Tamari is dikker en donkerder en heeft een rijkere smaak dan klassieke sojasaus. Je zou het kunnen vergelijken met een beter gebalanceerde en minder zoute versie van sojasaus. Dit is tevens de reden dat in sommige recepten de voorkeur wordt gegeven aan tamari.
Tamari is een krachtige Japanse sojasaus, die gemaakt wordt van sojabonen en koji (een unieke Japanse schimmel). Sojasaus is veruit het belangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken.
Vraagt een recept om sojasaus, gebruik dan gerust Tamari of Shoyu, afhankelijk van jouw keuze. Vraagt een recept om zoete sojasaus, ga dan voor Ketjap. Pas op met het een op een vervangen van deze ingrediënten, want vaak komt het de smaak van je gerecht niet ten goede!
gefermenteerde soja werkt als een probioticum in onze darmen. het is in de vorm van Tamari een geweldige smaakmaker (zeker een aanrader voor de mensen die nog veel met Maggi (veel zout en glutamaten) koken. Soja bevat flink veel fyto oestrogenen.
We zullen dieper ingaan op de vier populairste soorten: Chinese, Japanse, Thaise en Indonesische sojasaus. Let dus goed op als je een Aziatisch recept gaat koken welke Sojasaus je gebruikt. Het beste is om voor een Chinees recept ook een Chinese sojasaus te gebruiken, een Thaise sojasaus voor een Thais gerecht, etc.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Het universele aroma: Japanse sojasaus
Japanse sojasaus zoals die van Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus heeft een transparante, reebruine kleur en ruikt prettig aromatisch - net zoals bij een wijnbouquet. De smaak is rijk, vol, aromatisch en harmonisch.
Langdurige blootstelling aan oestrogeen zou kunnen leiden tot borstkanker en daarom wordt inname van soja-supplementen bij hormoongevoelige borstkanker in elk geval afgeraden. Maar bij niet-hormoongevoelige borstkanker zou het consumeren van enkele sojaproducten per dag juist gunstig zijn.
De werkzame stofjes in soja, de zogenaamde “isoflavonen”, of “fyto-oestrogenen” lijken wat op de vrouwelijke hormonen die tijdens de overgang belangrijk zijn. Ze hebben dezelfde chemische structuur en binden zich ook aan oestrogeenreceptoren in het lichaam. Zo helpen ze de hormoonhuishouding in balans te houden.
Het resultaat: niet alleen Aziatische specialiteiten, maar ook recepten uit de hele wereld krijgen een veel vollere smaak. En dat met uitstekende voedingswaarden! Want Kikkoman sojasaus bevat 0% vet en slechts weinig calorieën. De perfecte voorwaarden voor iedereen, die net als Kikkoman van natuurlijk houdt.
Vaak wordt er gesteld dat – als je geen tamari kan vinden – sojasaus een waardige vervanger is.
Naast een dipsaus kan tamari ook worden gebruikt bij het koken om de smaak van een gerecht te verhogen. Het is een goede keuze voor roerbakgerechten en rijst- en noedelgerechten. Tamari is ook een goede keuze voor het toevoegen van een hartige smaak tot marinades.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Niet van tamarinde
Vooropgesteld is tamari níet afgeleid van 'tamarinde', de tropische plant met dikke peulen waarbinnen zich een lekker, zurig, kleverig goedje bevindt dat dient als smaakmaker in veel exotische gerechten. Tamarinde is verrukkelijk, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Terug naar tamari.
Tamari ah kopen? Tamari is een glutenvrije sojasaus. Het merk Tamari is niet te koop bij ah maar er is wel een goed Tamari alternatief: Go-Tan Soya sauce gluten vrije sojasaus of Kikkoman Sojasaus glutenvrije sojasaus.
Het brouwproces gebeurt net als bij onze klassieker op geheel natuurlijke wijze. Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen.
De nadelen van sojaproteïne: Beperkte aanwezigheid van aminozuur methionine. Kan allergieën en kruisallergieën veroorzaken. Bevat structureel gelijkende stoffen als het vrouwelijke hormoon oestrogeen.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Is soja gezond? Een normale sojaconsumptie van 2-4 sojaproducten per dag past dus prima binnen een gezond voedingspatroon. Het is niet kankerverwekkend en mogelijk verlaagt het zelfs de kans op prostaatkanker en zorgt het voor een betere prognose bij borstkanker.
Wel is het goed rekening te houden met soja, want dat bevat een hormonale stof die de werking van de schildklier mogelijk kan vertragen. Hoewel niet bewezen, is het voor mensen met een vertraagde schildklierwerking verstandig terughoudend te zijn met het gebruiken van soja. Zo adviseert ook het RIVM.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof. Daar zitten hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1 in, en dat maakt soja een goed alternatief voor vlees. Ook qua textuur komt soja – vooral in combinatie met tarwegluten – behoorlijk dicht bij echt vlees in de buurt.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.