De instantie die je gevaccineerd heeft, heeft een bewaarplicht van 10 jaar. Dat betekent dat zij jouw vaccinatiegegevens en titer moeten kunnen nakijken. Als het niet (meer) mogelijk is om je gegevens terug te vinden, neem dan contact op met je huisarts of GGD.
Wij raden aan om na afloop een titer bepaling uit te voeren. Na afloop van deze test weet je zeker dat je voldoende beschermd bent. De titer bepaling kost 10 euro.
In de app Vaccinatieboekje zit een handige zoekfunctie waarop je per land kan zoeken welke infectieziekten en vaccinaties je nodig hebt.
Om zeker te weten of je na drie vaccinaties goed beschermd bent, vindt één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie een bloedafname plaats. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Als de vaccinatie goed aanslaat (titerbepaling), ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B.
Hoe werkt Titeren? Er wordt een beetje bloed afgenomen, waarmee vervolgens door middel van de Rapid status titer test de antistoffen in het bloed worden bepaald. De uitslag is dan binnen 15 minuten bekend. Als er nog genoeg antilichamen aanwezig zijn hoeft er niet te worden geënt.
Titeren kost bij elke dierenarts weer anders. De prijzen starten vanaf 30 euro en kunnen oplopen tot zo'n 100 euro. Meestal bestaat deze prijs uit zowel een uitwendig onderzoek als het titeren zelf. Als meerdere honden tegelijkertijd worden onderzocht, vallen de prijzen vaak het laagst uit.
Personen met een uiteindelijke titer (na zes vaccinaties) van >/= 10 IE/L zijn voldoende beschermd. Uitgegaan kan worden van een langdurige bescherming. Revaccinaties zijn niet nodig. Wanneer de uiteindelijke titer < 10 IE/L blijft (non-respons) moet de betrokkene als onbeschermd worden beschouwd.
Titeren bij oudere dieren
Er wordt aangenomen dat bij oudere dieren ook het afweersysteem veroudert en dan minder goed werkt. Wilt u titeren in plaats van volgens schema vaccineren, dan wordt bij honden ouder dan 10 jaar en bij katten ouder dan 15 jaar aanbevolen dit jaarlijks te doen.
Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl
Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .
Na afname van een kleine hoeveelheid bloed kan daarin de hoeveelheid antilichamen bepaald worden tegen een bepaalde ziekte. Dit kan door het bloed naar een laboratorium te sturen. Dan krijg je een “kwantitatieve uitslag”.
Hoe lang duurt het om de resultaten van een Hepatitis B Titerbepaling bloedtest te ontvangen? Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur.Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen.
Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis B voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.
Na volledige vaccinatie is een kind langdurig, waarschijnlijk levenslang, beschermd tegen hepatitis B. De vaccinaties worden gegeven op het consultatiebureau.
Een titerbepaling is een eenvoudige test waarmee we aan de hand van slechts enkele druppels bloed kunnen checken of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes waar we normaal gesproken tegen enten. Is uw dier voldoende beschermd dan is de enting tegen die ziekte op dat moment dus niet nodig.
Iedere 6 maanden na vaccinatie volgt titercontrole, indien titer <10 IU/L daalt, wordt een booster vaccinatie gegeven (40 mcg).
De mate van bescherming tegen hepatitis B na vaccinatie wordt vastgesteld door bepaling van de anti-HBs titer en de HBsAg. Bij een anti-HBs titer van 10 of hoger is voldoende immuniteit opgebouwd en infectie uitgesloten.
Het vaccinatiebewijs wordt meestal bewaard in het Groeiboekje van het consultatiebureau. Kun je deze papieren niet vinden? Kom dan gewoon met het ID-bewijs van je kind naar de priklocatie.
Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.
Antwoord. Als jij of je ouder(s) niet meer weten of je de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebt gehad, kun je dit navragen bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's. Je kunt ook navragen hoeveel HPV-vaccinaties je hebt gehad.
De vaccinaties dienen we u toe in uw bovenarmspier, volgens een vast schema. Na deze drie vaccinaties nemen we bloed af om te kijken of er voldoende antistoffen in uw bloed aanwezig zijn (titerbepaling).
Behandeling van tetanus
Dit biedt ongeveer 10 jaar bescherming tegen de ziekte. Bij een diepe wond waarin vuil is gekomen is het daarom verstandig een nieuwe inenting te halen als de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden is.
De titer van antilichamen in het bloed is de verdunning van dit bloed, waarbij deze antilichamen nog aantoonbaar zijn. Het bloed wordt dus verdund en indien er bij de hoogste verdunning nog steeds antilichamen worden aangetoond, dan is dit een hoge titer.
Nadelen van titeren zijn dat de “in clinic test” (zoals de Vacci-check) maar voor 70 % betrouwbaar is en soms een vals positieve uitslag geeft waarbij de hond, ondanks een positieve uitslag, dus niet beschermd is. Wij laten de titer testen daarom uitvoeren bij officiële laboratoria.
Daarna noteren wij de uitslag in het vaccinatieboekje of paspoort. De titerbepaling doen wij met behulp van de RapidSTATUS Titer Test. De uitslag is bekend in slechts 10 minuten! Met deze test kunnen wij een goede inschatting kunnen maken van de bescherming van uw hond of kat.