Floron verspreidingskaart voor 'Heermoes'
Heermoes is makkelijk te herkennen, aan zijn vertakte groene stengels, die recht omhoog groeien. Het lijken hiermee net kleine boompjes of, zoals één van zijn namen als zegt, paardenstaarten. Daarnaast produceren ze lichtbruine stengels, met daar bovenop een vruchtbaar deel, gevuld met 'sporen'.
Holpijp (E.fluviatile) lijkt veel op heermoes maar heeft een grotere centrale holte. Beide soorten werden vroeger ook wel roobol genoemd. Het onderscheid met de veel meer gif bevattende lidrus zit in de lengte van het eerste lid van de zijtakken: bij heermoes is het eerste lid veel langer dan de stengelschede.
Equisetum palustre (giftig)
Deze soort is te herkennen aan dat de korte scheden aan de lange hoofdas zitten, op iedere knoop staat een krans ervan ingeplant. Het verschil met de Arvense is dat het eerste gedeelte (segement) van de zijtakken, korter is dan één segment van de hoofdstengel.
Heermoes houdt niet van dichte begroeiing. Een goede bodembedekker zal er dus voor zorgen dat het onkruid minder kans krijgt om te groeien. Ook door mineralen aan de bodem toe te voegen, gaat heermoes minder snel groeien.
Kalk maakt de grond kalkrijker en heermoes kan hier niet goed tegen. Heermoes bestrijden met azijn kun je het beste doen als azijn in een steeg groeit of een plek waar niet veel andere planten staan. Azijn tast namelijk alle groene planten in zijn omgeving aan.
Zout over je heermoes kan een oplossing zijn tegen deze plant.
Een oplossing is om de heermoes wekelijks weg te schoffelen, zodat ze geen prominente plek innemen. Intussen kun je de bodem weer verrijken met lavameel.
Waarom groeit heermoes in de tuin? Heermoes groeit op arme grond. Wanneer je veel ervan in de tuin hebt, dan heeft de grond waarschijnlijk een tekort aan mineralen. Heermoes haalt de mineralen diep uit de bodem en creëert daarvoor sterke, diepe wortels.
Heermoes kun je aanpakken met Ultima. Door het onkruid goed nat te spuiten met Ultima gaan de celwanden van de plant kapot en verdort het binnen enkele uren. Door het sterke wortelstelsel zal de plant proberen terug te groeien, maar door de behandeling te blijven herhalen put je plant en de wortel uit.
Heermoes is een signaalplant voor arme gronden. Hoe het met de bodem gesteld is, kan je afleiden aan welke onkruiden erop groeien. Heermoes groeit op arme gronden. Wanneer je heermoes in je tuin hebt, dan heeft uw grond tekorten.
Heermoes heeft een bloedzuiverende werking die het lichaam ondersteunt bij ontstekingen en huidproblemen en bij de wondgenezing. Daarnaast werkt het ook vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren. Heermoes houdt de bloedvaten soepel en kan daarom ook worden ingezet ter preventie van hart- en vaatziekten.
Boeren houden niet van heermoes in de wei. Uit onderzoek is gebleken dat zowel runderen als paarden ervan eten. Wanneer het wordt verwerkt in hooi, kan consumptie van heermoes leiden tot vernietiging van vitamine B1, met verlamming van de achterpoten tot gevolg.
Heermoes groeit in vochtige tot droge, matig tot zeer voedselrijke pioniersvegetaties en ruigten. De soort vormt lange ondergrondse uitlopers die gemakkelijk breken. Bij bodemverstoring (ploegen, wieden enz.)
Wanneer je last heb van heermoes kan dit overal opduiken. Dit komt doordat de plant zich kan verspreiden via de sporen van de lichtbruine stengels, maar ook via de diepgewortelde wortels. De wortels van de heermoes kunnen tot wel 6 meter diep in de grond zitten en vormen een heel netwerk.
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
Heermoes, nuttig kruid of onkruid? Het is echter niet allemaal kommer en kwel want heermoesplanten kunnen jouw tuin ook verrijken! Net omdat deze plant zo veel mineralen opneemt uit de grond kan deze als voeding dienen voor het gazon.
MCPA had de beste werking tegen heermoes (zie tabel 1). Twee keer een bespuiting met 1 1 MCPA per ha (op 8 juli en 27 augustus) gaf een bestrijding van 99%. Het was echter wel nodig om de tweede bespuiting uit te voeren, omdat na de eerste bespuiting hergroei plaatsvond.
Voordelen van Heermoes
Ondersteuning van de botten en gewrichten: Heermoes bevat mineralen zoals silicium, calcium en magnesium, die belangrijk zijn voor de gezondheid van botten, gewrichten en bindweefsel.
Ze lijken zich een weg naar boven te boren door de vaak harde grond heen. Zodra ze bovengronds zijn groeien er sprieten uit zoals haar op een kattenstaart. En dan begint de lol want jullie mensen gaan dan in de aanval op die groene sprieten.
heermoes groeit in arme grond
Na vulkaanuitbarstingen waarbij de volledige bodem uitgeput werd of wanneer een groot gebouw gesloopt wordt waar de grond voedingswaarde zo goed als nul is, zie je heel vaak heermoes als eerste piepen.
Vermeerdert zich door sporen. De plant is rijk aan Kalium, Calcium, Kiezelzuur (Silicium), Selenium en andere mineralen. Heeft diverse medicinale eigenschappen en is mogelijk een bruikbaar antioxidant bij Alzheimer-preventie t.a.v. aluminium.
Heermoes, ook wel paardenstaart of kattenstaart, is een bijzonder hardnekkig wortelkruid en is zelfs één van de moeilijkste onkruiden om uit te roeien. Vooral in de zomer duikt het overal op.
Heermoes haalt mineralen heel diep uit de grond waar andere planten niet bij kunnen. De wortelstokken van Heermoes kunnen ondergronds wel 6 meter lang zijn. Heermoes blijft die mineralen omhooghalen totdat de grond er genoeg van in de bovenlaag heeft. Op dat moment houdt de Heermoes er vanzelf mee op en stopt de groei.
Je kan ervoor kiezen het heermoes systematisch af te maaien met een bosmaaier. Blijf je de plant uitputten door te maaien dan kan de plant verdwijnen. Dit kan wel lang duren.