Honden kunnen salmonellabacteriën vaak gemakkelijker aan dan mensen, maar als je hond kattenpoep eet en vervolgens je hand likt, loop je het risico jezelf te infecteren met de bacteriën die in de kattenbak van je kat aanwezig waren. Soms kan eten uit de kattenbak ook een verstopping bij je hond veroorzaken.
Honden kunnen stoelgang van katten ook gewoon lekker vinden. Omdat katten voer met veel eiwitten krijgen, blijven er ook eiwitten achter in de stoelgang. Honden vinden dit over het algemeen lekker en kunnen daarom al eens een kattenkeutel opeten. Ze kunnen ook ontlasting eten uit verveling.
Zolang jouw hond er niet al teveel van binnenkrijgt, is er een kleine kans dat je hond er last van krijgt. Er ligt echter wel een risico op een verstopping van maag of darmen, omdat je hond de kattenbakvulling niet kan verteren of juist klonterend kattenbakvulling gegeten heeft.
Honden die poep eten
Het eten van poep is iets wat bij honden als pup al ontwikkelt. Doordat er onvoldoende prikkels zijn, kan de hond zich gaan vervelen en blijft hij of zij te lang in de geur van de poep zitten. Helemaal wanneer de hond voor een langere tijd in zijn eigen ontlasting zit.
Het eten van poep is normaal, maar het kan wel ongezond zijn voor je hond. In ontlasting kunnen resten van medicijnen zitten of parasieten. Vooral mensenpoep (ja, ook dat vind je in steden soms op straat!), en paardenpoep kunnen gevaarlijke medicijnresten zitten. In hondendrollen kunnen gevaarlijke parasieten zitten.
Als je hond een keertje kattenvoer eet, is dat geen probleem. Honden komen in principe niks tekort als ze kattenvoer eten, maar de verhoudingen in kattenvoer zijn niet afgestemd op de behoeftes van een hond. Je hond langdurig kattenvoer geven is dan ook geen goed idee, net als deze producten.
Kattenbakvulling hoort na gebruik in de vuilnisbak bij het restafval. Gooi het dus niet in de gft-bak: op de verpakking staat vaak te weinig informatie waardoor je niet zeker weet of de vulling volledig composteerbaar is.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Toxoplasma gondii en Neospora caninum zijn ziekteverwekkers die bij de hond leiden tot infecties van het zenuwstelsel en de spieren. Honden worden besmet door opname van besmette oöcysten (eitjes) uit de omgeving, bijvoorbeeld door het eten van kattenpoep, en door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
Probeer dan eens klontvormende kattenbakvulling. Bij deze vulling worden vieze geuren in de klonten opgesloten. Daarnaast is klontvormende vulling ook een stuk zuiniger in gebruik. Hoe fijner de korrels zijn, hoe minder de bak stinkt.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Wanneer u de gehele kattenbakvulling wilt vervangen, wordt het gebruik van een toilet niet aangeraden. Bij dit proces wordt het gebruik van het GFT-afvalbak, compostbak of de normaal huishoudelijke afvalbak aangeraden.
De meeste mensen vervangen hun kattenbakvulling iedere week, sommige om de paar weken. U kunt dit vaker doen als dat nodig is. Onthou dat zwangere vrouwen de kattenbakken nooit mogen vervangen vanwege het risico op toxoplasmose. Houd er ook rekening mee dat kattenbakvulling nooit door het toilet mag worden gespoeld.
Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak zie zichzelf reinigt door maar één handeling uit te voeren. Bijvoorbeeld een kattenbak met zeefsysteem die de ontlastingen van het kattengrit kan scheiden.
Zal kattenvoer mijn hond ziek maken? Als honden kattenvoer eten, nemen ze veel meer eiwitten en vetten op dan ze normaal zouden eten. Veel honden zullen dit zo nu en dan prima doen, maar als je een hond hebt met een gevoelige maag, dit alles extra proteïne en vet kan ervoor zorgen dat honden zich ziek voelen.
Het kan zelfs zo zijn dat als je een hond alleen maar kattenvoer te eten geeft dit de groei kan afremmen, de weerstand kan ondermijnen en schade aan de organen kan veroorzaken. Een teveel aan eiwit heeft namelijk nadelige effecten op het lichaam van je hond.
In het algemeen hebben de meeste volwassen honden 2 maaltijden per dag nodig: één 's morgens en één 's avonds.
Bevestig gaas onderin je haag of (schuin) bovenop de schutting zodat katten er moeilijker langs kunnen. Zet veel planten (bodemdekkers) in de tuin. Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven. Maak drollen begraven onmogelijk met stekelige takken of ondiep ingegraven kippengaas.