Kan hardhout in de houtkachel?

Is het vuur eenmaal aan kan men beter hardhout aan de houtkachel toevoegen. Dit heeft een dichtere structuur en zal langer en daardoor efficiënter branden. Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stokertje.nl

Welk hout mag niet in houtkachel?

Gebruik onbehandeld hout

Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op drufire.com

Kan je hardhout stoken?

Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk. Controleer dit altijd door middel van een vochtmeter! Het komt vaak voor dat zogenaamd gedroogd hout veel te vochtig is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op boudriekachels.nl

Waarom geen tropisch hardhout stoken?

Bovendien vervuilt de schoorsteen sneller en door de roetvorming kunnen schoorsteenbranden ontstaan. Beter niet doen dus. Ook tropisch hardhout is niet geschikt. Een extra waarschuwing: er zijn ook houtsoorten die ook onbehandeld bij verbranding giftige dampen afgeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedhaardhout.nl

Kan Azobe in de kachel?

Azobé hout is ook goed te stoken, het geeft echter zoveel hitte af dat het verstandig is het te mengen met andere houtsoorten, alleen azobe stoken kan uw kachel stuk branden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op haard-kachel.nl

Hardhout of Zachthout? | Houtkachel stoken

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag er in de houtkachel?

In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden. Gemeenten kunnen een ontheffing verlenen als het niet om gevaarlijke afvalstoffen gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op iplo.nl

Welk hout is het beste voor een houtkachel?

De meest gebruikte houtsoort in de haard is eikenhout. Een elastische en harde houtsoort die makkelijk te verkrijgen is. Praktisch elke bouwmarkt heeft eikenhout voor de houthaard op voorraad. Het duurt even om het hout brandend te krijgen, maar het brandt daarna wel lang.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op barbasbellfires.com

Is pallethout geschikt voor de houtkachel?

Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livios.be

Wat is het beste kachelhout?

De beste soorten haardhout zijn dus:
  • Berkenhout – extra schoon, veel warmte.
  • Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel.
  • Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.
  • Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwkachel.nl

Kan teakhout in de houtkachel?

Teakhout als haardhout

Of je nu hardhout of zachthout gebruikt om te stoken, het kan allebei! Maar hardhout brand langzamer op en brand dus langer. Daarnaast geeft hardhout een mooier vlammenspel dan zachtere houtsoorten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gratisopenhaardhout.nl

Kan hardhout in de vuurkorf?

Ga je een vuurkorf of terraskachel stoken, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een houtsoort dat gemakkelijk ontvlamt en niet al te veel spettert. Ons advies is daarom om voor essen- of berkenhout te kiezen. Essenhout is en type hardhout waar weinig hars in zit, en dus niet zoveel spettert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op haardhout.eu

Waarom worden houtkachels niet verboden?

Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op warmtestore.nl

Welk hout rookt niet?

Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pelckmans.net

Welk hout stinkt in de kachel?

Ongeschikt haard hout

Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kachelsenhaardenhal.nl

Kan Coniferenhout in de kachel?

Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deboomdokter.be

Hoe lang moet hout drogen voor kachel?

Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stokertje.nl

Wat brandt het langst in de houtkachel?

Berkenhout /Elzenhout

Dit type hout is uitermate geschikt voor speksteenhaarden, Finovens, openhaarden, buitenhaarden en haarden met weinig trek. Deze houtsoorten zijn zeer gemakkelijk aan te steken en blijven “zonder veel omkijken” met veel vlam branden en geven daardoor veel sfeer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op haardhout.nl

Hoe lang kun je brandhout bewaren?

Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.

Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pp-haardenparket.be

Wat brand beter eiken of beuken?

Eikenhout is de meest harde houtsoort en het duurzaamst, maar daardoor het minst gemakkelijk aan te steken. De kachel moet eerst goed warm zijn. Voor een mix tussen zacht en hard, kunt u het beste essenhout kiezen. Bij het gebruik van vuurschalen, raden wij altijd beukenhout aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beteropenhaardhout.nl

Hoeveel hout stook je in een winter?

Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woodburner.nl

Kun je van een houtkachel een pelletkachel maken?

Dan is het handig als u uw JAcobus houtkachel kunt laten branden op pellets. Daarom bieden wij een 'hybride module' aan voor de JAcobus. In een handomdraai bouwt u de JAcobus daarmee om naar een pelletkachel. Hout stoken blijft daarbij mogelijk!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jancodejong.nl

Kan Douglas hout in de kachel?

Zware houtsoorten zijn haagbeuk, valse acacia, beuk, eik, es, kastanje, notenboom, olm, kers en esdoorn. Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vdstoel.nl

Waarom geen dennenhout stoken?

Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op houtkachels.nl

Is Sparrenhout goed voor de kachel?

Hout met hars, zoals dennen- en sparrenhout, verbrand je best niet in je kachel. Hierdoor ontstaat roet in de schoorsteen, wat een schouwbrand kan veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verbekehaarden.be

Kan kastanjehout in de kachel?

De volgende houtsoorten adviseren wij u niet om te stoken: Populier. Wilg. Kastanje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kachelspecialist.nl

Populaire vragen