Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven.
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet vingertoppen, duimen, de ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Zo was je je handen
'Met handen wassen dood je de 'transiënte bacteriën', dat zijn bacteriën die vanuit de omgeving op je hand komen. Daar zitten vaak ziekteverwekkers tussen. Ruim 30 seconden wassen is genoeg om het merendeel van deze bacteriën te verwijderen.
Zij raden dertig seconden aan. Een halve minuut wassen is hoe dan ook genoeg om het merendeel van de zogeheten 'transiënte bacteriën' van je handen af te krijgen. Juist daar zitten vaak ziekteverwekkers tussen. Transiënte bacteriën zijn exemplaren van buiten, die vanuit de omgeving op je hand komen.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Het Huidfonds waarschuwt voor een droge of beschadigde huid. Vaak, lang en grondig je handen wassen met zeep: het is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Je wast je handen nu waarschijnlijk vaker dan je gewend bent.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Als je na toiletbezoek je handen niet wast, kun je darmbacteriën en virussen verspreiden. Meestal kunnen die geen kwaad, maar soms zitten er ziekmakers tussen. Als je met je vieze vingers je mond, neus of ogen aanraakt, wandelen de ziekteverwekkers zo je lichaam in.
Een antibacteriële zeep doodt bacteriën, virussen, schimmels en gisten door werkzame stoffen zoals ethanol, isopropanol en sterilon. De toegevoegde stof glycerine helpt een schrale huid voorkomen en geeft de huid een zacht en glad gevoel.
Plaats van handelingen/ruimte: • Ruimte van onderzoek of behandeling waarvoor handhygiëne nodig is. Tijdsduur: • 30 seconden tot 3 minuten. 3. Wrijf de handen 10 seconden lang goed over elkaar, waarbij u de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers en de polsen goed inwrijft.
In bepaalde situaties is desinfectie echter beter dan handen wassen, omdat het de enige manier is om infectieketens doeltreffend te doorbreken en 99,99% van de ziektekiemen te doden. Neem hiervoor voldoende desinfectiemiddel en wrijf uw handen er gedurende 30 seconden grondig mee in.
Onderzoek naar handen wassen met zeep
10 procent van de vierduizend geobserveerde personen wast hun handen helemaal niet, terwijl 33 procent van de mensen hun handen wast zonder zeep. De overige personen gebruikten wel zeep, maar niet lang genoeg om alle slechte bacteriën te verwijderen.
Handen drogen met papier is veruit de snelste en meest hygiënische manier om gewassen handen af te drogen. Waarom dat zo is? Omdat een papieren handdoekje het grootste deel van de achtergebleven bacteriën op je handen verwijdert.
Uit onderzoek blijkt dat we ons gezicht maar liefst 23 keer per uur aanraken. Dit is bizar vaak als je erover nadenkt. En al zeker als je bedenkt hoeveel bacteriën er op je handen zitten. Dit varieert namelijk tussen de 39.000 en 4.600.000.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid.Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Kun je je handen wassen zonder water? Ja, dat kan. Als je niet over water en zeep beschikt (bijvoorbeeld als je onderweg bent), dan kun je handgel gebruiken om je handen te reinigen. Maar het is beter om je handen met water en zeep te wassen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Natrium laureth sulfaat zit in handzeep als wasactieve- en schuimvormende stof. Het weekt het vuil los en zorgt ervoor dat het opgelost blijft in het water. Handzeep met natrium laureth sulfaat is veilig te gebruiken.Het kan wel, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid.
Nee, zegt Vis. 'In principe werken alle zepen op dezelfde manier. In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen.Sommige moleculen zijn iets vriendelijker voor je huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is zo'n één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Het is namelijk ook nog gewoon oké als je vaker of juist minder vaak dan één keer per dag een grote boodschap doet.
De techniek van het ontlasten
Ga ontspannen op het toilet zitten, uw voeten plat op de grond, de rug iets bol. De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus.
Tenslotte worden eigenlijk de plekken waar de meeste bacteriën zitten volgens Zamarra het vaakst overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar je met je vingers veel aankomt, zoals de afstandsbediening, deurklinken en lichtknopjes.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”