Je kunt heermoes verstikken door een bemesting met kalium en fosfor (beendermeel) uit te voeren en daarna het perceel af te dekken met dit zwart plastic. Na verloop van tijd zullen de planten uitgeput zijn en de strijd opgeven.
Kalk maakt de grond kalkrijker en heermoes kan hier niet goed tegen. Heermoes bestrijden met azijn kun je het beste doen als azijn in een steeg groeit of een plek waar niet veel andere planten staan. Azijn tast namelijk alle groene planten in zijn omgeving aan.
Heermoes bestrijden met gif
U kunt wel gebruik maken van MCPA. Dit is een synthetische herbicide die de aanwas van nieuwe heermoes stopt. U kunt MCPA het beste gebruiken in juni en juli omdat de planten dan nog niet veel voedingsstoffen hebben opgebouwd.
Heermoes heeft een bloedzuiverende werking die het lichaam ondersteunt bij ontstekingen en huidproblemen en bij de wondgenezing. Daarnaast werkt het ook vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren. Heermoes houdt de bloedvaten soepel en kan daarom ook worden ingezet ter preventie van hart- en vaatziekten.
Heermoes kan giftig zijn voor mensen, maar zeker ook voor paarden. Zeker de soort die in moerasachtige natte omgevingen groeit kan gevaarlijk zijn voor paarden. De soort die je in de wei tegenkomt kan minder kwaad, tenzij er veel van gegeten wordt op een dag.
Je kunt 4 eetlepels gedroogde Heermoes 15 minuten koken in een liter water en dit gedurende de dag drinken. Het wonder van de natuur. Gebruik medicinale thee niet langer dan 3 weken achter elkaar. Ben je zwanger vermijd dit kruid.
Heermoes wijst namelijk op een verarmde bodem, of grond die te weinig mineralen bevat. Om die reden heeft heermoes ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen. Heb je de heermoes eruit getrokken, dan kun je ze gerust een poosje in de tuin laten liggen.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen. Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby man niet in de handel verkrijgen. Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water.
Voor Lavameel wordt ongeveer 400 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin ;) Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.
Boeren houden niet van heermoes in de wei. Uit onderzoek is gebleken dat zowel runderen als paarden ervan eten. Wanneer het wordt verwerkt in hooi, kan consumptie van heermoes leiden tot vernietiging van vitamine B1, met verlamming van de achterpoten tot gevolg.
heermoes groeit in arme grond
Na vulkaanuitbarstingen waarbij de volledige bodem uitgeput werd of wanneer een groot gebouw gesloopt wordt waar de grond voedingswaarde zo goed als nul is, zie je heel vaak heermoes als eerste piepen.
Vermeerdert zich door sporen. De plant is rijk aan Kalium, Calcium, Kiezelzuur (Silicium), Selenium en andere mineralen.
Bestrijdingsmethoden heermoes
Wat wel werkt is heermoes een jaar lang wekelijks weg te schoffelen. Door de delen bovengronds keer of keer te verwijderen, put u hem uit, aangezien er dan niet genoeg voedsel opgeslagen wordt. Op den duur zal het onkruid dan ook verdwijnen.
Nochtans bevat heermoes veel mineralen wat goed is voor de composthoop en voor de grond waarop je heermoes laat verteren. Hij haalt de mineralen zeer diep vanuit de grond naar boven.
Heermoes komt in Nederland overal voor en is door de wortelstokken die diep in de grond te vinden zijn, niet uit te roeien. In het voorjaar verschijnen eerst bleke stengels zonder bladgroen die de sporenaren dragen. Daarna volgen de groene stengels zonder sporen.
Heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, kan voor veel overlast zorgen in de tuin. Naam: Heermoes (ook wel Akkerpest, Paardenstaart, Akkerpaardenstaart of Kattenstaart genoemd). Latijnse naam: Equisetum arvense.
Heermoesgier – gegist aftreksel van heermoes (paardenstaart; Equisetum arvense). Giet 10 liter water bij 1 kilo heermoes, voeg 500 gram suiker toe en laat dat vijftien tot twintig dagen staan. Elke dag even roeren. Na een paar dagen begint de gisting.
Mensen houden ontzettend van deze geur, maar muggen niet. Lavendel is dan ook een goede plant tegen muggen. Het zijn echter niet alleen muggen die op afstand blijven door Lavendel. Ook vliegen, mieren, motten en slakken zijn namelijk niet gediend van de geur van deze plant.
Heermoes heeft een lange, diepe en snel woekerende wortelstok, waaruit continu stengels loodrecht omhoog groeien. Op deze zwarte wortelstokken zitten knolvormige verdikkingen, die wanneer ze zich afscheiden weer nieuwe planten vormen. De plant heeft een zeer sterk regeneratievermogen.
Heermoes is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken. Inwendig gebruik door het drinken van heermoes thee/extract of tinctuur of het slikken van tabletten of capsules. Uitwendig gebruik door kompressen of een bad waar heermoes tinctuur of extract aan toegevoegd is. Je kunt het gedroogd kopen.
Heermoes-min is onschadelijk voor honden, katten, kippen en ook voor alle andere planten.