Het compromis is bindend voor beide partijen. Wil je als verkoper toch de akte niet tekenen en afzien van de verkoop? Dan kan je ofwel onderling tot een minnelijke schikking komen ofwel naar de rechtbank stappen. De koper die in dit geval niet van de verkoop wilt afzien, kan de verkoper dwingen om te verkopen.
U kunt de verkoper laten weten dat u hem of haar aan de koop van de woning houdt en vragen om de woning alsnog aan u te leveren. Als de verkoper de woning toch niet aan u kan of wil leveren, kunt u op grond van het koopcontract meestal een boete vorderen van 10% van de koopsom.
De verkoper heeft geen bedenktijd. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract kan hij de koop dus niet meer terugdraaien.
Een onderhandse overeenkomst is bindend. U kan dus niet zomaar een getekende compromis ontbinden. Beide exemplaren verscheuren, zal ook niet volstaan. Als de fiscus deze actie zou ontdekken, zal u toch nog die registratierechten moeten betalen…
In een compromis stellen koper en verkoper – zonder tussenkomst van de notaris – een overeenkomst op. Het is dus eigenlijk een onderhandse schriftelijke bezegeling die later dient als basis voor de notariële akte. In tegenstelling tot wat sommigen denken is er geen weg terug, het compromis is bindend.
Helaas, eens een bod is uitgebracht en de verkoper dit aanvaardt, is de verkoop een feit. Ongeacht de manier waarop dit plaatsvond: zowel mondeling als schriftelijk is een bod dus bindend. Enkel wanneer de verkoper het bod nog niet aanvaard heeft, kan u het bod nog intrekken.
Wat zijn de plichten van de verkoper? Hij moet kwalitatief goede spullen leveren, met andere woorden wat hij bij een product aanprijst, moet het product ook bezitten. Hij moet aangeven of het product geschikt is voor datgene waarvoor u het wilt gebruiken.
Tijdens bedenktijd kosteloos afzien van koop
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen.
Als u iets in een winkel koopt, geldt er geen bedenktijd. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een bankstel of keuken. Als u het product dan niet meer wil, kan de verkoper annuleringskosten vragen. Soms staan deze annuleringskosten in uw koopovereenkomst of algemene voorwaarden.
Het uitgangspunt is dat mondelinge afspraken in beginsel net zo rechtsgeldig zijn als schriftelijke overeenkomsten. Als echter een van de partijen geen uitvoering aan de gemaakte mondelinge afspraak wenst te geven, ondervindt de andere partij in de meeste gevallen bewijsproblemen.
Koopovereenkomst getekend, wettelijke bedenktijd verstreken (koper) Wanneer de wettelijke bedenktijd is verstreken kan er alleen nog een beroep worden gedaan op de ontbindende voorwaarden. De bekendste hiervan is de bouwkundige keuring en het financieringsvoorbehoud. Zonder reden van de koop afzien kan dus niet.
Wel is het zo dat de notaris je in principe binnen de vier maanden bij zich moet roepen voor het verlijden van de definitieve verkoopakte. Mocht dit echter om één of andere reden niet binnen de vier maanden gebeurd zijn, is de verkoopovereenkomst nog altijd geldig.
Binnen 4 maanden na de ondertekening van het compromis, moet u naar de notaris om de notariële akte te laten verlijden. Het kan en mag allemaal sneller, maar de notaris heeft toch tijd nodig om de administratie en het nodige opzoekwerk te doen.
In gezamenlijk overleg wordt de datum voor de ondertekening van de authentieke akte vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen doorgaan bij de instrumenterende notaris (de notaris van de koper). De datum zal binnen de periode van 4 maanden na ondertekening van de compromis (aankoop-/verkoopbelofte) vallen.
De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn.
De consument heeft het recht om binnen 14 dagen na de dag van ontvangst van de gehele bestelling (door de consument zelf of een door hem aangewezen derde) aan de verkoper te laten weten dat hij af wil zien van de koop. Dit heet herroepen of ontbinden. U mag ook een langere termijn bieden, maar dat hoeft niet.
Als jij het contract wilt ontbinden, moet je dit schriftelijk, via gangbare communicatiemiddelen, aan de verkopende partij laten weten. Dit moet uiterlijk op de eerste werkdag na de datum waarvan in de ontbindende voorwaarde sprake is. De ontbindende voorwaarden zijn overigens niet eindeloos geldig.
Rechten bij een koopovereenkomst
een product zonder beschadigingen; een compleet product; een product dat over de kwaliteiten beschikt die de verkoper heeft aangegeven; vermelding door de verkoper van bijkomende kosten, zoals bezorgkosten of installatiekosten.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Wel moet de verkoper het bod volledig en onvoorwaardelijk aanvaarden, zonder daarbij enig voorbehoud te maken. Gaat de verkoper niet akkoord met de geboden prijs, dan kan hij het bod naast zich neerleggen of de koper aanmoedigen om een nieuw bod te doen.
Waarover gaat het? Als je meerdere geïnteresseerden hebt voor je woning mag je die wel degelijk tegen elkaar laten 'opbieden'. Je kan die kandidaten bijvoorbeeld vragen om hun hoogste bod te laten kennen tegen een welbepaalde datum.