In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen. Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen.
Anderhalf procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar is aan te merken als 'gameverslaafd'. Dat komt neer op ongeveer 12.000 jongeren. Het gaat om meer jongens dan meisjes en dit percentage stijgt ieder jaar (Van Rooij et al., 2011).
Onder de 12 tot en met 16-jarigen komt dagelijks gamen bij bijna 43 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes voor. In het basisonderwijs gaat het om respectievelijk bijna 50 procent en 20 procent. Deze gegevens zijn afkomstig uit het HBSC-onderzoek onder scholieren (Stevens e.a., 2018).
Meest verslavende spelletjes 2021
Dat zijn onder andere: Candy Crush. Angry Birds. Runescape.
Signalen. Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of 'verslaafd' gedrag.
Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft en positieve emoties kan verhogen. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat het spelen van korte puzzel games (zoals Angry Birds en Bejeweled) de stemming kan verbeteren, ontspanning kan brengen en stress kan verlagen.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de best onderzochte, meest toegepaste vorm van psychotherapie van dit moment. Het bestaat in de eerste plaats uit het opsporen van negatief gedrag en slechte gewoonten, maar ook van de gedachten en gevoelens die deze in stand houden.
Iemand met een gameverslaving heeft weinig of zelfs géén controle meer over zijn speelgedrag. Het gamen gaat ten koste van het normale leven thuis, op school, op het werk of van sociale contacten. Om deze problemen te ontvluchten is de verleiding erg groot om nog meer te gaan gamen.
In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen. Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Ongeveer 1,5% van jongeren tussen 13 en 16 jaar kan beschouwd worden als gameverslaafde (7). Dit komt neer op 12.000 jongeren. Van het aantal hulpzoekers is 82% jonger dan 25 jaar. Als je die 12.000 verslaafde jongeren ziet als 75%, komt er nog 25% ofwel 4.000 mensen bij.
Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Bovendien gaat een gameverslaving ten koste van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Er bestaat geen advies dat aangeeft vanaf welke leeftijd kinderen mogen gamen. Ook voor jonge kinderen kan gamen al heel leuk en leerzaam zijn. Het is een vorm van (digitaal) spelen en hoort bij de huidige tijd.
Hay Day is een zeer populair boerderij spel waarbij het de bedoeling is om zo groot mogelijke boerderij op te zetten en al spelend alles vrij te spelen wat beschikbaar is het spel. Hay Day is een boerderij spel dat je niet in een paar maanden af hebt of uitspeelt.
Wat je dan wel kunt doen? Je producten verkopen via je Hay Day-marktkraam. Een simpele manier om geld te verdienen. Op basisproducten zoals tarwe en maïs na, kun je veel producten voor de maximale prijs verkopen.
Bij regelmatig te veel gamen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Je verwaarloost jezelf, waardoor je lichamelijke en geestelijke gezondheid achteruit kunnen gaan. Zo kun je ziek worden van te veel gamen doordat je te weinig beweegt, slecht slaapt en ongezond eet.
Je denkt veel aan gamen waardoor je je niet meer kunt concentreren. Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid.
Een computerspel laat je hersenen over het algemeen veel harder werken dan wanneer je tv kijkt of met je mobieltje bezig bent. Het vergt vaak veel concentratie en alertheid. Daarnaast zorgt de spanning van het gamen voor de aanmaak van adrenaline wat ons wakker kan houden. Overigens geldt dit niet alleen voor gamen.
De lichamelijke-, geestelijke- en emotionele opwinding die het gamen en computeren geeft kan ervoor zorgen dat je minder snel slaperig wordt en daardoor later naar bed gaat. Het licht van het beeldscherm heeft ook een activerende werking. Je lichaam denkt daardoor dat het nog dag is.
Het beste antwoord. 1.420.255 als je op microsoft gebaseerde games neemt, maar als je de originele atari en comandoor C64 er bij neemt 1.923.742, maar ja dan vergeten we de boord spelen zoals die van JUMBO en anderen (de niet computer games, want ja, die bestaan ook nog) Oh jee, ik ben de tel kwijt................