Kca inleveren bij winkel Lege batterijen, kapotte spaarlampen en fotochemicaliën kunt u meestal ook inleveren bij de winkel waar u ze heeft gekocht. Ongebruikte medicijnen kunt u bij de meeste apotheken inleveren. Gooi medicijnen nooit door de wc of gootsteen.
Onder gevaarlijk en chemisch afval verstaan we onder andere: batterijen, oplosmiddelen, olie afval, laboratoriumafval, verfafval en medisch afval.
Klein chemisch afval brengt u gratis naar het milieupark. Bepaalde producten kunt u ook inleveren in speciale bakken bij winkels en bouwmarkten.
Afgeven bij apotheek of als klein chemisch afval
Spoel ze niet door de gootsteen of de wc. Ze kunnen dan terechtkomen in het (grond)water en dat is slecht voor het milieu. Gooi medicijnen ook niet in de prullenbak. Vooral niet wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn.
Klein chemisch afval (kca) kunt u inleveren bij een gemeentedepot, chemokar of kca-depot. En meestal ook bij winkels die producten verkopen die tot kca behoren. Ongebruikte medicijnen kunt u bij de meeste apotheken inleveren.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval.
Bewaren en weggooien
Restjes terpentine gooi je in een potje weg bij het klein chemisch afval. Lege plastic verpakkingen terpentine mogen in de zak met plastic verpakkingen. Ze moeten wel goed leeg zijn, anders verstoren de chemische stoffen de recycling.
Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. In klein chemisch afval (kca) kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik, lood en asbest. Gooi klein chemisch afval daarom niet bij het restafval.
Op het werk zijn dit bijvoorbeeld batterijen, accu's, inktcartridges en toners. Maar ook spaar-, TL- en ledlampen vallen onder klein chemisch afval. Thuis gaat het hierbij vooral om verf, lijm, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en opnieuw batterijen.
De verwerking van chemisch afval
Als gevaarlijk afval niet hergebruikt of gerecycled kan worden, wordt het verbrand in speciale verbrandingsovens. Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen vernietigd.
In sommige gemeenten kunt u het kca bij de gemeentewerf inleveren, bij andere gemeenten komt men de milieubox ophalen of kan de milieubox worden geleegd bij een chemokar, die een aantal vaste standplaatsen heeft. Informeer bij uw gemeente welke situatie voor u van toepassing is.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Vragen over papier en karton
Schoon en droog keukenpapier mag bij het oud papier. Onbedrukt keukenpapier met voedselresten gooi je weg bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op je eigen composthoop.
Zijn plastic bloempotjes toegelaten in de blauwe zak? Ja. Lege plastic potjes van bloemen en plantjes zijn toegelaten bij het PMD, maar je mag ze niet in elkaar steken.
Frituurolie en frituurvet behoren tot de fractie Klein Gevaarlijk Afval, kortweg KGA. Indien deze oliën en vetten op een correcte manier via het containerpark worden ingezameld krijgen ze een gepaste verwerking.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Ook röntgenfoto's kan je bij je apotheker binnenbrengen maar je kan hiermee ook terecht op het containerpark bij KGA. Het zilver uit röntgenfoto's wordt gerecycleerd.
Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval). Gooi het pluis dat overblijft in je droger bij het restafval en was slim zodat minder microplasticvezels van kleding in het riool eindigen.
Restanten van verzorgingsproducten hoeven niet bij het klein chemisch afval (KCA). Ook nagellak, nagellakremover en (lege) spuitbussen niet. Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.