Het luchtschip Hindenburg, genoemd naar de Duitse veldmaarschalk en later rijkspresident Paul von Hindenburg, was maar liefst 245 meter lang en had een diameter van 41 meter. Het was de grootste zeppelin ooit gebouwd.
De Hindenburg-zeppelin
Het gevaarte was 241 meter lang en had vier robuuste motoren. Haar topsnelheid was 130 kilometer per uur en de zeppelin kon wel 12.900 kilometer aan een stuk vliegen. Zeventig passagiers konden mee.
De grootste zeppelin die ooit gebouwd werd was de Hindenburg. In 1937 verongelukte deze zeppelin boven New York. Bij de landing explodeerde en verbrandde de waterstof, samen met de rest van de zeppelin binnen een minuut. Dat ongeluk betekende het einde van de zeppelin als algemeen vervoermiddel.
Op 6 mei 1937 rond 18.30 uur naderde de Duitse Hindenburg – de grootste zeppelin ooit – een afmeermast in New Jersey, VS, toen het noodlot toesloeg: plotseling barstte de achterkant van de joekel in vlammen uit, en slechts een halve minuut later was het met waterstof gevulde luchtschip opgebrand.
Slechts drie overlevenden
Het voertuig belandde in de Atlantische Oceaan, 73 van de 76 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Er waren geen reddingsvesten aan boord, de overlevenden moesten zich vasthouden aan wrakstukken van het toestel.
Nazi-Duitsland was toonaangevend op het gebied van zeppelins, maar kon niet aan helium komen. In plaats daarvan vulde het zijn luchtschepen met waterstof. De ramp van 1937 maakte een einde aan de vluchten, en niet veel later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Daarna waren luchtschepen verouderd.
De reis duurt drie dagen en een ticket kost 6500 euro. Het luchtschip biedt plaats aan maximaal tien personen. 'De cruise is vooral bedoeld voor mensen die eigenlijk alles al hebben gezien', vertelt Erwin Krijger, directeur van Aerwin Technologies.
Het skelet van een zeppelin is door een stoffen bekleding beschermd tegen weersinvloeden. Onder het skelet hangen een commandogondel en een aantal motoren voorzien van propellers, waardoor het luchtschip zich actief kan verplaatsen.
Per vlucht kunnen maximaal twaalf mensen mee. Bij mooi weer kunnen er wat extra vluchten worden uitgevoerd. Een ticket kost 270 euro. De zeppelin is terug van weggeweest, maar heeft wel een nieuw jasje gekregen.
Moderne infrastructuur. Op 18 juni 1932 landde de Graf Zeppelin op het vliegveld Twente. Het luchtschip maakte een rondvlucht boven Nederland en hier stapte Prins Hendrik aan boord.
Een luchtschip is een bestuurbaar luchtvaartuig dat lichter is dan lucht. Het bestaat uit een omhulsel dat vanwege de benodigde hefkracht is gevuld met een gas lichter dan lucht: meestal waterstof of helium.
De maximum snelheid bedraagt 125 km/h, de maximum vlieghoogte 2.600 m. Ook tijdens de vlucht blijft een Zeppelin NT zwaarder dan lucht. Bij het buiten rijden wordt de kiel van de Zeppelin NT geleid door een Land Rover.
De LZ129 Hindenburg was de grootste zeppelin ooit gebouwd. Men bouwde deze zeppelin, genoemd naar de Duitse veldmaarschalk en later rijkspresident Paul von Hindenburg, zo groot vanwege de plannen om (het iets zwaardere) helium te gaan gebruiken, in plaats van het gangbare (maar zeer brandbare) waterstof.
Fotografen, filmploegen en radioverslaggevers hadden zich verzameld bij de aanlegplaats Lakehurst, vlak bij het Amerikaanse New York. Boven het enorme terrein hing de LZ129 Hindenburg, het grootste luchtschip ooit gebouwd.
De zeppelin werd frequent gebruikt in de Eerste Wereldoorlog, maar stierf een stille dood na de ramp met de Hindenburg in 1937. Sinds 1998 worden opnieuw zeppelins gemaakt. Intussen zijn er al vier gebouwd, die gebruikt worden voor promotours of langdurige observatie.
De mooiste manier van vliegen
De motoren zoemen zachtjes, op majestueuze wijze stijgt de Zeppelin NT snel naar ca. 300 meter hoogte waarop hij blijft zweven.
Een zeppelin stijgt namelijk op doordat helium lichter is dan lucht. Maar hoe hoger je de atmosfeer in gaat, hoe lager de luchtdruk en de dichtheid worden.
In de prehistorie begroeven onze voorouders hun doden al met zorg. Archeologische vondsten tonen aan dat de neanderthalers al rituele begrafenissen uitvoerden, waarbij ze de lichamen van hun overledenen begroeven met persoonlijke bezittingen.
Een blimp (ten onrechte ook wel zeppelin genoemd) is een slap luchtschip. In tegenstelling tot de (stijve) zeppelin heeft een blimp geen skelet. De vorm van een blimp ontstaat door overdruk van het gas waarmee hij is gevuld.
De zeppelin landt niet op de grond. De piloot zorgt dat de neus tegen de ankermast komt.Aan die mast wordt de zeppelin vastgemaakt.Op andere punten wordt de zeppelin met kabels aan de grond vastgemaakt.
De zeppelin is 92 meter lang, 44 meter breed en 26 meter hoog. De Airlander 10 heeft een romp van koolstofvezel die gevuld is met helium. Hierdoor kan het gevaarte verticaal opstijgen en landen, en is er geen luchthaven nodig.
De Hindenburg was gevuld met het uiterst brandbare waterstofgas, dat nu niet langer toegelaten is als luchtballonvulling. Zeppelins zijn daarom tegenwoordig erg veilig.
Ferdinand von Zeppelin had al vanaf 1873 aan zijn ontwerpen gewerkt. In 1900 begon hij met de bouw van het luchtschip LZ 1 in Friedrichshafen bij de Bodensee. In dat jaar maakte de LZ 1 een eerste geslaagde vlucht. De tweede zeppelin werd bij een noodlanding door storm in 1906 vernield.