Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in het lichaam. Het hormoon is aanwezig in bepaalde soorten voeding en in voedingssupplementen. Het grootste deel van onze vitamine D maakt ons lichaam echter zelf aan.
Veel van deze amines zijn belangrijke neurotransmitters en hormonen. Op deze wijze is vitamine B6 betrokken bij de biosynthese van ten minste vier belangrijke (monoamine) neurotransmitters: serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Te veel xeno-oestrogenen uit je voeding of gifstoffen uit je omgeving kunnen zorgen voor hardnekkige vetopslag en een traag werkende schildklier zorgt ook voor een lage vetverbranding. Kortom: gezond eten maar toch vet of vocht vasthouden wijst ook vaak op een hormonale disbalans.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Het hormoonbalansdieet adviseert het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en veel groente. Naast dit voordeel zijn er veel gezondheidsnadelen. Zo wordt aangeraden om veel vlees te eten. Meer dan 500 gram per week aan rood vlees eten verhoogt echter waarschijnlijk het risico op darmkanker.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Kruidvat Magnesium Tabletten dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid. Ze dragen ook bij tot de instandhouding van sterke botten en tanden. Magnesium is goed voor het zenuwstelsel en is belangrijk voor een normale spierwerking.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt rachitis bij kinderen. Bij volwassenen leidt een langdurig ernstig gebrek aan vitamine D door onvoldoende mineralisatie van het bot tot osteomalacie met diffuse bot- en spierpijnen en proximale spierzwakte (pijn in de bovenbenen en heupen, moeite met overeind komen, waggelgang).
Het sterkst is het verband bij ouderen. Uit onderzoek waarin een grote groep vrouwen van 50 jaar en ouder (81.189) werd gevolgd bleek dat depressies 21% minder vaak voorkwamen bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D namen.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Bij een tekort kun je last hebben van slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn.
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."