Hoe snijd je brie? Bij de meeste recepten met brie snijd je de kaas in plakjes, met een scherp mes.Of snijd in kleinere blokjes.Je kunt de korst opeten.
De kaas smelt goed, dus is heel geschikt om mee te gratineren. Een simpele ham-kaastosti smaakt gelijk heel anders als je brie gebruikt in plaats van Goudse kaas. Of leg eens wat plakjes op de aardappelpuree in plaats van geraspte kaas. Maar ook in de salade zijn stukjes brie een heerlijke toevoeging.
Om Brie te eten, haal je het eerst uit de koelkast en laat je het ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur rusten . Hierdoor wordt de brie zachter en smaakvoller naarmate het warmer wordt. Als het eenmaal zacht is, snijd je de brie gewoon in kleine partjes, zonder de eetbare, smaakvolle korst te verwijderen.
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar.
Een puntje brie bij een glaasje wijn of bier is altijd lekker.Vaak wordt de brie (nog koud) op een plank gelegd en er wordt een pak toastjes opengetrokken.Brie op het toastje en klaar. Lekker jazeker, maar met minimale inzet wordt hetzelfde stuk brie heerlijk.
Zoals gezegd, de milde, maar toch boterachtige en nootachtige smaak van brie past goed bij zoveel dingen. Enkele voorbeelden zijn salami, prosciutto, augurken, abrikozen, appels, peren, dadels, amandelen, gekonfijte walnoten en pecannoten .
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
Brie moet licht opgewarmd of op kamertemperatuur worden geserveerd. Hierdoor kan de kaas iets uitzetten en komt er meer van het aroma en de smaak naar voren. Serveer het in partjes en voeg er ook wat fruit aan toe, zoals groene druiven of kiwi's.
Brie doet 't prima in hartverwarmende, vaak ietwat zware gerechten, maar als je er fruit aan toevoegt, wordt je bord opeens een stuk luchtiger. Onze favorieten: peer, vijg en appel. Maar wees niet bang om ook eens aardbei, sinaasappel(zeste) of veenbes te proberen!
Gastro-enteritis door Franse brie. Drie episoden van voedselvergiftiging deden zich voor na het eten van Franse brie in het District of Columbia. Er werden 45 personen ziek na een gemiddelde incubatietijd van 44 uur. De patiënten leden aan waterige diarree, buikkrampen en misselijkheid en 20% van hen had koorts.
De meeste kaasexperts zijn het erover eens dat Brie het lekkerst is op kamertemperatuur . Zorg er in dat geval voor dat u het minstens 30 minuten voor het serveren uit de koelkast haalt. Daarnaast is het het beste om een wiel of wig van Brie van het middenpunt tot de buitenste rand van de korst af te snijden om er de meeste smaak uit te halen.
Verwarm de oven voor op 350 graden F. Leg de brie op een bakplaat bedekt met bakpapier en besprenkel met de honing. Bak gedurende 5 tot 7 minuten, of tot het begint te sijpelen maar niet smelt.
Hoewel gebakken Brie waarschijnlijk de meest bekende manier is om Brie te serveren, is het niet nodig om Brie te bakken of zelfs op te warmen om ervan te genieten. Je kunt Brie koud eten , zoals het is, door het toe te voegen aan een broodje of als voorgerecht met wat fruit, brood of crackers.
Je kan je broodje brie ook interessanter maken door plakjes tomaat, komkommer of zelfs appel of bacon toe te voegen. Een combinatie hiervan, dat kan natuurlijk ook. Ja, je kan echt alle kanten op als je brie op brood wil eten.
Leg een aantal plakjes brie op een bordje.Laat hieroverheen flink wat honing druipen.Zet dit bordje even in de (voorverwarmde) oven, zodat de brie lekker warm is en een beetje gesmolten (het moeten nog wel plakjes blijven!)
Grote driehoekige kaas.
Kazen zoals een brie de Meaux kun je vanuit het midden tot halverwege verspringende plakjes snijden.Kom je dichter bij de rand snijd je in de lengterichting de plakjes af.
Brie is een smaakmaker in veel gerechten: probeer een recept met brie van Jumbo. Doe brie op brood, met honing erbij. Voeg plakken brie toe aan ovenschotel, quiche, pizza of burger. Ook lekker: een kaasplankje met brie, druiven en vijgen.
Welke saus is lekker bij een tosti met brie? Omdat gesmolten brie zo heerlijk smeuig en romig is, is een saus eigenlijk niet nodig. Waar wij wel gek op zijn is een lepeltje honing of stroop bij een tosti met brie, jammie. Ook lekker: een tosti brie met pesto.
Tot slot hebben zachte kazen als Brie of Camembert met 1-2 weken (in de verpakking) de kortste houdbaarheid.
Algemeen geldt de regel dat je de korst van zachte kazen, zoals brie en camembert, kan opeten. Deze romige zachte kazen hebben een zachte, witte rand. Die witte dons wordt gevormd tijdens het rijpingsproces wanneer de schimmels aan de melk worden toegevoegd. Ze geven de kaas zijn typische natuurlijke smaak.
Snijd de schil eraf.
Het is dus niet nodig om de korst eraf te snijden, maar als u dat wel wilt, kunt u de kaas op zijn kant houden en met een scherp mes de bovenste en onderste laag eraf snijden voordat u het kaaswiel neerlegt en de zijkanten eraf snijdt .
Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger.
Brie is qua textuur vergelijkbaar met Camembert, maar heeft een hoger vetgehalte (29 g procent, 18 procent verzadigd) en wordt geproduceerd van volle of halfvolle koemelk. Hoewel het veel vet bevat, heeft Brie nog steeds minder vet dan Cheddar of Stilton . Kijk uit naar 'light'-versies van brie die minder vet bevatten.
Nummer 1: Brie
De wijze van bereiding is erkend en wordt streng gecontroleerd. Dit zorgt voor een constante kwaliteit van de brie de Meaux. Brie de Meaux is een rauwmelkse brie, dat zorgt voor een pittige en robuuste smaak.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) brie. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'brie'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.