In de wet is geregeld dat gemeenten en andere wegbeheerders, zoals provincies en waterschappen, een grote verantwoordelijkheid dragen voor de staat van hun wegen en fietspaden.
De overheid (gemeente, regio of provincie) is verantwoordelijk voor de staat van de wegen en fietspaden, ze zijn wegbeheerder. Als je schade lijdt en je bent overtuigd dat die te wijten is aan de fietsinfrastructuur, dan raden we je aan om te zorgen voor zoveel mogelijk bewijsmateriaal.
Gemeenten dragen de verantwoordelijkheid voor het grootste deel van de wegen en fietspaden, maar een klein deel valt onder de provincie of Rijkswaterstaat. Er zijn ook nog wegen en paden die onder het beheer van een waterschap vallen, zoals bij dijken en in polders.
Wegbeheerders en wegen
Een wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit en het onderhoud van de wegen. Nederland kent de volgende wegbeheerders: Rijkswaterstaat (RWS) voor de rijkswegen. De provincies voor de provinciale wegen.
U kunt de gemeente alleen schriftelijk aansprakelijk stellen. Dat kan per brief of met het formulier aansprakelijkstelling. Uw brief moet een duidelijke omschrijving bevatten van wat de schade is, wanneer deze is ontstaan en de reden waarom u van mening bent dat de schade vergoed moet worden door de gemeente.
In veel gevallen is de gemeente eigenaar van de stoep. De gemeente moet daarom zorgen dat de stoep goed wordt onderhouden. Er kan niet van de gemeente verwacht worden dat zij iedere oneffenheid direct herstelt. De gemeente heeft namelijk niet de (financiële) middelen om alle wegen en stoepen perfect te onderhouden.
Lid 4 van artikel 6:174 BW geeft een definitie van het begrip 'opstal': “gebouwen en werken, die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken”.
Gemeente voert landelijk en eigen beleid uit
Bijvoorbeeld het bouwen van een theater, het aanleggen van een fietspad of het bouwen van woningen. Het maken van die keuzes is de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit. Dit heet medebewind.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Ook als de zwakke verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat het motorvoertuig een onverwachte beweging maakt of er onverwacht een deur wordt opengedaan, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de automobilist juridisch geen enkel verwijt kan worden gemaakt, kan hij een beroep doen op overmacht.
Wat is een fietspad en wat is een fietsstrook? Een verplicht fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden.
De openbare weg is precies wat het zegt: weg die voor iedereen openbaar is. Daaronder vallen autowegen en fietspaden, maar ook bermen en trottoirs. Dat wil dus zeggen dat alleen wegen en paden op eigen terrein niet onder de openbare weg vallen.
Beheer fietsroutenetwerken
Het Fietsplatform is eigenaar en beheerder van de Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) en functioneert als systeemverantwoordelijke voor de 40 regionale fietsroutenetwerken. We maken ons hard voor uniformiteit in de netwerken in heel Nederland.
Het Agentschap Wegen en Verkeer is verantwoordelijk voor zo´n 7.700 km fietspaden.
Oversteken
Aan een zebrapad moet je van je fiets stappen om voorrang te krijgen. Voorrang op zebrapaden is enkel voorbehouden aan voetgangers. Steek je al fietsend het zebrapad over, dan moet je dus zelf voorrang verlenen.
voorrang verlenen aan de fietsers en andere weggebruikers (zoals bv. skaters of rolstoelgebruikers) die op het fietspad rijden , ook al kom je als bestuurder zelf van rechts ten opzichte van wie zich op het fietspad bevindt. Dit is een belangrijke uitzondering op de algemene regel 'voorrang van rechts'.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken.
Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade.
In de Jeugdwet staat dat de gemeente een zorgplicht heeft. Wat bekent dat? Het wettelijk recht op zorg wordt vervangen door een plicht voor gemeenten om jeugdhulp te bieden. Dit betekent dat de gemeente het mogelijk moet maken dat kinderen en gezinnen die dit nodig hebben, jeugdhulp ontvangen.
De gemeente helpt mensen met schulden niet alleen met financiële problemen. Ook helpt zij bij problemen die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld problemen om werk te vinden of problemen binnen het gezin. Gemeenten besteden de hulp aan mensen met schulden soms uit, bijvoorbeeld aan een kredietbank of stadsbank.
De burgemeester vormt samen met de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester heeft eigen taken en bevoegdheden en is voorzitter van de gemeenteraad.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
De opstal gebrekkig is. Dit is het geval als het opstal niet voldoet aan de eisen die daaraan in een gegeven omstandigheid mogen worden gesteld; Het gebrek gevaar oplevert voor personen of zaken; Het gevaar zich verwezenlijkt: de opstal brengt dus schade toe aan personen en/of zaken.
Risicoaansprakelijkheid houdt in dat iemand aansprakelijk is voor schade die hij niet zelf heeft veroorzaakt, maar waarvoor hij toch aansprakelijk kan worden gehouden omdat hij een bepaalde hoedanigheid bezit. In deze gevallen maakt het niet uit of deze persoon schuld heeft aan de schade.