Het valt in ieder geval onder de zeven schoonheden, een lijst van uiterlijke kenmerken die niet zo vaak voorkomen. De lijst van zeven, vaak erfelijke schoonheden stamt waarschijnlijk uit de zestiende eeuw.
Sterke gelaatstrekken
Hiermee wordt bedoeld dat een gezicht niet doorsnee moet zijn, maar juist sprekend. Je kunt daarbij denken aan een krachtige neus die mooi gevormd is, een strakke kaaklijn en een degelijke kin.
De oorsprong van de zeven schoonheden
Mogelijk zijn ze gebaseerd op het klassieke meesterstuk 'Haft Paykar' (Zeven schoonheden) uit 1197 van de Perzische dichter Nizami. Dit rijmende verhaal gaat over een Sjah die op zeven achtereenvolgende nachten zeven prinsessen bezocht.
Naast symmetrie en gemiddeldheid, wordt schoonheid gekarakteriseerd door kenmerken die gezondheid en jeugdigheid weerspiegelen, namelijk witte tanden, helder oogwit, fraaie nagels, weelderig en glanzend haar en met name een egale huid (Fink et al., 2001; Fink & Matts, 2007; Jones et al., 2004).
Hoe kuiltjes ontstaan
Een kuiltje wordt veroorzaakt door een verandering in je gezichtsspier, de zygomaticus major. Het is de spier die helpt om je mondhoek omhoog te brengen als je lacht. Bij mensen zonder kuiltjes splitst de spier zich niet op in twee delen als je glimlacht. Bij mensen mét kuiltjes gebeurt dat wel.
Kuiltjes in je wangen worden veroorzaakt door een kleine vervorming van de wangspier, waardoor de huid van de wang strak trekt als het beweegt, en kuiltjes creëert. Deze schattige eigenschap van het gezicht is meestal een genetisch overgedragen eigenschap.
De meeste mannen (45%) zien het liefst een wat rondere vrouw (nummer 3). “Wat moet je met een zak met botten”, zegt een mannelijk panellid, “Een vrouw mag rondingen hebben, dat maakt ze mooier dan een heel dun lijf”. Het contrast met het eigen ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam is schril.
Vrouwen werden veelal jeugdig en rond weergegeven, met een slanke taille, hoge konische borsten en gewelfde heupen. Dit laatste was vooral om uiting te geven aan hun destijds voornaamste missie in de maatschappij: het moederschap. De Romeinen kenden weinig eigen kunst.
Schoonheid draagt bij aan ons welbevinden én het motiveert ons. We willen graag schoonheid om ons heen, geen lelijkheid. Maar dat idee is niet zo helder als wellicht lijkt. Als we iets mooi vinden, begrij- pen we het—de schoonheid geeft ons toegang tot het andere.
Het schoonheidsvlekje, in vakterminologie ook wel de tache de beauté genoemd, bevindt zich doorgaans aan de linker- of rechterkant van het gelaat, tussen neus en mond.
Gemiddelde neus blijkt aantrekkelijker
In het onderzoek van Van Zijl werden veertig vrouwelijke gezichten gecombineerd tot een 'gemiddeld gezicht' met een 'gemiddelde neus'. Die neus liet hij samen met de veertig unieke neuzen aan een panel van mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en afkomst zien.
Je voorhoofd staat voor het denken/bewust worden. Vanaf je wenkbrauwen tot net onder je neus zegt juist iets over voelen en willen en alles vanaf je neus naar beneden zegt iets over het doen en verwezenlijken. Gespecificeerd is dat als volgt: Je voorhoofd vertelt wat over je denkvermogen en bewustwording.
Vrouwen hebben door de loop der jaren veel meer gesleuteld aan hun lichaam om te voldoen aan het 'op dat moment heersende' schoonheidsideaal. De reden dat het ideaalbeeld bij vrouwen continu verandert heeft ook te maken met haar steeds veranderende rol in de geschiedenis.
In de zomer ontstaat onder invloed van zonlicht een verhoogd gehalte melanine in de huid. Zomersproeten ontstaan vooral op de aan zonlicht blootgestelde delen van de huid (gelaat). Zomersproeten komen vooral op jonge leeftijd voor. Alleen door zonlicht komen de sproeten tot uiting.
Sproeten komen het meeste voor bij mensen met een lichte huid en licht haar. Vooral roodharigen hebben vaak deze vlekjes. Maar liefst 80% van de redheads heeft sproeten.
Dat iemand er voor zijn leeftijd oud uitziet, hoeft niet altijd te komen door lang zonnen of stevig roken. Ruim een op de twintig mensen heeft een oud gezicht door een erfelijke oorzaak.