Loopeenden. Indische loopeenden voeden zich hoofdzakelijk met insecten en weekdieren, zoals wormen, mieren, vliegen, muggen en slakken. In planten zijn ze minder geïnteresseerd, waardoor ze gemakkelijk in een tuin vrij kunnen loslopen. Het zijn excellente slakkenbestrijders.
Loopeenden zijn natuurlijke vijanden van slakken, dus ook van de kleine leverbotslak. Slakken zijn zelfs één van de belangrijkste voedselbronnen voor hen.
Wordt je tuin geteisterd door slakken, investeer dan in aaltjes (nematoden). Je bestelt ze online of in het tuincentrum, je lost het pakje op in water en besproeit er de plekken mee waar de slakken het meest voorkomen. Doe het op een bewolkte of regenachtige dag.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Wil je loopeenden houden, zorg dan dat je een afgesloten gebied hebben waar ze vrij rond kunnen lopen. Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Mais, sla, erwtjes, appel, banaan en andere groenten en fruit zijn goede opties omdat ze voorzien in vezels, water, en essentiële vitaminen. Het nadeel van vooral fruit maar ook groenten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals wortels, is dat ze maag-darmklachten kunnen veroorzaken bij vogels.
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
De vochtige omgeving van de moestuin en de zachte blaadjes van de planten zijn de favorieten van de naaktslak. Een moestuin is heel leuk, maar de sla is vaak de reden dat jij naaktslakken in je tuin hebt. Naast de sla als favoriet op het menu zijn ze ook dol op aardbeiplantjes.
Net zoals fruit mogen eenden ook verschillende soorten groenten eten. Goede opties hiervoor zijn: komkommer, erwten, maïs, kool, sla, bloemkoolroosjes en broccoli. Al deze groenten bevatten verschillende vitamines die goed zijn voor eenden.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden.
Hoeveel eenden? Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Bent u geïnteresseerd in een biologisch eendenei? Ze kosten €0,30 per stuk. Bij aankoop kunt u ze het beste bewaren in de koelkast met de smalle punt van het ei naar beneden.
De prijs voor de Indische loopeendjes is vanaf €12,50 , dit hangt van de kleuring af.