De gratis fietsbus vervoert fietsers en wandelaars tijdens de werkzaamheden.
Of een andere mooie route met de Afsluitdijk als verbinding? Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 kun je eindelijk weer over de Afsluitdijk fietsen en wandelen. Voor het eerst is een deel van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde geopend. Na het weekend is het volledige fietspad afgesloten tot 2025.
Het fietspad is gesloten sinds 1 april 2019 vanwege de vernieuwing van de Afsluitdijk. Op 1 en 2 juli 2023 kunt u tussen 08.00 en 18.00 uur over de hele Afsluitdijk fietsen of wandelen. Fietsers en wandelaars kunnen dan voor het eerst over het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde.
De fietsbus stopt bij het busstation in Den Oever, bij het Monument, op Breezanddijk en Kornwerderzand en heeft ruimte voor ongeveer 20 personen, afhankelijk van het aantal fietsen en andere vervoermiddelen.
Er komt een extra fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk aan de kant van de Waddenzee. Zo kunnen fietsers en wandelaars nog meer genieten van dit prachtige gebied.
De Afsluitdijk is een onderdeel van de Zuiderzeewerken. In 1927 werd begonnen met de aanleg.In 1932 werd het laatste sluitgat, de Vlieter, gesloten.Een jaar later werd hij opengesteld voor het wegverkeer.
Kan ik over de Afsluitdijk? Ja, voor automobilisten blijft de Afsluitdijk bereikbaar tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Maar de kans op extra reistijd is groot omdat er tegelijkertijd gewerkt wordt aan verschillende projecten. Daarom zijn er vaak minder rijstroken beschikbaar.
Gewone fietsen mogen niet op de bus of tram. Als je de andere reizigers niet hindert, mag je wel gratis een opgevouwen vouwfiets of opgevouwen step meenemen.
Fiets. Het meenemen van een gewone fiets is vanuit veiligheidsoogpunt niet toegestaan. Een (elektrische) vouwfiets mag in alle bussen wel mee onder de volgende voorwaarden: De (elektrische) vouwfiets moet compact zijn opgevouwen, ook tijdens het in- en uitstappen.
De fietsbus:
- Bij Kornwerderzand. Heeft ruimte voor: - Ongeveer 20 personen, afhankelijk van het aantal fietsen dat meegaat.
Op een authentieke vissersboot vaar je op de Waddenzee, langs de Afsluitdijk en de werkzaamheden. De boottochten zijn gratis. In ongeveer twee en een half uur krijg je een uniek zicht op het werk vanaf het water.
De Afsluitdijk is een 32 km lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland, die het IJsselmeer letterlijk afsluit van de Waddenzee.
De Afsluitdijk is de 30km lange zeedijk die de voormalige Zuiderzee, nu Ijsselmeer, afsluit van de Noordzee. De bouw startte in 1928 en 1932. De dijk is gelegen tussen Den Oever, Wieringen en Kornwerd, Friesland.
Let op: De Afsluitdijk is tot eind 2025 gesloten voor fietsers. Er is een gratis fietsbus ter vervanging. Actuele informatie vind je op de website van de Afsluitdijk.
De reden is eenvoudig: het is een omweg.Van alle denkbare tracés Randstad – Noorden, is deze het meest noordelijke.Geen snelle lijn naar de Afsluitdijk, kan dit geografisch gegeven ongedaan maken. Het punt waar de lijn de noordelijke provincies bereikt, ligt ook verder naar het westen, dan bij de overige tracés.
Project Afsluitdijk startte in april 2019 met de werkzaamheden. Van eind 2018 tot en met 2025 zijn er (langdurige) periodes met hinder. U kunt de website De Afsluitdijk en de pagina Geplande wegwerkzaamheden raadplegen om op de hoogte te zijn van de werkzaamheden die hinder veroorzaken en wat dit voor u betekent.
In het weekend, op feestdagen (behalve Koningsdag) en in de maanden juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein. Heb ik een Fietskaart Dal nodig voor een vouwfiets? Je hebt geen Fietskaart Dal nodig voor een vouwfiets. Een vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens spituren.
Ja, wanneer je je fiets meeneemt in de trein heb je een Fietskaart Dal nodig voor je fiets. De Fietskaart Dal is het vervoerbewijs voor de fiets in de trein.
Voor het vervoeren van een fiets in de trein is het nodig om een NS dagkaart fiets aan te schaffen. Het kaartje heeft een vaste prijs van 7,50 euro ongeacht de lengte van het traject of de bestemming.
In alle binnenlandse treinen mogen fietsen worden meegenomen, met uitzondering van de spitstijden (6.30-9.00 uur en 16.00-18.30 uur). De plek waar de fietsen gestald mogen worden is aangegeven met een sticker op de buitenkant van de trein.
De veiligste en makkelijkste manier om je elektrische fiets te vervoeren is met de fietsendrager. Deze monteer je op de trekhaak van de auto. Schaf wel een speciale e-bike fietsendrager aan. aangezien de meeste elektrische fietsen zwaar zijn, zijn niet alle gewone fietsendragers geschikt.
Op het grootste deel van de Afsluitdijk geldt nu nog een maximumsnelheid van 130 km/u. Alleen ter hoogte van de sluizen (70 km/u) en het monument (100 km/u) geldt nu een lagere maximumsnelheid.
Niet te missen is het Afsluitdijk Wadden Center. Het staat sinds 2018 bij Kornwerderzand, een klein 'beschermd dorpsgezicht' op de Friese kant van de Afsluitdijk.
Zwaar verkeer kan op dit moment niet over de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Uit onderzoek en inspecties blijkt dat de steunpunten van de brug versterkt moeten worden. Daarom versterken we in 2024 de brug. Zo kan het verkeer weer vlot en veilig en zonder gewichtsbeperking over de brug.