdens het vrijen kan resulteren in pijn en jeuk.
Een gemiddeld tepelhof heeft een diameter van ongeveer 4,5 cm. Een chirurgische correctie van een vergroot tepelhof wordt uitgevoerd door het verwijderen van de gepigmenteerde huid rond de tepel of rond het tepelhof. Dit kan door een kleine insnijding rond de buitenkant van het tepelhof of rond de tepel.
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.
Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap. Je kunt zoogkompressen in je beha dragen om vochtige plekken in je kleding te voorkomen.
De kleur en grootte van je tepels
Tepels komen in alle soorten en maten, geen enkele soort en/of maat is abnormaal. Dus als één of andere sukkel ooit kritiek heeft op je tepels, vertel hem of haar dan vriendelijk dat hij of zij een eindje kan gaan fietsen.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
In het klierweefsel zitten melkgangen, kanaaltjes van de melkklieren naar de tepel.Deze bevatten vocht en dat kan allerlei kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Elke borst heeft tussen de 15 en 20 melkgangen.
Borstontsteking kan ontstaan door: • Roken. Pijnlijke tepels of tepelkloven. Als er een kloof in de tepel of in de huid rondom de tepel zit, kunnen er bacteriën in de borst komen waardoor er mogelijk een ontsteking ontstaat. Soms na plaatsen van een tepelpiercing.
Er zijn verschillende aanwijzingen voor het hebben van spruw. Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding.Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is.
Het is bijna niet voor te stellen, maar het is mogelijk om zwanger te worden terwijl je al zwanger bent. Dit heet superfoetatie en komt maar heel zelden voor. Superfoetatie of superimpregnatie is een heel zeldzaam verschijnsel, bij dieren komt het iets vaker voor dan bij mensen.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen.De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.
Tijdens het begin van je zwangerschap is je afscheiding vaak roze, een beetje lichter van kleur dan wanneer je ongesteld bent. Als je benieuwd bent hoeveel je weet over de andere vroege tekenen van zwangerschap kan je onze quiz doen.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong).Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Maak je tepels minimaal één keer per dag goed schoon met lauwwarm water. Gebruik daarbij geen zeep en zeker geen alcohol. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de kliertjes op je tepelhof uitdrogen, terwijl die er juist voor moeten zorgen dat je huid daar schoon en soepel blijft.