Heb je een e-step met een snelheid beperkende kabel? Dan kun je deze in 9 van de 10 gevallen opvoeren. De snelheid beperkende kabel is namelijk de kabel die vanaf het gaspedaal naar de begrenzer loopt. Merendeels van de fabrikanten gebruiken een kabel die je eenvoudig kunt verwijderen.
Regelmatig krijgen we de vraag: ''Kan je een elektrische step opvoeren''? Ons antwoord is ja, het is mogelijk om een e-step op te voeren.Alleen is het niet legaal om dit te doen. Het opvoeren van brommers en scooters is ook illegaal, maar toch doen mensen het.
Een sterke elektrische step maak je niet nog sneller door de batterij te vervangen. Een batterij vervangen alleen is namelijk niet voldoende om direct de voltage te verhogen. Je moet dan zoeken naar een e-step batterij met een hogere voltage en een snelheidsregelaar kopen die een hogere voltage aankan.
De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.
Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen / goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Anders kan de politie een boete geven en bij herhaling uw e-step in beslag nemen.
De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving. Het aantal boetes was in 2022 en 2023 fors, wat verklaard wordt door de forse groei van de verkoop van de e-steps in Nederland.
Als uw elektrische step met zadel een maximale snelheid van 25 km/uur heeft, mag u op het fietspad rijden. Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag u op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn.
Bij een elektrische scooter is er geen begrenzer, de scooter is dan ook gemaakt voor de Nederlandse wegen. Bij het opvoeren van een elektrisch scooter moet de sterkte van de accu opgevoerd worden. Dat kan door middel van een accu vervanging of door de accu sterker te maken.
Bij sommige e-steps pas je via 'P-Instellingen' op het scherm de snelheid aan. Bij andere e-steps, zoals de Xiaomi Pro 2, moet je via Bluetooth een connectie maken met de mobiele app. Vervolgens kun je (in sommige gevallen) met de app de firmware van de e-step aanpassen of updaten en zo de snelheid opvoeren.
Gebruikers van een elektrische step moeten de regels van fietsers volgen, behalve als ze stapvoets rijden.Dat is extreem moeilijk met een elektrisch aangedreven toestel. Draag een helm. Vanaf 5 km/u kan een impact op de verkeerde plaats fatale gevolgen hebben.
De eerste stap is het downloaden van de Lime app op je telefoon. Zodra je een account hebt aangemaakt, zoek je een voertuig in de buurt op de in-app kaart en scan je de QR-code van het voertuig om het te ontgrendelen. Klaar!
Open de app, zet je bluetooth aan op je telefoon en zet daarna de step aan.En om bluetooth op de step te activeren: druk op de aan-knop en connect met de app/foon. Bekijk de veiligheidsvideo om de step te activeren! Na activatie stopt de step met piepen.
Jazeker, de snelheidsaanpassing blijft ruim binnen de wettelijke marge hierdoor is het opvoeren 100% legaal.
Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar om te rijden met een klassieke elektrische step zonder zadel. Er is geen inschrijving of verzekering vereist. Ook het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen. Wie met een elektrische step rijdt, wordt aanzien als een fietser.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
Een elektrische step met trapondersteuning mag in Nederland legaal op de openbare weg. Dit omdat je de step ook zonder de ondersteuning kunt gebruiken. Het is hetzelfde principe als een elektrische fiets, die in Nederland ook legaal zijn.
Het RDW bepaalt welke e-steps een kenteken mogen krijgen, aangezien het RDW de officiële keuringsinstantie is die voor alle voertuigen in Nederland kentekens uitgeeft. De RDW regelgeving bepaalt dan of de elektrische step voldoet aan de technische eisen voordat ze een kenteken vrijgeven.
De StapStep is de eerste en enige elektrische step die in Nederland legaal de openbare weg op mag. De StapStep is een unieke elektrische step die speciaal is ontworpen om legaal en duurzaam te zijn.
De elektrische step moet minimaal 2 en mag maximaal 4 wielen hebben; De step mag niet harder dan 25 km/u rijden en mag ook niet worden opgevoerd; De step moet zijn voor van rode- en witte reflectoren, of rode- en gele reflectoren. Het is verplicht om verlichting te gebruiken tijdens slecht weer of in het donker.
In landen die nationale wetgeving opgesteld hebben, mogen steps wel legaal gebruikt worden. Dit is het geval in bijna alle landen, behalve dus in Nederland.
! De Segway Ninebot Max G30E 2 is niet toegestaan op de openbare weg in Nederland!