Sperziebonen worden ook wel prinsessenboon of slaboon genoemd. De zogenaamde 'enkele' rassen hebben een fijne platte peul met dikke zaden. De 'dubbele' rassen hebben een dikke, vlezige peul die bijna rond is. Stokslabonen geven een grotere opbrengst dan de stamslabonen.
Klimbonen worden ook wel stokbonen genoemd. Deze bonen kun je rechtopstaand plukken. Heerlijk makkelijk dus. Ook stokbonen komen er in verschillende varianten: stokslabonen (sperzieboon, spekbonen) en stoksnijbonen.
Stokbonen zijn klimmende bonen, die met behulp van een stok of touw omhoog kunnen groeien.Stambonen zijn niet-klimmende bonen. De planten worden tussen de 40 en 60 centimeter groot en hebben dan ook geen ondersteuning nodig.
De sperzieboon is ook bekend onder de namen slabonen of prinsessenbonen. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. Deze Hollandse kwaliteitsproducten van de volle grond zijn er in de veel voorkomende groene uitvoering en de wat meer zeldzame gele versie.
Spekbonen zijn lekkere stokbonen met 20 cm lange, vlezige peulen die lang mals blijven. Ze worden spekboon genoemd omdat ze zo vlezig zijn. Ze worden hoog, dus zet ze bij een klimrek of iets anders waarlangs ze omhoog kunnen ranken.
Stokslabonen kun je op dezelfde manieren toepassen als sperziebonen: wokken, stomen, in een ovenschotel verwerken, in stamppot of in een salade. Houd hierbij wel rekening met de langere kooktijd. Je kunt de spekbonen voor garen door ze eerst te koken.
Breek de boontjes voor het koken in twee of drie stukken, zodat ze gemakkelijker roerbakken. Wok ze daarna in 3-5 minuten samen met de eventuele andere wokgroenten gaar.
Sperziebonen, zowel de gele als groene, kunnen namelijk geschaard worden onder twee groepen: de lage bonen (ook wel struikbonen en stamslabonen genoemd) en de klimbonen (ook wel stokbonen genoemd). Gele en groene sperziebonen heb je dus in lage struik- én klimvorm.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Pronkbonen, snijbonen en sperziebonen kunnen allemaal stokbonen zijn.
Zaai per persoon 20 bonen. Bonen zijn eenvoudig om te kweken. Na het zaaien kun je na 10 dagen al een plantje boven de grond verwachten.
Goede vraag! Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen.
Vers uit de peul zijn ze echt het lekkerst, maar dit is wel een aardig alternatief als je geen peulen kunt vinden. Verse doperwten zijn het allerlekkerst als de peulen net geplukt zijn, en je ze snel dopt en kookt. Dan zijn de doperwtjes nog heerlijk zoetig van smaak.
De stokboon Neckarkönigin is een heerlijke sperzieboon met 20 cm lange, vlezige peulen die lang mals en knapperig blijven. Omdat ze zo vlezig zijn worden ze ook wel spekbonen genoemd. Bij mooi en warm weer kan je al na een week of 9 de eerste bonen plukken.
Zaaien en planten
Je zaait zo'n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75x75 cm. Voorzaaien is ook een optie; zaai dan 4-5 bonen per potje en plant deze vervolgens uit bij een stok of draad. Houd met stokbonen rekening mee dat je de planten in het begin soms een beetje moet helpen door ze om de stok heen te draaien.
Van beide categorieën heb je grofweg dezelfde soorten; sperziebonen, droogbonen, snijbonen, erwten, peulen en tuinbonen. Het verschil zit het hem puur in de groei en de opbrengst. De klimmende rassen hebben een veel grotere opbrengst dan de lage varianten.
Sperziebonen en snijbonen: twee boonsoorten die erg op elkaar lijken. Maar wat is nou precies het verschil? Sperziebonen zijn over het algemeen wat steviger en ronder, terwijl snijbonen juist platter zijn. Beide boonsoorten zijn op dezelfde manier te bereiden: je kunt ze stomen, wokken, roerbakken en roosteren.
Deze bonen worden ook nog wel eens klimbonen genoemd, maar stokbonen is wel de bekendste naam. Eigenlijk klimt een stokboon niet maar slingert ze. Ze slingert zich rond een stok omhoog, tot ruim meer dan 200 centimeter hoog. Er zijn stoksperziebonen en stoksnijbonen en die worden beiden even hoog.
Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Stokslabonen kunnen wel 2 tot 2,5 meter hoog worden. Daarom is het belangrijk om een stabiele constructie te bouwen waar de stokslabonen aan kunnen leunen.
Boontjes houden niet van natte grond want dan kunnen de zaden rotten, het zand zorgt voor een betere afwatering. Houd de zaden vochtig maar geef ze zeker niet te veel water.