UNICEF en partners zorgen ervoor dat kinderen worden geregistreerd bij de geboorte, want met een geboortebewijs kan de leeftijd van een kind worden aangetoond en is hij of zij minder kwetsbaar voor uitbuiting. We ondersteunen opvangcentra waar werkende kinderen terecht kunnen voor bescherming en hulp.
Kinderarbeid is volgens ILO-verdragen en het VN-verdrag voor de rechten van het kind (1989) verboden als die 'ongezond of schadelijk' is. In Nederland verbood het 'Kinderwetje van Van Houten', genoemd naar het liberale Kamerlid Samuel van Houten, in 1874 fabrieksarbeid door kinderen beneden de 10 jaar.
We bieden hulp bij acute nood en hulp op de lange termijn. Samen maken we het verschil voor ieder kind. Voor nu én morgen. Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving.
UNICEF biedt wereldwijd hulp aan kinderen
Dat we zorgen voor de opvang van kinderen op de vlucht én zorgen dat school gewoon door kan blijven gaan. Noodhulp en structurele hulp zijn bij UNICEF onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op deze manier bereikt UNICEF meer, voor meer kinderen en op meer plekken dan wie ook.
Wat doet UNICEF? We zorgen ervoor dat kinderen naar school kunnen. Hierbij krijgen de meest kwetsbare kinderen (meisjes, kinderen die moeten werken, kinderen in conflictgebieden) extra aandacht. Ook werken we samen met overheden, bedrijven en lokale organisaties om vooral de kwaliteit van onderwijs te verbeteren.
Denk hierbij aan eerlijke lonen voor ouders, het verbeteren van de dagopvang voor jonge kinderen, en moeders de mogelijkheid bieden om hun kind borstvoeding te geven tijdens werkuren. UNICEF werkt hiervoor samen met bedrijven in Nederland en met productielocaties in productielanden.
UNICEF zet zich in om van de wereld een veilige plek te maken om op te groeien als kind, en doet dit op verschillende fronten. Zo werken we samen met regeringen wereldwijd om de wetgeving en sociale systemen te verbeteren, zodat kinderen beter worden beschermd tegen misbruik.
BELEID: Acties die een staat onderneemt om problemen aan te pakken in het belang van de bevolking. GENDER: Wat onze individualiteit, identiteit en aard als man of vrouw bepaalt. ARMOEDE: Een toestand waarin niet voorzien wordt in basisbehoeften, zoals bijvoorbeeld toegang tot voedsel, gezondheidszorg of onderwijs.
De missie van UNICEF is ervoor te zorgen dat de rechten van ieder kind, zoals bepaald in het Kinderrechtenverdrag, wereldwijd maximaal worden gerespecteerd. Sinds 1989 ligt dit fundamentele verdrag aan de basis van alle programma's van UNICEF. Het verdrag bestaat uit 54 artikelen en 4 leidende principes.
Wat doet UNICEF? Samen met lokale organisaties en maatschappelijke werkers helpen we gezinnen op de vlucht en in vluchtelingenkampen met o.a. schoon drinkwater, inentingen, behandelingen tegen ondervoeding, onderwijs en psychosociale hulp.
Door de geschiedenis heen is kinderarbeid een normaal verschijnsel. Kinderen werken op het land, in de winkel of in de werkplaats. Dat wordt niet alleen nuttig gevonden – ze kunnen daar wat van leren – maar het is vaak ook pure noodzaak om het gezinsinkomen op peil te houden.
Uit het laatste onderzoek van 2016 bleek dat er wereldwijd 152 miljoen kinderen aan het werk zijn. Hoe staat het in 2020? Suzanne: 'Het is triest om te moeten constateren dat het aantal kinderen dat kinderarbeid verricht, is toegenomen met 8,4 miljoen.
Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Ook kinderhandel is een groot probleem. Meestal werken kinderen omdat hun ouders niet genoeg verdienen. Zonder hun loon is er geen geld voor eten.
Het verbod van kinderarbeid
De Arbeidstijdenwet bepaalt dat kinderen in principe niet morgen werken. Hierop zijn een aantal uitzonderingen. Indien blijkt dat het verbod van kinderarbeid is overtreden riskeert de werkgever en de ouder/voogd een boete.
Al in 1874 zorgde het Kinderwetje van van Houten ervoor dat kinderarbeid onder de 12 jaar in Nederland afgeschaft werd. Met al deze wet- en regelgevingen in Nederland tegen kinderarbeid kunnen we wel stellen dat kinderarbeid ver van ons af staat.
UNICEF is in een noodsituaties steeds verantwoordelijk om de acties van alle organisaties en NGO's op het terrein in goede banen te leiden op vlak van drinkwater, sanitaire voorzieningen, hygiëne, onderwijs en de bescherming van kinderen en een goede coördinatie te verzekeren.
Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.
Wees het goede nieuws voor een kind in nood
Als 's werelds grootste kinderrechtenorganisatie biedt UNICEF hulp bij acute nood en hulp op de lange termijn. Zo bereiken we meer. Samen maken we het verschil voor ieder kind. Voor nu én morgen.
In 2021 ontvingen wij 70,2 miljoen euro van onze donateurs. Ruim 4,6 miljoen euro meer dan vorig jaar. Daarvan droegen wij bijna 48 miljoen euro bij aan het wereldwijde werk van UNICEF voor de meest kwetsbare kinderen. Dat was bijna 5 miljoen euro meer dan in 2020.
De afkorting UNICEF staat voor: United Nations International Children's Emergency Fund. 'United Nations' staat voor Verenigde Naties.
Vrijwillige bijdragen
Om al die kinderen te kunnen helpen is veel, héél veel geld nodig. Hoewel Unicef een VN-organisatie is, krijgt ze geen directe financiële steun van de Verenigde Naties. Voor projecten is Unicef dan ook volledig afhankelijk van de vrijwillige bijdragen van regeringen, bedrijven en particulieren.
Een ngo kan ook een gesprekspartner zijn voor overheden. Bijvoorbeeld voor advies of bemiddeling op het gebied van milieu, kinderarbeid of arbeidsomstandigheden in het buitenland. Bekende voorbeelden van ngo's zijn onder andere Greenpeace, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling en UNICEF Nederland.
Dankzij het initiatief van politicus Samuel van Houten komt er in 1874 een verbod op kinderarbeid in fabrieken. Toch verdwijnt kinderarbeid niet volledig. Met de Leerplichtwet in 1901 worden kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht om onderwijs te volgen. Er bestaat nog steeds kinderarbeid.
In 1874 diende het links-liberale kamerlid Samuel van Houten een wet in: De Wet houdende maatregelen tot het tegengaan van overmatigen arbeid en verwaarloozing van kinderen, beter bekend als het Kinderwetje van Van Houten. Het was de eerste wet die in Nederland de kinderarbeid zou beperken.