Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Vries je wijn eens in! Giet je overgebleven witte of rode wijn in een ijsblokjestray. Is de boel bevroren? Doe de blokjes dan in een ziplockzakje en haal uit de vriezer wanneer nodig.
Leg je wijnfles in de vriezer
Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om je wijn na zo'n 15 minuten weer uit de vriezer te halen. Als een fles wijn te lang in de vriezer ligt, kan de fles knappen door het uitzetten van de vloeistof. Ook kan de kurk bevriezen, waarna deze lastig uit de fles te halen is.
Bevroren wijn opdrinken
Wanneer je wijn invriest om het later op te drinken, kun je namelijk van een koude kermis thuiskomen. De wijn verandert door het invriezen namelijk van smaak. Daarnaast loop je als je een hele wijnfles in de vriezer legt het risico dat deze uitzet en ontkurkt of zelfs ontploft.
Leg 'm in de vriezer en binnen een kwartiertje kan de kurkentrekker ten tonele komen. Door de vochtige doek koelt de fles direct en gelijkmatig. Vergeet de fles niet, want na een half uurtje zal de wijn bevriezen en de fles barsten.
IJsklonten in een bak met water
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Een fles wijn kun je het beste liggend bewaren, zeker als de fles een kurk heeft. Zo blijft de kurk namelijk in contact met de wijn. Zet je de fles rechtop dan droogt de kurk langzaam uit, met als gevolg dat deze een kleine hoeveelheid zuurstof door kan laten en er dus zuurstof bij de wijn komt.
De algemene regel is dat je een geopende fles wijn 1 tot 3 dagen kunt bewaren, maar er bestaat verschil tussen de verschillende soorten wijn. Na deze periode is de wijn vaak nog wel te drinken, maar heeft deze wel veel aan smaak ingeleverd.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken.Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.
Bier in de vriezer leggen is heel erg voor de hand liggend.Maar dan nog kan het gerust een uur duren voordat je bier koud genoeg is en dat is niet zo aardig voor de campingbaas. Dan kan sneller! Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer.
Als je rode wijn warmer is (24ºC), geef het een half uur. Witte en rosé wijnen zullen een goed uur moeten koelen om de temperatuur naar 10ºC te brengen. Als je van extra koude wijn houd (6°C), plaats twee uur in de koelkast voor het serveren. Als wijnliefhebber moet u een ijsemmer hebben.
Doordat de wijn na opening in contact komt met zuurstof oxideert hij. Het gevolg hiervan is een azijnachtige geur en smaak. Hoe leger de fles, des te sneller dit proces gaat. Zet daarom – ongeacht de wijnsoort – een geopende fles altijd in de koelkast.
De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden. Het verloop van de temperatuur gaat heel geleidelijk en is dus niet schadelijk voor de wijn.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Om tot een temperatuur van ongeveer 8-10 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo'n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de koelkast. Om uit te komen op 10-12 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Dat geldt zeker voor frisse en fruitige witte wijnen, die zijn op hun best als ze binnen een jaar worden geschonken. Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Zet de wijn in de koelkast met de kurk of de dop erop om oxidatie en bederf te voorkomen. Na opening kan de smaak van de wijn snel achteruitgaan en kan er azijnzuur gevormd worden, wat de wijn zuur en ondrinkbaar maakt. Er zijn ontzettend veel soorten witte wijn. Soms droog en licht of heerlijk zoet.
Wij adviseren je de witte wijn op een temperatuur van 7- 12 graden Celsius te bewaren. Tot slot is het slim om de rode- en witte wijn vooraf te koelen, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnklimaatkast komt.
Antwoord van Jeroen Meus
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Sonnema Berenburg hoeft dus niet in de koelkast. Dat geldt voor bijna alle gedestilleerde sterke dranken zoals whisky, cognac en gin. Een uitzondering is wodka, die kan door z'n 35% alcoholpercentage zowel warm, koud als in de vriezer bewaard worden, omdat de drank dan niet langer bevriest.
Dat hangt af van je voorkeur. Wist je dat je een fles vodka - en eender welke fles alcoholische drank van minimum 35 procent - ook kan bewaren in de vriezer? Drank met een alcoholpercentage van 35 procent of meer kan namelijk niet bevriezen!