Een liesbreuk is niet gevaarlijk. Maar dit verandert als bijvoorbeeld de darm beklemd raakt, waardoor deze kan ontsteken of verstopt kan raken. De pijn kan hierdoor in korte tijd erg hevig worden. Neem bij acute pijn gelijk contact op met uw huisarts, want in dit geval kan het nodig zijn om u met spoed te opereren.
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Het is mogelijk om de opening operatief te sluiten. Een operatie is echter alleen noodzakelijk als u klachten heeft door de liesbreuk. Als u nauwelijks klachten heeft en de zwelling makkelijk kunt terug duwen is een operatie niet direct nodig.
Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Daardoor kan buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilen. Bij hoesten, tillen en persen puilt de zwelling naar buiten. Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet.
Hoe een liesbreuk wordt behandeld
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Dit betekent echter niet dat er altijd geopereerd moet worden. Sterker nog, bij 50-plussers wordt dit vaak afgeraden omdat de kans klein is dat de liesbreuk groter wordt.
Meestal kan het geen kwaad om enige tijd met een liesbreuk rond te blijven lopen. Maar er zijn uitzonderingen: in een enkel geval kan een liesbreuk wel gevaar opleveren. Dit gebeurt wanneer de darm bekneld begint te raken.
3 en 5 weken na de operatie moet u op controle bij uw chirurg in het ziekenhuis.
Een liesbreuk kan niet vanzelf genezen (behalve bij baby's in het eerste levensjaar). Als u veel last heeft van de liesbreuk kan een operatie noodzakelijk zijn. Een operatie is soms ook nodig als de liesbreuk beklemd raakt. Hierbij zit het buikvlies, met daarin mogelijk een deel van de darm, klem in de opening.
Op de operatiekamer zelf krijgt u de narcose, waarna de operatie begint. Een liesbreukoperatie duurt meestal 30 tot 60 minuten.
Voor volwassenen is de hersteltijd één tot twee weken. Dit hangt af van de operatiemethode. Na die tijd kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken en weer rustig beginnen met eventuele sporten.
Zolang u geen klachten heeft, mag u alles doen. Ook met een liesbreuk sporten.
Een liesbreuk is niet per se gevaarlijk. Het verdwijnt niet en wordt niet vanzelf beter. Maar onbehandeld kan het leiden tot levensbedreigende complicaties. Om deze rede, zal uw arts waarschijnlijk adviseren om een operatie aan een liesbreuk uit te voeren.
Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel liesklachten meestal veroorzaakt worden door een blessure van een van de spieren in de lies, is het mogelijk dat een liesbreuk of darmproblemen de mogelijke boosdoeners zijn. Ga daarom met liesklachten altijd eerst langs de huisarts.
Bij ongeveer 3% van de patiënten werd de pijn uitgelokt door een erectie (2,6%) of ejaculatie (3,1%).
Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op uw buikspieren in de eerste week na de operatie. Wacht minimaal een week voor u uw activiteiten weer oppakt. Pas uw activiteiten aan zolang u nog pijn voelt. Als u geen pijn meer heeft, kunt u weer fietsen, sporten en werken.
Een liesbreukoperatie wordt bij voorkeur met plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik uitgevoerd. Plaatselijke verdoving kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt.
Het is hiervoor wel van belang dat u een verwijzing heeft van uw huisarts. Een gespecialiseerde chirurg voert de liesbreukoperatie uit. De voordelen van Liesbreuk One Stop zijn: Onderzoek en behandeling op één dag.
Liesbreuken bij kinderen komen frequent voor, met name onder de leeftijd van 10 jaar. Liesbreuken bij oudere kinderen zijn zeldzaam, maar deze richtlijn geldt voor kinderen tot en met 18 jaar. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde: Diagnostiek bij kinderen met een zwelling in de lies.
Bij een liesgezwel is er sprake van een zichtbare of voelbare zwelling in uw lies. Dit wordt vaak veroorzaakt door een liesbreuk, allergische reactie of geslachtsziekte. Ook een lipoom of cyste kan de zwelling veroorzaken. In zeldzame gevallen kan de zwelling komen door een kwaadaardige tumor.
Wanneer de liesbreuk niet goed voelbaar is, kan de chirurg een echo-onderzoek (geluidsgolvenonderzoek) laten uitvoeren. Als de chirurg dan nog geen goed beeld heeft van de breuk, wordt een herniografie gedaan. Dit is een onderzoek waarbij contrastmiddel via een dunne naald in de buikholte wordt gespoten.
Adviezen en leefregels na een liesbreukoperatie
Vraag huisgenoten, familie, kennissen of buren of ze u de eerste dagen willen helpen. De eerste 24 uur kunt u niet autorijden en fietsen. U mag na een liesbreukoperatie gewoon bewegen, u hoeft niet in bed te liggen.
Bij een liesbreukoperatie kunnen volgende complicaties optreden: Infectie ontsteking. Postoperatieve bloeding. Plaatselijke ophoping van vocht (Seroomvorming), wat een breuk nabootst.
Denk eraan, herstel na een liesbreuk operatie is het belangrijkste. Zwemmen kan pas weer na twee weken in verband met de hechtingen. Fietsen mag ook pas na twee weken.