De laatste man is een voetbalterm om de persoon aan te duiden die (meestal) de leiding over de verdediging heeft. Hij is meestal centraal gepositioneerd en heeft zo een goed overzicht. Het doel van de laatste man is te voorkomen dat de aanvallers van de tegenpartij op de doelman af kunnen komen.
Deze aanvallers dienen vooral als aanspeelpunt voor hun teamgenoten en zijn dan ook vaak met hun rug naar het doel van de tegenstander gericht. Wanneer ze de bal in hun bezit hebben, kunnen andere ploegmaats aansluiten en mee oprukken naar het doel van de tegenstander.
Linksbuiten = links in de aanval. Spits = in het midden van de aanval. Rechtsbuiten = rechts in de aanval.
Middenvelder Rechts (M R) Middenvelder Centraal (M C) Aanvallende Middenvelder Links (AM L) Aanvallende Middenvelder Rechts (AM R)
Nummer 6. In het verleden werd nummer 6 ook vaak gedragen door een centrumverdediger, maar Barcelona-middenvelder Xavi was een bekende uitzondering. Tegenwoordig is het rugnummer vaak bestemd voor een verdedigende middenvelder.
AM = alle tijden tussen 00.00 uur 's nachts en 12.00 uur 's middags. PM = alle tijden tussen 12.00 uur 's middags en 00.00 uur 's nachts. 2. After Midnight (AM), hierdoor weet je automatisch wat PM moet zijn.
Aanvallers zijn de voetballers die in de voorste 'linie' staan. Hun hoofdtaak is het maken van doelpunten. In de aanval staan vaak een of twee centrumspitsen, die centraal voorin staan. Voornamelijk in een 4-4-2-formatie wordt met twee centrumspitsen gespeeld.
Liverpool heeft letterlijk de sterkste verdediging in de hele game, met Trent Alexander-Arnold opnieuw als beste rechtsachter.
Het betekent niet dat je automatisch met het rugnummer 10 speelt. Het komt wel vaak voor dat degene die in de rol van de '10 speelt', ook het rugnummer 10 draagt. Tot de taken van de nummer 10 behoren: openingen creëren, dribbelen, het spel verdelen én scoren.
Nederlandse afkortingen:
LV – Linker verdediger. CV – Centrale verdediger. RV – Rechter verdediger. CVM – Centrale verdedigende middenvelder.
De spits heeft altijd nummer 9. Waarna de nummer 10 is voor de meest aanvallende/creatieve middenvelder. Nummer 11 is tenslotte voor de linker aanvaller. In een systeem met een laatste man (libero), zijn de rugnummers voor de centrale verdedigers (laatste man en voorstopper) afwijkend.
Clubs die de aanval willen kiezen, spelen tegenwoordig vaak in een 3-4-3, 4-3-3 of 4-2-3-1-opstelling. Als een ploeg geen tegendoelpunt wil krijgen, wordt er al snel gekozen voor 5-3-2, 4-5-1 of 4-4-2, maar dan met een verdedigend ingesteld middenveld.
1. Keeper. "De belangrijkste rol van de keeper is natuurlijk om de bal uit het doel te houden", legt Wild uit. Volgens de spelregels van de IFAB is de keeper de enige positie op het veld die de bal met de handen mag aanraken terwijl de bal in het spel is.
Het 4-3-3-systeem bevat 4 verdedigers, 3 middenvelders en 3 aanvallers. De opstelling wordt aangeduid als een aanvallend systeem, maar zoals bij elke opstelling zorgt de taakinvulling van de spelers voor een aanvallende of defensieve speelwijze.
De jonge spelers zijn niet ouder dan 21 jaar. Eén van hun favoriete posities in linksachter (LA). Daarnaast zijn ze sorteert op potentieel rating, zo weet je precies hoe goed ze worden.
Goed verdedigen begint met het vinden van de juiste plek om het gevaar te bezweren. De stelregel is dat verdedigers zich positioneren in de rechte lijn tussen hun directe tegenstander en het eigen doel. Bij positioneren zorg je als centrale verdediger ervoor dat je een medespeler rugdekking kan geven als dat nodig is.
In een sportwedstrijd wordt een doelpunt gemaakt wanneer de bal of ander voorwerp waarmee gespeeld wordt, over de doellijn van de tegenstander gaat. De scheidsrechter moet dan wel het doelpunt goedkeuren.
Train op een goede voorzet
Je moet een goede voorzet in huis hebben als buitenspeler. Ook wanneer je als rechtsbenige voetballer op linksbuiten speelt. Je haalt namelijk de snelheid uit het spel als je continue naar je goede been moet draaien om een voorzet te geven. Train hier dus vaak op.
AM is Ante Meridiem en geldt van 12 uur 's nachts tot 12 uur in de middag. Je kunt dit gemakkelijk onthouden door te denken aan “After Midnight”. De nacht start namelijk om 12 uur 's nachts. Zolang je AM = “After Midnight” maar onthoudt weet je ook automatisch wat PM moet zijn.
Twee periodes van 12 uur
In een 12-urige tijdsaanduiding wordt een dag van 24 uur verdeeld in twee keer 12 uur. De eerste periode van 12 uur wordt aangeduid als am en gaat van middernacht tot de middag. De tweede periode wordt aangeduid als pm en gaat van de middag tot middernacht.
In de standaardtaal in Nederland wordt met voormiddag en namiddag (met de klemtoon alleen op de eerste lettergreep) doorgaans de tijd bedoeld respectievelijk aan het begin van de middag (ongeveer 12-14 uur) en aan het eind van de middag (ongeveer 16-18 uur).