Door een onderblok zijn de aanvoer van warm water en de koude retourstroom samen in één metalen afsluiter verbonden met de radiator. Met een onderblok kan het verwarmingssysteem worden gebalanceerd, waardoor de radiatoren gelijkmatig opwarmen.
U kunt zelf nagaan welk type onderblokken u heeft
Tel het totaal aantal slangen (aanvoer en retour) dat uit de verdeler(s) komt. Is het aantal slangen 2x het aantal radiatoren, dan zijn het 100% onderblokken. Is het aantal slangen gelijk aan het aantal radiatoren, dan zijn het 50% onderblokken.
Het voetventiel is een belangrijk onderdeel van de radiator. Het zorgt ervoor dat radiatoren gelijkmatig opwarmen.
Wat de functie ideaal maakt wanneer er onderhoud gepleegd moet worden aan uw radiator. Door het gebruik van een voetventiel gaat er geen extra water verloren en wordt er slechts een klein deel afgetapt. Dit scheelt erg veel wanneer de radiator opnieuw gevuld moet worden.
Bij een radiator met een onderaansluiting, zitten de aansluitingen aande onderkant van de radiator. Meestal zitten deze aansluitingen aan de rechter zijde, maar in het midden komt ook voor. Een radiator heeft twee aansluitingen; één voor de aanvoer van het water en één voor de retour van het water.
Draai je radiatoren dicht
Dan bespaar je gas. Tip van onze technisch adviseur: draai nooit je radiator dicht in de kamer waar je thermostaat hangt.
In de woonkamer géén thermostaatknoppen
In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed.
Door een onderblok zijn de aanvoer van warm water en de koude retourstroom samen in één metalen afsluiter verbonden met de radiator.
Radiator blijft onderaan koud
Blijft de onderkant van de radiator koud? Dan is de kans groot dat de aan- en afvoer zijn omgedraaid. Dat wil zeggen dat aanvoer op de afvoer aangesloten zit en andersom.
Een voetventiel zit op de afvoerleiding van een radiator. Met een voetventiel zorgt u ervoor dat radiatoren gelijkmatig opwarmen, door het verwarmingssysteem te balanceren. Hoe verder de radiator zich in het buizensysteem bevindt, hoe meer het voetventiel opengedraaid dient te worden.
Draai radiatoren dicht
Draai radiatoren dicht van ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Let erop dat u de deuren van deze onverwarmde ruimtes sluit. Zet de radiatoren eens per maand een half uurtje open. Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt.
Normaliter bevinden er zich op de radiator twee leidingen: een aanvoerleiding en een afvoerleiding. De aanvoerleiding voert water aan en is voorzien van een thermostaatkraan. Ze wordt gebruikt om je verwarming te regelen. Het voetventiel bevindt zich op de afvoerleiding van de radiator.
Denk aan onder een raam of aan een buitenmuur. Houd aan de boven- en onderzijde van de radiator ten minste 10 cm vrij. Zorg er ook voor dat de radiator minimaal 5 cm vrij van de wand hangt. Dit zorgt ervoor dat er een betere luchtcirculatie langs de verwarming mogelijk is.
We adviseren altijd een voetventiel (radiatorafsluiter) op de retour van de radiator te draaien.
Door de ombouw geeft je radiator namelijk langzamer warmte af waardoor je kamer langzamer opwarmt. Je zal ook minder van die lekkere stralingswarmte voelen als je dicht bij de radiator zit. Het levert je dus geen energiebesparing op, maar meestal juist extra energiekosten.
Met radiatorfolie kun je besparen op je energiekosten, omdat er minder warmte naar buiten ontsnapt. Radiatorfolie is gemakkelijk aan te brengen en houdt meer warmte in huis vast waardoor je minder hoeft te stoken.
Een Lage Temperatuur (LT)-radiator is wat groter dan normale cv-radiatoren, zodat die bij een lage temperatuur (van het aangevoerde water) toch genoeg warmte kan afgeven. Zogeheten Low H2O-radiatoren bevatten minder water en geleiden de warmte beter, waardoor ze sneller opwarmen en de warmte nog beter afgeven.
De radiator wordt enkel bovenaan warm.
Geen zorgen, dit is de normale werking van een radiator. Uw cv-ketel warmt water op en stuurt dit van boven naar beneden door uw radiatoren. Wanneer het water door de radiator gaat wordt de warmte afgegeven aan de lucht zodat het afgekoeld is tegen dat het beneden is.
Met een thermostaatknop kun je de gewenste temperatuur in de kamer regelen. In de knop zit een speciaal element dat gevoelig is voor de omgevingstemperatuur in de kamer. Als het koud is kan er warm CV-water naar de radiator stromen. Het thermostatisch element in de knop staat dan helemaal open.
Daar waar het temperatuurverschil te klein is, moet de kraan of het voetventiel een stukje dichtgedraaid worden. Dit heet ook wel 'knijpen'. Het warme water stroomt in die radiatoren te snel, waardoor het te heet weer terug naar de ketel gaat.
Een thermostatische radiatorafsluiter is een automatische afsluiter die wordt bediend door een uitzetelement. In een thermostatische radiatorkraan zit een vloeistof of wasbolletje die de temperatuur in de ruimte opmeet en automatisch krimpt of uitzet.
De radiator blijft koud
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is verwarming niet ontlucht of blokkeert de radiatorkraan of voetventiel de doorstroming van het warme water door het leidingstelsel.
Het kan zijn dat er lucht is achtergebleven bij het opvullen, maar ook lekken of verkeerd geplaatste leidingen kunnen de oorzaak zijn. Lucht in de leiding kan ervoor zorgen dat sommige radiatoren niet gaan opwarmen en buizen beginnen oxideren.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.