U bent het samen eens over de financiële afhandeling van het ontslag. Let op dat u bij ontslag met wederzijds goedvinden geen transitievergoeding krijgt. U onderhandelt zelf over uw eventuele financiële vergoeding.
Het officiële antwoord is: nee.
De transitievergoeding is gunstiger voor de werkgever omdat dit bedrag lager is.
De basis is de transitievergoeding
Grof gezegd bedraagt die vergoeding 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar. Dus als je 6 jaar hebt gewerkt is de transitievergoeding 2 bruto maandsalarissen. Met 'bruto' bedoelen wij inclusief vakantiegeld en andere structurele elementen zoals een 13e maand en een structurele bonus.
Gemiddelde transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst
De gemiddelde “transitievergoeding” die in een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt opgenomen bedraagt 0,57 bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Dit is dus 0,24 bruto maandslaris hoger dan de wettelijke berekening.
Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar.Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).
Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.
Je vaststellingsovereenkomst geeft in de basis recht op een WW-uitkering als je werkgever het initiatief tot ontslag neemt. Er mag daarnaast geen dringende reden zijn voor ontslag op staande voet. Ook moet de correcte opzegtermijn gehanteerd zijn. Als laatste geldt dat je niet ziek mag zijn als je tekent.
Korter dan 5 jaar in dienst: 1 maand. Tussen de 5 en 10 jaar in dienst: 2 maanden. Tussen de 10 en 15 jaar in dienst: 3 maanden. 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden.
Voor 50- en 60-plussers geldt GEEN hogere transitievergoeding meer. 50- en 60-plussers ontvangen DEZELFDE transitievergoeding als JONGERE werknemers. Dit is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Vóór 2020 ontvingen 50-plussers en 60-plussers een hogere transitievergoeding bij ontslag.
De transitievergoeding is een optelsom van deze 3 berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor resterende dagen.
Het is niet zo dat u de transitievergoeding kunt aanvragen. Als uw werkgever u ontslaat via UWV of via de kantonrechter, dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dan voert uw werkgever dus een ontslagprocedure tegen u, waartegen u verweer moet voeren. Daarvoor voor heeft u een arbeidsjurist nodig.
Het belangrijkste voordeel van ontslag via een vaststellingsovereenkomst is dat er geen ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter gevoerd hoeft te worden. Jouw werkgever vermijdt daarmee het risico dat hij de ontslagprocedure verliest of misschien een (veel) hogere transitievergoeding moet betalen.
Er zijn situaties waarin uw werkgever u geen transitievergoeding hoeft te betalen: Het contract wordt met wederzijds goedvinden beëindigd. U en uw werkgever maken dan zelf afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en de hoogte daarvan. U wordt ontslagen omdat u ernstig verwijtbaar handelt.
Omdat het gaat om een gezamenlijke regeling mogen partijen zelf afspreken wat zij willen: geen ontslagvergoeding, een hoge ontslagvergoeding of een ontslagvergoeding die gelijk is aan de transitievergoeding.
1 maand als u 0 tot 5 jaren in dienst bent;2 maanden u 5 tot 10 jaren in dienst bent;3 maanden als u 10 tot 15 jaren in dienst bent;4 maanden als u 15 jaren of langer in dienst bent.
U krijgt geen transitievergoeding.
Ontslagvergoeding bij wederzijds goedvinden
In de meeste gevallen kom je na onderhandeling toch in aanmerking voor een financiële vergoeding. Als je ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter zou lopen, zou je werkgever in de meeste gevallen wel de (wettelijke) transitievergoeding moeten betalen.
Wanneer onderhandelen nergens toe leidt, wordt ofwel het dienstverband weer opgepakt of de werkgever start een ontslagprocedure. Bij het vroegere ontslagstelsel had de werkgever keuze uit 2 ontslagroutes. Bij de kantonrechter een ontbindingsverzoek indienen of een ontslagvergunning bij het UWV verkrijgen.
Net als bij andere overeenkomst is een eenmaal gesloten overeenkomst bindend en kan de werknemer (of de werkgever) niet terugkomen op een aangegane vaststellingsovereenkomst.
Wanneer stel je een vaststellingsovereenkomst op? wordt vaak opgesteld als het arbeidscontract wordt beëindigd met wederzijds goedvinden. Door het opstellen van een vaststellingsovereenkomst voorkom je een ontslagprocedure via de kantonrechter of UWV.
Als u een transitievergoeding accepteert heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van uw WW uitkering.
In beginsel heb je recht op een WW-uitkering bij ontslag met wederzijds goedvinden. Wel is het van belang dat er een zorgvuldig opgestelde vaststellingsovereenkomst aan het UWV kan worden verstrekt waaruit onder meer blijkt dat het initiatief voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij jouw werkgever vandaan komt.
Ook na ontslag met wederzijds goedvinden of bij opzegging met instemming kunt u meestal gewoon een WW-uitkering krijgen.