Is het gebruik van wattenstaafjes gevaarlijk? “Veel mensen gebruiken wattenstaafjes om zichtbaar oorsmeer in de oren te verwijderen. Wat echter vaak gebeurt, is dat men het oorsmeer hierdoor juist verder de gehoorgang in duwt.Met als gevolg een oorsmeerprop in de gehoorgang, waardoor je gehoor vermindert.
Wanneer u een gescheurd trommelvlies oploopt door het te diep insteken van een voorwerp (bijvoorbeeld een wattenstaafje), dan komt u via de huisarts terecht bij de kno-arts. Er is dan een grotere kans op infectie én het kan zijn u de gehoorsbeentjes beschadigd heeft.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
"Gebruik nooit een wattenstaafje om je oren schoon te maken", waarschuwt Brunings. Hij legt uit dat je met een wattenstaafje oorsmeer meestal alleen maar verder de gehoorgang induwt. "Hierdoor kan in de gehoorgang een oorsmeerprop ontstaan, waardoor je slechter kan gaan horen.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Bloed uit het oor na een val
Een oorbloeding na een val kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Hij of zij kan u onderzoeken op een hoofdtrauma, hersenschudding of zelfs schedelbasisfractuur. Soms kan slijtage van of nabij het oor ook een oorzaak zijn van de bloeding.
Oorsmeer wordt alleen aangemaakt in het buitenste derde deel van het oor. Voorwerpen waarmee u het verder kunt duwen – naar binnen in de richting van het trommelvlies waar het oor zichzelf niet schoonmaakt – is erg gevaarlijk.
"De oorsmeer wordt alleen maar verder het gehoorkanaal ingeduwd. Alles dat in je oor past, kan je trommelvlies en gehoorgang beschadigen." Mocht je oor nou zo dicht zitten met smeer dat je er echt last van krijgt (gehoorverlies, een piep in je oren, pijn, jeuk, vieze luchtjes), ga dan naar de huisarts.
Het trommelvlies geeft geluiden door en houdt lucht en vloeistoffen tegen. Bij een gaatje in het trommelvlies kunnen vocht, bacteriën en virussen wel het middenoor in. Daardoor kunnen infecties ontstaan. Ook kan het gehoor wat verminderd zijn.
Als het gat in het trommelvlies door een trauma is ontstaan kan het vaak uit zichzelf weer herstellen. Meestal duurt dit 2-3 maanden.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Als je na harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het stappen, steeds terugkomende oorklachten hebt, dan zijn dit meestal de eerste tekenen van gehoorschade. Pijn in je oor wordt het meest veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachuis.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Het trommelvlies is zeer gevoelig; aanraking is pijnlijk. Het schoonmaken van de gehoorgang op grotere diepte dan dat met de punt van een handdoek mogelijk is, moet daarom worden ontraden.
Oorsmeer heeft een nuttige functie
Tegelijkertijd vormt oorsmeer een beschermingslaagje voor de kwetsbare huid in de gehoorgang en vangt het stofjes en vuil op en kan het insectjes tegen houden. Door de samenstelling van het oorsmeer vormt het een onprettige omgeving voor bacteriën en schimmels.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
Oorkanker (gehoorgangcarcinoom) is een zeer zeldzame vorm van kanker die ontstaat in de huid van de uitwendige gehoorgang. Kanker van de uitwendige gehoorgang wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 5-10 patiënten vastgesteld.
Horen met je botten
Want wat niet veel mensen weten, is dat we niet alleen met onze oren, maar ook met onze botten horen. En dan bedoelen we niet de bovengenoemde hamer, aambeeld en stijgbeugel: door trillingen via het kaakbeen door te geven, bereikt het signaal het slakkenhuis zonder het trommelvlies te belasten.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.