Er zijn 3 soorten bloedvaten: slagaders (arteriën), aders (venen) en haarvaten. Slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen van het hart naar de rest van het lichaam. De longslagaders zijn de enige uitzondering, zij vervoeren zuurstofarm bloed naar de longen.
linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen. linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond. rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen. rechterkamer: pompt het zuurstofarme bloed naar de longen.
De longader komt met het zuurstofrijke bloed via de linkerboezem in de linkerkamer. Daar wordt het de aorta, of grote lichaamsslagader, ingepompt. De aorta zorgt ervoor dat het zuurstofrijke bloed overal in het lichaam komt. De bloedvaten van de long worden ook wel de kleine bloedsomloop genoemd.
Daar zorgt de longslagader voor. Dat is de enige slagader die zuurstofarm bloed vervoert. Dit bloedvat loopt van het hart naar de longen en vormt onderdeel van de kleine bloedsomloop. In de longen vindt de uitwisseling tussen kooldioxide en zuurstof plaats in de dunste haarvaatjes.
Wat is de kleine bloedsomloop? Dit is de bloedsomloop die zuurstof aan je bloed toevoegt. Vanuit je lichaam stroomt zuurstofarm bloed je hart binnen. Vervolgens stroomt het bloed via je rechterhartkamer en je longslagader naar jouw longen.
Het hart is een holle spier en functioneert als een pomp. De hartkleppen zorgen ervoor dat de bloedstroom de juiste richting heeft. Per minuut wordt ongeveer 4-5 liter bloed uitgepompt zodat voldoende zuurstof en voedingsstoffen alle cellen in het lichaam kunnen bereiken.
Het hart is een hol orgaan, dat bestaat uit vier ruimtes: twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De linker- en rechterhelft worden verdeeld door een tussenschot (septum), en de ruimtes worden boezems/atria (boven) en kamers/ventrikels (beneden) genoemd.
Een slagader van het hart heeft een diameter van 1,5 mm tot 2,5 mm. De grote lichaamsslagader (aorta) heeft een doorsnede van ongeveer 20 mm tot 35 mm. De aorta is de slagader die uit het hart komt en die het zuurstofrijke bloed dat de linker kamer van het hart uitpompt opvangt.
De haarvaten zijn de kleine bloedvaatjes die rondom de organen liggen. Ze geven zuurstof en voedingsstoffen aan de organen en nemen afvalstoffen op en voeren die af.
Deze zijn onder andere: roken, hoge bloed druk, suikerziekte, overgewicht en een te hoog cholesterol gehalte in het bloed. Meer informatie over een vernauwing van de been- of halsslagader of verwijding van de grote buikslagader vindt u hieronder.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Rood is de kleur van het hart. Rood is zo de kleur van de liefde geworden. Vroeger dacht men namelijk dat liefde door het hart ging.
De aorta is de grote lichaamsslagader die uw lichaam zuurstofrijk bloed geeft. De aorta loopt vanaf de linkerkamer van het hart via de wervelkolom naar uw buik. De aorta splitst zich naar steeds kleinere vaten en haarvaten, waardoor het bloed naar uw spieren en organen wordt vervoerd.
Kortom: vanaf de aders van alle organen in het rest van het lichaam naar - onderste/bovenste holle aders - rechterboezem - rechterkamer - longslagader - longhaarvatennet (gaswisseling) - longader - linkerboezem - linkerkamer - aorta - via slagaders naar rest van het lichaam.
De twee helften van het hart worden door een wand (septum) van elkaar gescheiden. Er bestaat normaal geen verbinding tussen de twee boezems of de twee kamers. Hierdoor wordt zuurstofarm en zuurstofrijk bloed van elkaar gescheiden gehouden.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Weetje 1 - Je bloed kan 2,5 keer de aarde rond
In totaal zijn je bloedvaten zo'n 100.000 kilometer lang.
Elke mens heeft tussen de 4 en 6 liter bloed en bloed is een cruciaal bestanddeel van het menselijk lichaam. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma.
Hoeveel bloedvaten heeft een mens? Een mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter!
In rust stroomt het bloed met een snelheid van 50 centimeter per seconde door de aorta: bij inspanning kan deze snelheid verder toenemen. Zijtakken van de aorta, slagaders (arteriën), kleinere slagaders (arteriolen) en haarvaten (capillairen) zorgen voor een verdeling van het bloed over de organen.
Bij een aorta-aneurysma in de buikholte kun je soms een kloppende massa in de buik voelen. Bij een aorta-aneurysma in de borstholte heb je soms ongemakken en pijn op de borst, of heesheid.
Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Bij elke hartslag pompt het hart wel vier tot vijf liter bloed rond. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam. Afvalstoffen worden via het bloed juist afgevoerd.
Het hart- en bloedvatenstelsel van het lichaam bestaat uit het hart, de bloedvaten en het bloed. Er zijn twee soorten bloedvaten: slagaders (of arteriën) en aders (of venen). Het hart pompt het bloed uit het hart via de slagaders en het bloed wordt terug naar het hart gevoerd via de aders of venen.
Een vrouwenhart weegt ongeveer 250-300 gram, een mannenhart 300-350 gram. Bestaat het hart van een embryo nog uit een simpel holle buis die samentrekt (en na 22 dagen al begint te slaan), een volgroeid menselijk hart is een complex orgaan van vier gescheiden kamers, elk met hun specifieke functie.