Als gevaarlijk afval niet hergebruikt of gerecycled kan worden, wordt het verbrand in speciale verbrandingsovens. Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen vernietigd. De schadelijke gassen die daarbij vrijkomen, worden gezuiverd door speciale rookgasreinigingsinstallaties.
KCA dat niet meer bruikbaar is, gaat naar speciale verbrandingsovens. Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen vernietigd; reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen die daarbij vrijkomen. KCA dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen.
Start met de inzameling klein chemisch afval
Klein chemisch afval kun je inleveren bij een gemeentedepot, chemokar of speciaal kca-depot. Gemeentes zijn verplicht om klein chemisch afval in te zamelen. Ook bij veel winkels die kca-producten verkopen kun je deze producten inleveren.
Kca inleveren bij gemeentedepot, chemokar of kca-depot
Andere gemeenten hebben een chemokar of een kca-depot. Neem contact op met uw gemeente als u meer wilt weten over de inzameling uw woonplaats.
Zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper. Lever uw klein chemisch afval daarom altijd apart in. Een groot deel van de (schadelijke) stoffen in klein chemisch afval kan opnieuw gebruikt worden. Van het staal uit batterijen en verfblikken worden bijvoorbeeld spijkers en staaldraad gemaakt.
Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op. Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren.
Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. In klein chemisch afval (kca) kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik, lood en asbest. Gooi klein chemisch afval daarom niet bij het restafval.
Chemisch afval komt direct of indirect vrij bij het gebruik van chemicaliën. Er moet een opsplitsing gemaakt worden tussen chemisch afval afkomstig van huishoudelijk en ander gebruik. Chemisch afval afkomstig van huishoudelijk gebruik, wordt dikwijls afzonderlijk opgehaald.
Met groot chemisch afval wordt meestal chemisch en gevaarlijk afval bedoelt dat afkomstig is van bedrijven. Het gaat hierbij vaak om grotere hoeveelheden dan klein gevaarlijk afval of om zeer uitzonderlijke toxische of milieubelastende stoffen, die zeer schadelijk zijn.
Hergebruik. Steeds meer stoffen uit het klein chemisch afval kunnen worden hergebruikt. Zo wordt het metaal uit batterijen en accu's hergebruikt en wordt staal gebruikt voor spijkers en staaldraad. Verder komt cadmium terug in nieuwe batterijen en wordt het glas van tl-lampen en spaarlampen gebruikt voor nieuwe lampen.
Restanten van verzorgingsproducten hoeven niet bij het klein chemisch afval (KCA). Ook nagellak, nagellakremover en (lege) spuitbussen niet. Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.
Verf valt onder klein chemisch afval en moet op de juiste manier ingeleverd worden. Dit voorkomt gevaar voor vuilnisophalers en lucht-, bodem- en watervervuiling.
Koelvloeistof is een chemische afvalsoort (vallend onder het sectorplan 67 Halogeenarme oplosmiddelen en glycolen) deze is schadelijk voor mens, dier en milieu. Afgewerkte koelvloeistof wordt daarom volgens de gestelde wet- en regelgeving afgevoerd.
Het afval wordt met een tempratuur van 800 tot 1000 ºC verhit, waar rook, energie en warmte bij vrijkomt. De energie is hernieuwbare energie dat voor een groot deel nuttig kan worden toegepast. Zo wordt zo'n 20% van de energie-inhoud bij afvalverbranding teruggewonnen als elektriciteit en ongeveer 23% als warmte.
Ontdek hier wat wel en niet bij het klein chemisch afval hoort. Lege plastic verpakkingen van klein chemisch afval die echt leeg zijn (schud- of gietleeg), mogen bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. Lege spuitbussen horen bij het restafval.
Negatieve gevolgen voor het milieu
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee.
Het verbranden van afval – of het nou biogeen of niet-biogeen afval betreft – past niet bij een circulaire economie waarin steeds meer stoffen worden gerecycled. Het is duurzamer om papier en karton, kunststoffen, GFT, textiel en hout apart in te zamelen en zoveel mogelijk te recyclen.
Dit valt onder de categorie: Klein Chemisch Afval - KCA
Ook de lege verpakking van chloorbleekmiddel hoort bij KCA.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen. Lever oude medicijnen in bij je apotheek, spoel ze niet door het toilet. Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval).
Spoel restjes verf, terpentine, chloor en gootsteenontstopper niet door het riool maar dek ze af, en neem ze mee naar de milieustraat. Daar kun je ook terecht met je oude of overtollige medicijnen. Deze kun je trouwens ook vaak bij de apotheek inleveren.
Bewaren en weggooien
Restjes terpentine gooi je in een potje weg bij het klein chemisch afval. Lege plastic verpakkingen terpentine mogen in de zak met plastic verpakkingen. Ze moeten wel goed leeg zijn, anders verstoren de chemische stoffen de recycling.
Een restant schoonmaakmiddel kun je het beste opgebruiken. Wil je er vanaf? Dan kun je het met fles en al bij het restafval weggooien. Vaatwastabletten gooi je ook weg bij het restafval.