Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
Naast de interacties van chloor zijn er minuscule hoeveelheden metalen in uw drinkwater. Deze sporenelementen zijn vaak afkomstig van loodgieterij; dit kan onder andere koper, ijzer, lood, nikkel en mangaan zijn. Als uw sanitair relatief oud is, kan dit ook verklaren waarom uw drinkwater naar metaal smaakt.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Om de adem te controleren is het veel eenvoudiger om een slechte adem tester te kopen. Dit is een klein apparaatje dat in slechts 10 seconden laat zien hoe je adem ruikt. Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet).
Een metaalsmaak in je mond:
Je kunt van de metaalsmaak afkomen met pepermuntjes of kauwgom of door metalen bestek te vermijden, niet te roken of door te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen die de metaalsmaak na het eten verminderen.
We proeven ook met onze tong. Maar in de mond proeven we alleen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami (hartig) is. Soms proeft u door corona ook minder goed met uw tong. We denken dat dit misschien komt doordat het corona-virus ook de cellen in uw tong waarmee u proeft kapot maakt.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
dysgeusie: verstoorde sensatie van normale smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken; gustatorische agnosie: onvermogen om een smaak te herkennen, bij normale smaakprocessing, spraak en algemene intellectuele functies.
De aanwezigheid van ijzer in water is niet schadelijk voor de gezondheid. IJzer is namelijk essentieel, omdat het deel uitmaakt van belangrijke eiwitten en enzymen van ons lichaam. Een beperkte hoeveelheid ijzer is noodzakelijk voor de mens, maar te hoge concentraties zijn af te raden.
Nee, bruin water of roest in het water is niet schadelijk voor de gezondheid.
Bloed smaakt naar ijzer. Iedereen die zich ooit in zijn vinger heeft gesneden en het bloed weg heeft gelikt, kent dit. Deze metaalsmaak is geen toeval: hemoglobine, het rode bloedpigment, bestaat voornamelijk uit ijzer.
Bijvoorbeeld als je schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door praten, niezen en hoesten gebeuren. Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Er bestaat geen behandeling die primaire hemochromatose kan genezen omdat de erfelijke aanleg niet genezen kan worden. Er bestaat echter wel een behandeling die ijzerstapeling tegen gaat. Dit is aderlating. Aderlating is het aftappen van bloed, waardoor het overtollige ijzer in het bloed het lichaam kan verlaten.
Burning Mouth Syndroom is een uiterst vervelende chronische pijn in de mond. De belangrijke kenmerken hiervan is een brandende tong en/of mondslijmvlies met vaak een metaalsmaak, bittere smaak of een droge mond. Naast het branderige gevoel kan er ook jeuk voorkomen of gekriebel in de mondholte.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.