Er zijn drie soorten besluiten van algemene strekking, namelijk algemeen verbindende voorschriften, beleidsregels en concretiserende besluiten van algemene strekking. Art.
Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking wordt verstaan: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.
De term 'primair besluit' is gereserveerd voor de (rechts)handeling waartegen het bezwaar is gericht, aangezien de term 'bestreden besluit' wellicht suggereert dat het gaat om een besluit dat bij de bestuursrechter ter toetsing voorligt (vgl. art. 8:72 lid 1 Awb).
Regels voor besluitvorming
Het besluit moet zorgvuldig en deugdelijk tot stand zijn gekomen. De belangen van alle partijen moeten tegen elkaar worden afgewogen. Daarbij mogen de nadelige gevolgen voor belanghebbenden niet onevenredig groot zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.
Een aanwijzingsbesluit is een (politiek) besluit van een overheidsorgaan, bijvoorbeeld een minister, gegeven aan een lager geplaatste persoon of instelling, bijvoorbeeld een gemeente, die deze aanwijzing moet opvolgen. De bevoegdheid tot het geven van aanwijzingsbesluiten wordt doorzettingsmacht genoemd.
Een vergunning is een beschikking: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan (zie: Art 1:3 lid 2 Awb) (bron; Taskforce vergunningen). In de wet is vastgelegd aan welke voorwaarden men moet voldoen om een vergunning te krijgen.
Ieder besluit van een daartoe bevoegd overheidsorgaan dat algemeen verbindende voorschriften bevat, kan worden beschouwd als een wet. Ook niet algemeen verbindende (formele) wetten van regering en Staten-Generaal gezamenlijk zijn wetten.
besluit (zn) : beslissing, decisie, decreet, dispositie, resolutie, uitspraak, verordening, vonnis. besluit (zn) : conclusie, constatering, gevolgtrekking, slotsom, vaststelling.
Bij beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt. Bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
De gemeenteraad bepaalt het beleid op hoofdlijnen en neemt de belangrijkste beslissingen. Vervolgens controleert de raad of het college de gestelde doelen ook haalt. De raad wordt daarbij ondersteund door de raadsgriffier. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad.
Na onderzoek van het bestuursorgaan komt het besluit tot stand (het besluit in primo). Indien men het hiermee niet eens is staat in de regel ofwel bezwaar open, ofwel administratief beroep. Administratief beroep komt vooral voor bij Mulderfeiten, en is voor de rest een figuur die steeds zeldzamer wordt.
Het herroepen van een primaire besluit in het besluit op bezwaar geeft aan dat de rechtsgevolgen aan het primaire besluit worden ontnomen. Kan een primair besluit alleen worden herroepen wanneer dat besluit onrechtmatig is? Dat is niet het geval.
Er is geen (algemene) wettelijke regeling voor intrekking van besluiten. Sommige wetten hebben wel een regeling voor intrekking van een besluit, bijvoorbeeld de Woningwet en de Wabo (voor intrekking van een vergunning). Aangezien intrekking van een besluit ook een besluit is kan bezwaar en beroep aangetekend worden.
Een bestuurlijk rechtsoordeel is een definitief bedoeld oordeel van een bestuursorgaan voor een concrete situatie. Dit rechtsoordeel is in eerste instantie niet aan te merken als een besluit in de zin van artikel 1:3 lid 1 van de Awb, het is namelijk aan te merken als een melding.
Besluiten niet gericht tot één of meer belanghebbenden, worden bekendgemaakt door kennisgeving van het besluit of de zakelijke inhoud ervan in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag- of nieuws- of huis-aan-huisblad, dan wel op een andere geschikte wijze, aldus artikel 3:42, eerste lid, van de Awb.
Als belangrijkste algemene beginselen van behoorlijk bestuur kunnen worden genoemd: het zorgvuldigheidsbeginsel, het motiveringsbeginsel, het fair play beginsel, het rechtszekerheidsbeginsel, het vertrouwensbeginsel, het gelijkheidsbeginsel.
Een beschikking is een schriftelijke gerechtelijke uitspraak (vonnis) van de rechter in bijvoorbeeld familierechtelijke zaken (echtscheiding) of in bestuursrechtelijke zaken, bijvoorbeeld de verlening of afkeuring van een bouwvergunning.
In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Algemene wet bestuursrecht staat nergens dat een aanvraag onderdeel moet uitmaken van een beschikking. Artikel 2.22 van de Wabo bepaalt de inhoud van de omgevingsvergunning.
Uit de definitie van het begrip beschikking volgt dat het gaat om een besluit dat niet van algemene strekking is. Dit houdt in dat een beschikking slechts is gericht op rechtgevolg voor degene(n) aan wie de beschikking is geadresseerd. Het moet dus gaan om een aanwijsbare persoon of groep personen.
Geen beslissingen kunnen nemen is vaak een teken van perfectionisme. Je neemt geen genoegen met 'goed genoeg', maar alleen met het allerbeste. Je wilt zeker weten dat je het juiste doet. Een goede eigenschap zul je denken.
Onder besluitvaardigheid verstaan we het volgende: Beslissingen nemen door middel van het ondernemen van acties of zich vastleggen door middel van het uitspreken van oordelen. Gedragsindicatoren vormen de basis van een competentie.
Een Koninklijk Besluit is een besluit van de regering. Volgens artikel 47 van de Grondwet: 'Alle wetten en Koninklijke besluiten worden door de Koning en door één of meer ministers of staatssecretarissen ondertekend'. Er zijn twee soorten Koninklijke besluiten: Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Jaarlijks ondertekent de Koning zo'n 500 wetten en Algemene Maatregelen van Bestuur en zo'n 3000 Koninklijke Besluiten. Al deze stukken moeten persoonlijk door de Koning worden getekend.
Met een koninklijk besluit zal de federale regering de wetgeving dus voorzien van de nodige uitvoeringsmaatregelen. De verantwoordelijke federale minister zorgt voor de verdere uitvoering in detailmaatregelen via een ministerieel besluit.