Het nadeel van een grote plantenbak is dat er heel veel hydrokorrels en potgrond in gaat. Dit kan opgelost worden door gebruik te maken van piepschuim.
Als dat de enige reden is, zijn er ook alternatieven. Al hoewel hydrokorrels vrij goedkoop zijn, kan deze tip toch handig zijn! Gebruik scherven van een gebroken stenen pot. Iedereen heeft er wel eens eentje stuk laten vallen.
Je kunt je potgrond ook afdekken met een laagje hydrokorrels. Dit zorgt ervoor dat de potgrond minder snel uitdroogt en je minder vaak water hoeft te geven. Als je je plant al in een plastic binnenpot hebt staan, zijn hydrokorrels niet per se nodig.
De hydrokorrels van de Action. Mocht je zelf hydrokorrels willen kopen voor de laagst mogelijke prijs dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij de Action. Zoals je weet staat deze winkel namelijk bekend om de ontzettend lage prijzen die zij altijd weer weten te hanteren.
Kenmerken van Fleurella Hydrokorrels 10L
Fleurella hydrokorrels zijn zowel decoratief als functioneel. Met de korrels voorziet u bijvoorbeeld schalen of bloembakken van een natuurlijke en decoratieve look, maar de korrels zijn ook geschikt voor drainage onderin bloempotten en het creëren van een gezonde hydrocultuur.
Hydrokorrels kun je oneindig lang gebruiken. Anders dan potgrond, wat langzaam afbreekt en daardoor minder goed z'n werk doet, gebruik je bij hydrocultuur een anorganisch materiaal. Het breekt dus niet af en de kwaliteiten blijven altijd behouden.
Nadat je de plant hebt ingegraven, strooi je een dunne laag hydrokorrels de bovenste laag aarde. Ga hierbij uit van ongeveer 2 centimeter bij een kleine pot en 4 centimeter bij een grote. Door ook bovenin de pot te bestrooien met korrels, zorg je dat het water egaal wordt verspreid over het oppervlakte.
Maak gebruik van hydrokorrels
Je nieuwe plantenbak vul je voor ongeveer een kwart met hydrokorrels. Hydrokorrels zijn eigenlijk gewoon kleine bolletjes van klei. Klei heeft de mooie eigenschap om water vast te houden bij droogte.
Kamerplantenpotgrond is voor de meeste kamerplanten prima om te gebruiken. Je kan dus prima universele of kamerplantenpotgrond gebruiken, maar professionele potgrond, zoals hydrokorrels of kleikorrels, biedt een aantal voordelen en wordt ook wel hydrocultuur genoemd.
Hydrokorrels onderin de pot kun je bij elke plant toepassen. Een laagje hydrokorrels bovenop de potgrond zorgt ervoor dat er uit de grond minder vocht verdampt. De potgrond blijft dus langer nat. Niet elke plant zal hier gelukkig van worden, omdat sommige planten juist niet te lang in vochtige grond willen staan.
Met behulp van een watermeter kun je aflezen hoeveel en ook wanneer de plant water nodig heeft. Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat.
Perliet kan gebruikt worden om de potgrond luchtiger en lichter te maken waardoor wortels beter ontwikkelen en planten beter groeien en mooier bloeien. Ook kan het gebruikt worden als drainage laag, waardoor de waterhuishouding in de pot verbeterd wordt. Hiermee kun je voorkomen dat je de plant teveel water geeft.
Als je een manier zoekt om je bloempot waterdicht te maken, is een optie het gebruik van verf. Je zult willen beginnen met de pot voor te bereiden door ruwe plekken weg te schuren en hem schoon te vegen. Als de pot eenmaal geprepareerd is, kun je beginnen met verven.
Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft.
Het bekendste 'inerte' substraat is steenwol. Daarnaast wordt er binnen de branche ook gebruik gemaakt van onder meer mapito, polyurethaan en kleikorrels. Tuinders kennen daarnaast nog diverse andere substraten. Voorbeelden hiervan zijn glaswol, polyfenol, vermiculiet, lava, perliet en puimsteen.
Anti-worteldoek houd het groeien van de wortels van je planten tussen je planken door tegen. Anti-worteldoek laat wel water door, is duurzaam en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je houten plantenbak. Je kunt dit eenvoudig bevestigen met wat spijkers of een nietmachine.
Kleine siergrassen zoals Zegge en Leliegras doen het prima in kleinere bloembakken met een diameter van 40 cm. Kies je voor grotere siergrassen in je bloembakken buiten (zoals Pampasgras of Japans Bloedgras)? Koop dan een stevige grote bloembak.
2. Vul de bak met 10 cm hydrokorrels / kleikorrels met hierop waterdoorlatend geotextiel. 3. De overige ruimte vult u met een goede potgrond, geschikt voor plantenbakken, tot net onder de rand.
De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken. Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is. Vervang je een potplant voor een nieuwe? Dan kun je de oude korrels gewoon afspoelen en hergebruiken.
In een plantenbak zonder bodem hoef je geen afwateringsgaten meer te maken, omdat het regenwater direct de bodem in kan lopen; Een plantenbak zonder bodem kun je ook gebruiken als plantenborder in de tuin; Je kunt een plantenbak zonder bodem (bij het modulaire systeem) naar vorm samenstellen.
De korrels worden meestal gebruikt om de afwatering voor planten te verbeteren, maar worden ook gebruikt ter decoratie, zoals in bloembakken. Door je potgrond af te dekken met Hydrokorrels, droogt de grond minder snel uit en hoef je je planten minder vaak water te geven.
In principe kan elke plant op hydrocultuur groeien, maar kies een stevige plant om mee te beginnen. Bijvoorbeeld een Epipremnum, Spathiphyllum, Chlorophytum (graslelie). Over het algemeen kunnen jonge planten zich makkelijker aanpassen aan hydrocultuur, dan oude planten.
Het is beter om een nieuwe plant te verpotten zonder binnenpot. Nieuwe kamerplanten staan namelijk altijd in een passende kweekpot en groeien hierin niet groter. Een plant die reeds in een sierpot staat en toe is aan een nieuwe pot, heeft een bloempot nodig die 20% groter is dan de vorige.