Waarom vuur niet blussen met water?

Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weet-magazine.nl

Waarom moet je vuur niet met water blussen?

Blus geen vetbrand met water!

Als u water op het brandende vet gooit, is er meteen sprake van de vorming van stoom. Daardoor neemt het volume van het gebruikte water enorm toe en de stoom perst het brandende vet als het ware uit de pan. Het gevolg laat zich raden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op marobrandbeveiliging.nl

Wat is een nadeel van het blussen met water?

Omdat lucht (zuurstof) niet meer kan toetreden tot de vuurhaard. Een tweede neveneffect van water is dat het zich laat mengen met bepaalde andere vloeistoffen en deze verdunt waardoor er onvoldoende verdamping plaats vindt. Nadeel: water is niet geschikt voor het blussen van olie, vet en metalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elonbrandbeveiliging.com

Waarom mag je een brandende frituurpan niet met water blussen?

Blus een brandende pan vet of frietketel nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Zorg dat er een blusdeken in de keuken hangt. Zo kan je een brandende frietketel of vlam in de pan doven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandweerzonecentrum.be

Waarom kan je een brand met water blussen?

Voordelen. Water als blusmiddel is goedkoop, goed verkrijgbaar en effectief. Vloeibaar water verdampt bij 100 graden Celsius, dat is veel lager dan het vlampunt van veel materialen. Voor de verdamping van water is veel warmte nodig, wat aan het vuur wordt onttrokken, terwijl waterdamp de toevoer van zuurstof verhindert ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Frituurpan niet blussen met water

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je niet blussen met water?

Borden Niet Blussen met Water
  • Algemeen Gevaar.
  • Giftige stoffen.
  • Ontvlambare stoffen.
  • Explosieve stoffen.
  • Radioactieve stoffen.
  • Bijtende stoffen.
  • Biologisch gevaar.
  • Oxiderende stoffen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pictogrammenwinkel.nl

Waarom kan water niet branden?

Water (H2O) kan niet branden, want het reageert niet met zuurstof (O2). Waterstofperoxide heeft als formule H2O2 en heeft als structuur H-O-O-H (allen enkelvoudige bindingen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikhebeenvraag.be

Kun je alcohol blussen met water?

Een alcohol brand zal geen steekvlam geven als je er een emmer water op gooit (een olie of vetbrand wel). De alcoholbrand zal doven als je het voldoende verdunt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zeilen.startpagina.nl

Waarom geen water op brandende olie?

Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weet-magazine.nl

Waarom geen water op Frituurbrand?

Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op casade.nl

Kan je vuur met water blussen?

Om maar meteen te beginnen met het belangrijkste: gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandweer.nl

Welke branden mag je met water blussen?

Brandklasse A betekent dat de blusser een blusstof heeft om branden in vaste stoffen te blussen. Vaste stoffen van organische oorsprong: zoals hout, papier, stro, kunststoffen, kolen. De blusstof die gebruikt wordt kan water zijn (de blusser heeft dan een zilveren kleur: dit in tegenstelling met de andere blussers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blusdirect.nl

Waarom gaat vuur uit door water?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Wat dooft vuur?

Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam. Met het ijsklontje haal je de warmte weg. Als je het lontje uit de kaars trekt, haal je de brandstof weg (het kaarsvet).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemosciencemuseum.nl

Kan je vuur maken onder water?

Het lijkt onmogelijk, maar toch bestaat het: vuur dat zelfs onder water blijft branden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op telegraaf.nl

Welke brandklasse mag je niet blussen met water?

Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op royalsafety.nl

Waarom geen blusdeken bij Frituurbrand?

Frituurbranden kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij het bakken van frieten en snacks. Blus brandende olie of vet nooit met water, maar gebruik ook geen blusdeken! Branddekens zijn niet geschikt om branden op basis van bakvetten (brandklasse F) te blussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.brandbeveiligingshop.be

Kan water in brand staan?

Klinkt misschien als een rare vraag, maar water (H2O), bestaat uit 2x waterstof (H) en 1x zuurstof (O). Waterstof is van zichzelf brandbaar, en zuurstof is één van de vereisten om iets in brand te laten vliegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Hoe moet je benzine blussen?

Brandklasse B

Dit is een brand van vloeibare stoffen zoals: benzine, dieselolie, aceton, was. Geschikte blusmiddel: sproeischuimblussers, CO2 blussers of poederblussers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 101bhv.nl

Wat kun je blussen met zand?

Voor het blussen van brand in haarden, kachels of barbecues kan zand gebruikt worden. Belangrijk is wel dat je ermee rekening houdt dat het zand de vlammen wel kan doven, maar de hitte niet wegneemt. En ook voor zand geldt dat het uiteraard alleen in aanmerking komt om te blussen als je het ook binnen handbereik hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op somatifie.be

Waarom mag je een Expansiekoker niet vast pakken?

Dit gebeurt in een expansiekoker. Bij dit proces wordt veel warmte onttrokken en daarom kan de koker afkoelen tot wel -80°. Daarom is het belangrijk alleen het handvat van de blusser vast te pakken. Doet u dat niet dan loopt u een grote kans op derdegraads brandwonden en is tevens verstikkend voor mens en dier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op marobrandbeveiliging.nl

Waarom blussen met schuim?

- Verdrijvende werking: Doordat schuim zich ophoopt in kleine ruimtes wordt zuurstof hier verdreven. - Isolerend effect: Schuim heeft een lage thermische geleiding, dit zorgt ervoor dat brandstof die nog niet ontbrand is, geïsoleerd raakt en vervolgens beschermd wordt tegen de hitte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kenbri.nl

Hoe kan je een brand doven?

Water is in veel gevallen ook een goed blusmiddel. Maar let wel op! Gebruik water nooit bij een vlam in de pan (brandend vet) en ook niet bij een brandend elektrisch apparaat. Een vlam in de pan kunt u doven door voorzichtig het deksel op de pan te schuiven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikwoonleefzorg.nl

Kan olie branden?

Olie heeft een ontbrandingstemperatuur van 315 graden Celsius. Wanneer de braadpan of koekenpan langdurig op het fornuis blijft staan of de frituurpan een te hoge temperatuur bereikt is het mogelijk dat de olie deze temperatuur bereikt en in brand vliegt. Ook kan de inhoud van de pan droog koken en in brand vliegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kluisstore.nl

Hoe kan een steekvlam ontstaan?

Als de temperatuur tussen de 200°C en 300°C ligt, ontstaat er een brandbaar gas-/luchtmengsel, dat na enige tijd door de brand wordt ontstoken. Er ontstaat een steekvlam en er komt veel warmte vrij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bosbrandweer.nl

Populaire vragen