Als de vloer goed afgekoeld is pak je een infraroodcamera en deze richt je op het gedeelte van de vloer waar je wil gaan boren. Zet nu de vloerverwarming vol open en je ziet op de camera waar de vloer begint op te warmen (warme delen kleuren op). Als het goed is kun je dan zo de leidingen zien lopen.
Holland Infrarood Techniek kan de voor u onzichtbare leidingen van de vloerverwarming precies lokaliseren en afgetekend op de vloer voor u in kaart brengen. Het is voor het blote oog nagenoeg onmogelijk om lekkage in een vloerverwarming waar te nemen.
Bij nieuwbouwhuizen zijn de isolatienormen zeer goed, waardoor er geen andere warmtebronnen aanlegt hoeven te worden. De warmteafgifte van de cv vloerverwarming is circa 100 Watt/per m2. Bij hoofdverwarming is de afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen 10 á 15cm.
Als er rond je woning leidingen in de grond zitten, dan heb je een speciale leidingzoeker nodig die tot wel een meter diep in de grond kan zoeken. Met deze scanners kun je dan ook bepalen met welke kabel je precies te maken hebt. Ook de richting die hij volgt kun je dan bepalen.
Wanneer u vloerverwarming aan gaat leggen is het van belang om te weten hoe diep het vloerverwarmingssyteem gelegd moet worden. Vloerverwarming werkt namelijk met buizen die die verwarmd worden waardoor de vloer warmte afgeeft. De ideale diepte van een vloerverwarmingsbuis is 5 centimeter.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
De maximale temperatuur van de watergeleiding is 40 graden bij vloerverwarming. Het is niet de bedoeling dat je dit gebruikt als startinstelling. In de praktijk zien we eindinstellingen tussen de 30 en 40 graden waarmee mooie resultaten worden behaald.
Vloerverwarming combineer je in de praktijk met een zwevende cementdekvloer. Zo'n dekvloer moet steeds een minimum dikte hebben van 5 cm op isolatie of boven vloerverwarmingsleidingen.
Bij hoofdverwarming is dat één groep per 10 m2, dus zo'n 100 tot 120 meter buis. Een ruimte van 30 m2 heeft dus minimaal drie groepen nodig. Gaat het om bijverwarming? Dan is één groep per 15 m2 voldoende en kunt u voor dezelfde ruimte vaak met twee groepen toe.
Mogelijkheden infrezen vloerverwarming
Zo is het noodzakelijk dat de dekvloer van zandcement of anhydriet is. Daarnaast moet de vloer vlak zijn en een dikte van minimaal 30mm hebben, zodat er voldoende van de dekvloer overblijft onder de ingefreesde sleuven (zodat er geen scheuren kunnen ontstaan).
Al die leidingen dienen voor transport van water, gas of elektriciteit. Bij huizen in aanbouw kunnen we die leidingen meestal nog zien. Later worden ze netjes weggewerkt in of achter de muren. Ook treffen we ze aan onder of tussen de vloeren.
Maak een leidingplan!
De beste manier om niet in een leiding te boren is door precies in de gaten te houden waar de leidingen zich precies bevinden. Maak een soort plattegrond bij de bouw of verbouwing van een huis, en teken daar precies alle leidingen in die aangelegd worden.
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd.
Als je de vloerverwarming wil uitbreiden naar een nieuwbouw ruimte bij je bestaande woning, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de bestaande warm water verwarming uit te breiden naar de nieuwe ruimte, of daar juist een aparte elektrische verwarming te plaatsen.
Chape is de cementlaag die over de vloerverwarming komt en waarop de vloerbedekking (tegels, laminaat, parket, etc.) wordt gelegd. De dikte daarvan beïnvloedt de prestaties van de verwarming; hoe dikker de laag, hoe langer het duurt voordat deze verwarmd is. Geadviseerd wordt een chape van tussen de 4 cm en de 8 cm.
Kies een plek waar je deze makkelijk kunt installeren, netjes kunt wegwerken en waar ook de cv-leidingen makkelijk naartoe geleid kunnen worden. Een geschikte plek voor de verdeler is de ruimte onder de trap, in de berging of in de muur vlak bij de meterkast.
Voldoende beton
Boven de leidingen moet altijd minimaal 60 mm beton worden gestort. Nog een paar voorschriften uit de publicatie: Leidingen en bundels dikker dan 50 x 50 mm moeten eerst worden beoordeeld door de constructeur.
Nadat het lek is opgespoord zal je de juiste instanties moeten verwittigen om de buis te repareren. Het slechte nieuws is dat er vrijwel altijd breekwerk aan te pas komt. De meest eenvoudige oplossing is om koppelstukken over het lek te schuiven.
Het is verstandig om een ervaren installateur in te schakelen bij een lekkage of defect aan de vloerverwarming. Lekdetectie-onderzoeken en reparaties aan leidingen, cv-ketel of verdelers zijn specialistische werkzaamheden met de daarbij behorende apparatuur.
Loze leidingen lopen vanuit de meterkast naar verschillende punten in huis. Ze zijn afgedekt met een plaatje (zoals te zien naast dit stopcontact). Door van hieruit met een trekveer een kabel te trekken naar de meterkast weet je zeker dat deze daar uit komt.