Een simkaart kan in elke smartphone
Alle smartphones maken gebruik van een simkaart. Ook een gewone mobiele telefoon werkt met een simkaart. Houd er wel rekening mee dat sommige nieuwe modellen voorzien zijn van eSIM. Vaak hebben deze toestellen nog wel een fysieke simkaarthouder.
Bij het afsluiten van een sim only-abonnement krijg alleen (only) een sim(kaart). De telefoon moet je er nog bij kopen, of je gebruikt gewoon je huidige toestel. Bij een sim only-abonnement betaal je dus alleen voor de belminuten, sms'jes en data die je maandelijks verbruikt. Deze bundels worden maandelijks ververst.
Een prepaid simkaart is universeel en kan dus gewoon voor elke telefoon worden gebruikt. Voor elke simlockvrije telefoon wel te verstaan. Als je telefoon dus simlock vrij is kun je er elke simkaart insteken die je maar wilt en dan zal deze direct werken.
Ga naar www.imei.info en toets je IMEI-nummer in. Klick op 'Check'. Rechtsonder in het scherm verschijnt dan de status van van je simlock.
Eigenlijk zijn alle nieuwe telefoons simlockvrij. Van Apple en Samsung tot OnePlus. Eigenlijk komt het niet meer voor dat je een telefoon met een simlock koopt. Met een nieuwe simlockvrije telefoon kies je zelf je provider.
Wat kost simlock vrij maken? We hebben het al even genoemd: het opheffen van je simlock is gratis na 1 jaar. Je kunt bij je provider aangeven dat je je simkaart wilt (laten) ontgrendelen.
Bel je weinig, maar wil je wél graag bereikbaar zijn? Ga dan voor Prepaid. Je koopt dan tegoed dat je meerdere maanden kunt gebruiken. Sim Only is de goedkopere keuze als je jouw mobiele telefoon dagelijks gebruikt om te bellen en internetten.
Bij prepaid betaal je vooraf. Als je belt, sms't of internet, gaat dit van je tegoed af. Bij prepaid bellen zijn de tarieven per minuut en per sms hoger dan bij abonnementen, maar als je weinig belt, kun je toch goedkoper uit zijn.
Sim Only is een mobiel abonnement, zonder nieuwe telefoon. Je ontvangt dus alleen een nieuwe simkaart. Die plaats je in je huidige toestel, zodat je lekker voordelig kan bellen, sms'en en internetten. Je hoeft namelijk geen telefoon af te betalen tijdens je abonnementsperiode.
Conclusie. Over het algemeen ben je voordeliger uit met een losse smartphone en een sim-only abonnement. Opvallend: bij de provider ben je vaak veel meer kwijt voor een los toestel dan bij een belwinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 50%.
Het grote verschil tussen een Sim Only abonnement en een abonnement met telefoon is dat Sim Only een abonnement is zonder telefoon. Deze moet je dus zelf los regelen. Bij een abonnement met telefoon koop je je telefoon bij het afsluiten van je abonnement.. Deze telefoon betaal je af tijdens de abonnementsperiode.
Het goedkoopste sim only onbeperkt abonnement is op dit moment via provider Budget Mobiel. Voor dit abonnement ontvang je sim only onbeperkt internet en bellen voor € 20,- per maand. Check bij deze provider of je voldoende hebt aan de internetsnelheid die Budget mobiel levert.
Indien de simkaart niet past, is het soms mogelijk om de simkaart ''uit te drukken''. Dit is vaak het geval als je een 'gewone' simkaart hebt. Er zit dan een klein randje in de simkaart, met de omtrek van de micro simkaart. Je kunt de simkaart ook zelf uitsnijden.
Als je de simkaart in je smartphone vervangt, blijven je contacten en andere gegevens gewoon staan in het opslaggeheugen van je smartphone. De simkaart zit in de meeste smartphones verborgen in een klein laatje of houdertje aan de zijkant.
Heb je een nieuwe telefoon, maar is je simkaart te groot? Dan kun je een nano-simkaart aanvragen bij je provider, maar je kunt ook zelf je simkaart knippen.
Je kunt zeker met je 06 nummer whatsappen zowel via WiFi als mobiel. Whatsapp berichten gebruiken maar weinig data. Dus ook met prepaid kan dat.
Met prepaid zijn de tarieven per minuut, sms en MB hoger dan bij een abonnement. Maar als je weinig verbruikt kun je toch goedkoper uit zijn. Bij alle providers betaal je eerst het standaard- of basistarief.
De data sim only is onbeperkt houdbaar
Inderdaad, de data sim only is momenteel de enige prepaid kaart op de markt die niet verloopt. Data simkaarten kunnen enkel gebruikt worden om mee te internetten. Dit kan heel handig zijn in een slim apparaat, omdat je dan niet tussendoor hoeft op te waarderen.
Bestel het AH Slim Only startpakket via Appie of haal het in één van onze AH-winkels.
Een iPhone is simlockvrij als je er zonder problemen simkaarten van alle providers mee kunt gebruiken. Een iPhone die je via Apple koopt is in principe simlockvrij en bij resellers wordt het doorgaans duidelijk aangegeven.
Hierdoor was het niet mogelijk om een simkaart van een andere provider in je toestel te stoppen. Dual sim was dus geen optie. Inmiddels zijn bijna alle smartphones van providers wél simlockvrij en is het kiezen voor een dual sim toestel geen probleem meer.
Als je een toestel met abonnement koopt bij een provider, zet deze provider een slotje op de telefoon. Dit slotje wordt ook simlock genoemd. Dit zorgt ervoor dat je met dit toestel alleen kan bellen, internetten en sms'en op het netwerk van die provider. Koop je een losse telefoon, dan is dit toestel simlockvrij.