Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
15 - 17 graden: kleding voor de herfst en lente
Een jurkje kan ook prima met deze temperaturen. Kies hierbij voor een midi of maxi jurkje. Voor de koukleumen onder ons: een tussenjasje kan natuurlijk ook al, maar we raden eerder een dikker vest aan. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvol wikkelvest.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat.
15 - 17 graden: jurkjes dragen tijdens de herfst en lente
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog prima met een jurkje met daarover een dun vestje naar buiten. Vooral een midi jurk, een lange jurk of een jurk met lange mouwen is voor deze temperaturen enorm geschikt.
De ideale jas voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn bijvoorbeeld (faux) leren jasjes of gewatteerde spijkerjacks. Een iets dunnere teddy coat is ook heel erg geschikt voor dit soort dagen en een langere dunne jas past ook heel goed.
Welke jas bij 17 tot 19 graden
Een zomerjas is bij deze temperaturen fijn. Luchtige coats komen dan van pas. Een dun vest of een blazer zijn vaak al genoeg om te dragen als coat.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
18-19 graden: nauwsluitende of langere kleding
Vanaf buitentemperaturen van 18 graden of meer kun je al prima een jurkje of rokje dragen. Draag het liefst een langere of strakkere variant, deze houden je lichaam beter warm. Kies bijvoorbeeld voor een strakke jurk of een leuke maxi rok.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
18-19 graden: strakke jurkjes en rokjes
Maar bij weinig wind, kun je toch prima kortere kleding dragen. Kies voor strakkere en langere varianten, zoals een langere midi jurk of een maxi rok en neem een jasje of vestje mee. Je ziet er direct lekker zomers uit!
Pas als je lang buiten vertoeft, bijvoorbeeld langs een sportveld met een stevige wind en temperaturen beneden 10 graden, wil je echt wel een winterjas aan. Zeker als je stilstaat koelt het lichaam snel af. Uiteindelijk is de gevoelstemperatuur bepalender dan de gewone temperatuur.
Er zullen weinig mensen zijn die dan zonder jas naar buiten gaan. Er bestaat dan namelijk een kans dat je onderkoeld raakt. Is het tussen de 10 en 15 graden, dan is het aan te raden een jas te dragen. Wanneer het tussen de 15 en 20 graden is, kun je een jas of vest aandoen.
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Kleding met laagjes ideaal voor lente
Kleding die je warm houdt bij vorst en ook behaaglijk is bij 20 graden in de volle zon zal bestaan uit verschillende lagen. Naarmate de temperatuur stijgt trek je een laagje uit en als er weinig wind staat kun je best in je T-shirt of blouse eindigen.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
Wanneer het buiten ongeveer 20 graden is, zeggen ze dat je een shirt aan kan.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
“Bij deze temperaturen van 30 graden is het advies om zo min mogelijk te dragen, maar dat is afhankelijk van je huid. Het belangrijkste is het materiaal wat je draagt: de kleding moet lucht doorlaten, soepel vallen, licht zijn en wapperen.
Wanneer de temperatuur beneden te 23 graden is, raden wij af je zoon of dochter een korte broek aan te doen. Is je kind veel in beweging als hij buiten is, bijvoorbeeld op het schoolplein of als hij of zij buiten speelt, dan raden wij aan vanaf 20 graden een korte broek aan te doen.
De app heet Warmetruiendagapp, en is door de onderzoekers gelanceerd voor - je raadt het al - Warmetruiendag, vandaag. De app berekent precies welke kleding je aan moet. Vooraf voer je daarvoor waarden over jezelf in, zoals je lengte, gewicht en activiteit.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Wat is extreme koude? In extreme kou moet de mens de lichaamstemperatuur toch rond de 37°C kunnen handhaven. Er zijn er veel werksituaties waarin regelmatige blootstelling aan koude voorkomt, zowel in gebouwen als in de buitenlucht (in de winter).
Vandaag 80 jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 °C.