Daarom is ook in Kroatië een dolfijnenreservaat gerealiseerd, rondom het eiland Lošinj dat voor de kust van Kvarner ligt. Deze lokatie is gekozen omdat hier een groep van ongeveer 120 dolfijnen leeft.
Het onderwaterleven aan de zuidkust is, net als dat van het noordelijke nichtje, divers en gevarieerd. Geen wonder dat het wordt beschouwd als een van de meest gewaardeerde visgronden van Kroatië, waar scholen blauwvintonijn, zwaardvis en zelfs een blauwe haai of voshaai te vinden zijn.
Er is een grote verscheidenheid aan dieren in Kroatië. Van de zoogdieren komen o.a. wilde zwijnen, verschillende hertensoorten, vossen, hazen, fazanten en zelfs beren in Kroatië voor.
Dat is zo van april tot oktober. April en mei zijn goede maanden om de zogenaamde grotere walvissen te zien zoals de gewone vinvis, de Noorse vinvis en de blauwe vinvis. Potvissen kan je het ganse jaar zien maar de meeste kans heb je tijdens de zomermaanden. De zomer is ook de beste tijd om dolfijnen te spotten.
De meest bekende landen om dolfijnen in het wild te spotten zijn Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Mozambique en vele landen uit Noord, Midden en Zuid-Amerika. Het spotten van dolfijnen in Europa is minder bekend.
Dolfijnen in het wild. In het wild komen dolfijnen voor in gematigde en tropische wateren. Ze leven zowel in ondiepe kustgebieden als ver weg van de kust, in de open oceaan. Alleen in de koudere poolzeeën zul je geen dolfijnen vinden.
En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand of vanaf de camping zien zwemmen.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
Ook het verschijnen van muizen en schorpioenen kan in Kroatië niet worden uitgesloten. Bij grote problemen kunt u zich wenden tot de huiseigenaar, de contactpersoon ter plaatse of het servicebureau, zodat eventueel hulp kan worden geboden.
Grotere gevaren liggen op de loer aan land in Kroatië
De warme Kroatische kustlijn, rotsachtig met puimsteenrotsen, is de perfecte plek voor wezens die nog gevaarlijker zijn - slangen, spinnen en schorpioenen. Ze hebben zelfs de onaangename neiging om zich in stedelijke gebieden op te houden.
Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land. Ze lopen vrij rond in nationale parken en natuurparken. Als je zelf wilde beren wil spotten, dan moet je in het berenreservaat van Kuterevo zijn!
Een lange kustlijn en zoveel eilanden maken van Kroatië een snorkel walhalla. Er zijn talrijke plekken om met je duikbril en flippers de onderwater flora en fauna te verkennen. Weinig landen kennen zó een schone en heldere zee en zoveel variëteit aan snorkelplaatsen.
In Kroatië betaal je met de Kroatische kuna (HRK). Eén kuna is ongeveer € 0,13 (juli 2020), de kuna is weer onderverdeeld in 100 lipas. De kuna is beschikbaar in briefjes (van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000) én in munten. Ook al is Kroatië sinds 2013 lid van de Europese Unie, ze hebben nog wel hun eigen valuta.
Kwallen steken met brandharen, die vaak als tentakels onder de kwal langen of op zijn oppervlak zitten. Deze geven een reactie bij aanraking. Op de plaats waar deze brandharen de huid hebben geraakt, treedt een reactie op met roodheid, zwelling en soms blaarvorming. Er is vaak (veel) pijn, een branderig gevoel of jeuk.
Kwallen hebben tentakels met netelcellen die gif bevatten. Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel. Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt.
Je kunt hele lekkere gerechten maken met de kwal, maar de kwal zelf smaakt volgens Ammerlaan nergens naar. 'De kwal zelf is eigenlijk alleen maar textuur, maar in de Aziatische keuken is textuur ook een smaak. ' De textuur wordt ook vergeleken met die van een komkommer.
Als je over een bootje beschikt heb je nog meer mogelijkheden, dan gaat er een wereld met meer dan 1000 eilanden voor je open. Veel voorkomende zoutwater vissoorten zijn tonijn, sardine, anchovis, makreel, pickerel, zeebarbeel, heek en nog veel meer. Big Game Fishing is echt in opkomst in Kroatië.
Van november tot en met februari is Noord Noorwegen de beste plek ter wereld om orka's te spotten. In deze periode kan je hier ook met orka's zwemmen. Tussen december en juni kun je een orka safari maken vanaf het Snaefellsnes schiereiland in IJsland.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Zowel in Europa als op verre bestemmingen is het mogelijk dolfijnen te zien. In Europa zijn enkele goede bestemmingen de Azoren, IJsland en Griekenland. Bij verre bestemmingen moet je denken aan Bali, Canada en Costa Rica.
Dolfijnen leven onder water. Ze lijken op vissen, maar zijn dat niet. Wist je dat een dolfijn zelfs kan verdrinken?
Maar deze dieren eten ook elkaar op en hoe hoger in de voedselketen, des te hoger het kwikgehalte. Het niveau kan per trapje zelfs tien keer hoger liggen. Dolfijnen zijn dus uiterst giftig voor de mens en in Japan zijn burgers al vaker ziek geworden door het voedsel dat ze te eten krijgen.