Ik weet wel dat de meeste guppen om de 30 dagen paren.
Guppy's zijn een leuke aanvulling op je aquarium en ze zijn makkelijk te kweken. Echter, de moedervis zal haar baby's opeten als ze in hetzelfde aquarium worden gehouden. Gelukkig kun je voor de babyguppy's zorgen door ze in een apart aquarium te zetten of door ze verstopplekken te bieden.
Guppen zijn gemiddeld vier weken zwanger, maar afhankelijk van de temperatuur en waterkwaliteit kan dit variëren tussen drie en zes weken.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Voer ze met speciaal hiervoor ontwikkeld opfokvoer voor jonge visjes en je zult ze bijna per dag zien groeien. De andere groep vissen leggen eieren in het aquarium waarna deze bevrucht worden door het mannetje.
Guppy's zijn hele vriendelijke vissen die eigenlijk alle andere medebewoners tolereren. Daarom zie je ook vaak dat Guppy's gehouden worden in gezelschapsaquariums. Enkele soorten die niet in combinatie met Guppy's gehouden kunnen worden zijn: Sumatranen.
In het wild jagen guppy's op kleine jonge visjes, op insecten die in het water leven, op muggen- en insectenlarven, op spinnen, op kleine diertjes die op het water zijn gevallen en op slakjes en wormpjes. Bij het voeren in een aquarium moet je nooit meer voer geven dan de groep binnen vijf minuten op kan eten.
De groeisnelheid hangt ook af van welk soort voer je geeft. Het kan 3 weken, tot een maand duren. Bij trage groeiers wel dik twee maanden. Om de groei te bevorderen, te versnellen heb je Levend voer nodig.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
Vrouwtje hebben over het algemeen een grijs/witte staart. Ook het lichaam is veel groter dan die van een man. De verhouding tussen lichaam en staart is klein. Mannetjes daarentegen hebben een klein lichaam en een grote (zeker naar lichaamsverhouding) kleurige staart.
Na een tijd bevalt ze en krijgt dan afhankelijk van het hoeveelste nest zo een 10-70 guppen per keer. Deze zijn nog zeer klein, ongeveer 4 a 5 mm. De eerste paar dagen leven ze nog van hun dooierzakje wat aan hun buik zit. Maar dan moet je ze gaan voeren.
Het mannetje nadert het geslachtsorgaan van het vrouwtje met zijdelings naar voren gericht gonopodium. Het sperma bevindt zich in bundeltjes in het gonopodium en glijden daarin naar voren. Het copulatieorgaan wordt dan in de geslachtsopening van het vrouwtje gebracht en de bevruchting vindt plaats.
Reacties. Met een goed werkende filter en ruime beplanting en matige voedering mag je toch wel rekenen op 20 mannetjes of 10 vrouwtjes en 5 mannetjes. Ofwel deze vuistregel: zoveel guppies als de lengte v.h. aquarium, dus bij een lengte van 60 cm 20 vissen van 3cm.
Een pomp is wel noodzakelijk ja, net als verwarming. Gewoon kraanwater voldoet prima.
Plaats een onverwarmd aquarium met guppies bij voorkeur dicht bij de verwarming, en zorg er voor dat de temperatuur ook 's nachts niet onder de 18°C zakt. In onverwarmd water kunnen ze langer dan gemiddeld leven, maar zullen ze nooit kweken. Ze zullen ook minder beweeglijk en actief zijn.
De bevruchting gebeurt inwendig. Met zijn anaalvin – die transport van zaadcellen mogelijk maakt – bevrucht het mannetje de eitjes in het lichaam van het vrouwtje. De eitjes blijven na bevruchting in het lichaam van de moeder. Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes.
Alleen als er echt een intense concurrentiestrijd om voedsel gaande is, is er een kans dat ze elkaar op gaan eten. “Kannibalisme is zeldzaam onder wilde muskietenvissen en guppies,” zo stellen de onderzoekers nogmaals in hun onderzoeksartikel.
Zeker geen komkommer koken, krijg je alleen maar een brij van, en gaat hierdoor je water te zwaar bgelasten. Gewoon een klein koffielepeltje erdoor steken is voldoende.