Vaak zijn dit soort uitspraken iets van de ander. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet gezien of gehoord. Oordelen of kwetsende woorden zijn meestal boosheid of verdriet van de ander.
Arrogant = 1) Aanmatigend 2) Bekakt 3) Eigendunkelijk 4) Elitair 5) Hautain 6) Hooghartig 7) Hoogmoedig 8) Hovaardig 9) Ingebeeld 10) Laatdunkend 11) neerbuigend 12) Pedant 13) Pretentieus 14) Trots 15) Uit de hoogte 16) Verwaand 17) Vr...
Iemand kan haatberichten sturen om onwaarheden te verspreiden, om de mening van anderen te beïnvloeden, om onrust te veroorzaken of om boosheid over een onderwerp kenbaar te maken. Soms gaat het zo ver, dat mensen bedreigd worden. Bijvoorbeeld met geweld of chantage.
“Wauw – die opmerking deed pijn.” – Je maakt duidelijk wat de ander aanricht. “Interessant dat je ervoor kiest om mij op deze manier te kwetsen.” – Je maakt de situatie objectief. “Wat doet jou zoveel pijn dat je voelt dat je mij pijn moet doen om je pijn dragelijk te maken?” – Je nodigt de ander uit tot kwetsbaarheid.
Door iemand te kleineren, voorkom je dat de ander aandacht krijgt of zijn doel bereikt. Kleineren gaat over het 'verkleinen' van de ander, zodat je er zelf beter uit springt. De functie van kleineren is dus vermijden of ontsnappen aan de ander.
Hautain, hoogmoedig, hooghartig en laatdunkend is een houding waarbij men zich om wat voor reden ook verheven voelt boven een ander. Men kijkt op de ander neer. Het is in feite de valkuil van trots maar dan ook echt de doorgeslagen variant.
De beste manier om iets aan de orde te stellen is iemand vertellen wat jouw gevoelens over het verleden zijn zonder de ander te beschuldigen. Zorg dat je iets zegt over een concrete gebeurtenis of gedrag van iemand en zeg nooit iets over de hele persoon.
Je afgewezen, gekwetst en aangevallen voelen, heeft vaak alles te maken met de menselijke behoefte om gewaardeerd en geaccepteerd te worden door anderen. We verwachten vaak van anderen dat zij ons zien, waarderen en accepteren en zijn teleurgesteld als onze behoeften niet vervuld worden.
iets zeggen of doen waardoor je iemand pijn doet of boos maakt vb: Wanda was gekwetst omdat ik niet met haar mee wilde Synoniemen: beledigen krenken een beschadiging toeb... beschadigen, bezeren Jaar van herkomst: 1240 (Bern. )
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
Indien de werknemer wordt uitgescholden kan hij de kantonrechter vragen zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden met een (relatief) hoge ontslagvergoeding. De werkgever is immers verwijtbaar bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. '
Omdat intimidatie en bedreiging strafrechtelijk vergrijpen zijn, kan hiervan aangifte worden gedaan bij de politie. Het kan leiden tot een gevangenisstraf.
Vernedering is een situatie waarbij men zich door een daad van een ander of door de omstandigheden klein en minderwaardig voelt. Het vernederingsgevoel dat deze persoon hierdoor krijgt bevat ook een sterk element van schaamte. In het extreemste geval kan men de druk niet meer aan en pleegt men zelfmoord.
Verliefdheid wordt door de wetenschap vaak gezien als een 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en te laten hechten waarna ze zich kunnen voortplanten. Ook is bekend dat er chemische stoffen vrijkomen in ons lichaam wanneer we verliefd worden.
Neem zaken niet persoonlijk op. Als je het moeilijk hebt om die ene persoon te respecteren, probeer dan de situatie te bekijken en niet de persoon. Misschien kan die persoon het niet helpen zo te doen en zoiets te zeggen omdat die persoon zich niet goed in zijn/haar vel voelt.
Het Strafwetboek (artikel 443-453) spreekt van aanranding van de eer of de goede naam van personen. In de praktijk wordt meestal gesproken over laster en eerroof. Iemand wordt kwaadwillig een feit ten laste gelegd, dat zijn eer kan krenken of hem aan de openbare verachting kan blootstellen.
De wetgever heeft het doen van een valse aangifte strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht: “Hij die aangifte of klacht doet dat een strafbaar feit gepleegd is, wetende dat het niet gepleegd is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.”
Wordt iemand voor smaad veroordeeld, dan kan dit een gevangenisstraf opleveren van zes maanden. In plaats daarvan kan ook een geldboete worden opgelegd. Die kan maximaal € 7.800,00 bedragen. Is de smaad op schrift gepleegd (bijvoorbeeld op internet), dan kan de gevangenisstraf zelfs één jaar bedragen.