Een volgroeide vijgenboom kan gemiddeld tussen de 3 en 10 meter hoog worden, met een vergelijkbare spreiding in de breedte. De exacte grootte kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke variëteit van de boom, de groeiomstandigheden en de snoei- en onderhoudsmaatregelen die je neemt.
De vijg groeit onder gunstige omstandigheden erg snel en groeit soms met een groeisnelheid van 1 meter per jaar.
Snoei sowieso al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft. Als je vindt dat de vijgenboom te hard groeit, of te groot wordt kun je de groei beperken. Dit doe je door met een spade de wortels, die op een halve tot hele meter vanaf de stam zijn, af te steken.
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
Plant een vijg bij voorkeur in het voorjaar op een zonnige en warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een zuidmuur. Een stenen muur is helemaal ideaal, deze straalt ook 's avonds nog warmte af. Heb je geen zuidmuur, zorg dan in elk geval voor een beschutte plek tegen koude wind.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven.
Met een vijgenstruik of vijgenboom creëer je eenvoudig een mediterrane sfeer in een tuin. Vijgenbomen doen het goed in de volle grond maar je kan ze ook in een pot klein houden.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Het ontbreken van vruchten aan jouw vijgenboom kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei.
Naast de hoogte en breedte van een vijgenboom is het belangrijk om te weten dat deze bomen een uitgestrekt wortelstelsel hebben. De wortels kunnen zich verspreiden en diep groeien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je vijgenboom voldoende ruimte heeft om te gedijen.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Op zo'n zonnige, droge plek groeit hij uit tot een fikse boom van wel 4 meter hoog en breed. Heb je daar de ruimte niet voor, dan kun je je vijgenboom tegen een muur leiden, zoals je met leiappelaars of -perelaars doet, of in een pot houden.
Hoe hard groeit de vijgenboom? De vijgenboom groeit ongeveer een meter per jaar. Maar als de vijg in pot groeit, zal hij iets minder hard groeien omdat hij minder ruimte heeft om te wortelen.
Een vijg kun je het hele jaar door planten, als het niet vriest. De beste tijd voor de aanplant van een vijgenboom is echter het voorjaar of de vroege herfst. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit.
Tijdens de winter is het belangrijk om de wortels van de vijgenboom te beschermen. Bedek de basis van de boom met mulch of stro om de wortels warm te houden en te voorkomen dat ze bevriezen.
Snoeien van de vijgenboom
Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op. Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten. Dat kan zeker gebeuren want de vijgenboom is een snelle groeier.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
verwijder het zachte topje van de tak. Snij de tak vlak onder een knop of verdikking af en steek de stek in stekpoeder. Graaf een gat in de tuin en meng wat compost met aarde en plaats de stek tweederde in de grond. Je kunt een vijgenboom ook stekken in het water.
Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden.
Als je dacht dat je enkel in het buitenland kan smullen van vijgen recht uit de bomen, dan vergis je je! Zolang vijgenbomen maar in arme, goed gedraineerde grond staan, groeien ze ook in ons klimaat goed, én de vijgen zijn even lekker! Wil je graag kunnen snoepen van je vijgen, kies dan voor Ficus Carica.
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Je kan de boom een handje helpen door die tegen een muur aan de zuidkant te plaatsen. Deze geeft extra warmte af. Om te vermijden dat er te veel warmte verloren gaat, kan je de boom beschutten tegen de wind. Vooral open balkons op hogere verdiepingen zijn daarom helaas niet geschikt voor de vijgenboom.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.