De meeste meters hangen in de meterkast in je gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere woningen. Als je een warmtemeter hebt, zit die meestal ook in de meterkast, op kniehoogte.
Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast hebt hangen? Op de pagina De meter en uw meterkast kunt u opzoeken welke meter u in de meterkast hebt hangen en kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.
Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan zie je dat in je meterkast beide stroommeters in werking zijn. Dan betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik 's nachts). Het daltarief is lager omdat 's nachts stroom goedkoper is.
Een analoge elektriciteitsmeter is te herkennen aan een draaiende schijf. De meterstand wordt weergegeven op een telwerk met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een telwerk met wieltjes en ook een knipperend lampje, in plaats van een draaiende schijf, dan heb je een digitale elektrameter.
Zijn jouw meters onlangs vervangen door je netbeheerder, dan heb je nu slimme meters. Op verzoek van de overheid zijn alle netbeheerders oude meters aan het vervangen door slimme meters. Het streven is dat in 2020 alle oude meters vervangen zijn.
Neem contact op met de klantenservice van Liander. Zij kunnen u vertellen wat voor meter bij u geregistreerd is. Zodra u weet wat voor meter u precies heeft, kunt u een handleiding van uw slimme meter downloaden.
Wat is het verschil tussen een slimme meter en een digitale meter? Een slimme meter stuurt automatisch uw meterstanden door naar uw netbeheerder. Een digitale meter kan de meterstanden niet doorsturen.
Naast de slimme meter zijn er ook traditionele meters en digitale niet-slimme meters. De traditionele meter heeft een analoog telwerk: een draaischijf. De digitale niet-slimme meter heeft een display. Bij deze meters is het niet mogelijk de meterstanden op afstand uit te lezen.
Op slimme meters meestal onder de streepjescode. Op traditionele meters staat het meternummer vaak achter 'No'. Het meternummer heeft u bijvoorbeeld nodig voor het online opvragen van de capaciteit van uw aansluiting. Op slimme meters staat het meternummer vaak bij de streepjescode.
Weigeren van de slimme meter
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Indien je veel stroom in de nachturen verbruikt, door bijvoorbeeld de wasmachine en droger 's nachts aan te zetten, kan het in je voordeel werken om een dubbele meter in huis te hebben. Indien je overdag veel stroom gebruikt, is een enkele meter een betere keuze.
Heb je een dubbele meter maar wil je graag tegen enkel tarief verrekend worden? Dat kan. Nadat je de contractbevestiging hebt ontvangen kun je bij je leverancier aangeven dat je graag tegen enkel tarief verrekend wilt worden.
Het verschil tussen dag- en nachtstroom zit in het tarief. Het tarief voor nachtstroom is namelijk lager dan het tarief voor dagstroom. Hoog en laag tarief dus. Als je vooral 's avonds of 's nachts energie verbruikt, kan dag- en nachtstroom dus gunstig voor jou zijn.
Je huisaansluiting kun je via de website of telefonisch opvragen bij je netbeheerder. Hij staat niet vermeld op uw jaarnota van uw energieleverancier.
Een slimme meter met SMR 5.0 of hoger geeft genoeg stroom aan de Wi-Fi P1 meter. Onze slimme meter beschikt echter over SMR 4.0 en dan heb je een micro-usb-adapter nodig die je in het stopcontact moet steken. De SMR-versie kun je gewoon aflezen op de behuizing van je slimme meter.
Ga naar Settings -> selecteer Add Integration en zoek naar DSMR Slimme Meter.
Waar vind je het meternummer elektriciteitsmeter en gasmeter? Het meternummer elektriciteit en gas kan je op meerdere manieren achterhalen. De makkelijkste plek is op de energiemeter zelf. Hier staat die meestal op de onderkant, onder de wijzerplaat waar je jouw energieverbruik kunt aflezen.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
De klassieke watermeter kan enkel meten hoeveel water je verbruikt. Je moet zelf jaarlijks de meterstand doorgeven, of iemand in je huis laten die de meterstanden opneemt. De digitale watermeter stuurt de meterstand automatisch door. Je kan je verbruik dan zelf online opvolgen.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.
Met een enkele meter betaal je voor elektriciteit de hele dag hetzelfde tarief. Met een dubbele meter hanteert je energieleverancier een piek- en daltarief (ook wel dag- en nachttarief genoemd). Dat houdt in dat je 's nachts voor elektriciteit iets minder betaalt dan het standaardtarief en overdag iets meer.
Elk type meter met terugleverregistratie is geschikt voor zonnepanelen. Het is zeker aan te raden altijd te kiezen voor een meter met terugloopmechanisme of een slimme meter. Dan kunt u namelijk profiteren van de salderingsregeling.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets. Wel blijft u, net als nu, meettarief (voorheen meterhuur) betalen. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast. Dit tarief stelt de toezichthouder op de energiemarkt (de Autoriteit Consument en Markt - ACM) vast.
In principe is de plaatsing van een slimme meter gratis. Wel blijft u net als nu meterhuur betalen. Als u nog geen slimme meter aangeboden hebt gekregen, dan krijgt u voor het einde van 2022 een aanbod van uw netbeheerder. Uw netbeheerder plaatst de slimme meter vervolgens gratis.